![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
SBLive! Value - big problem
Z odzysku pozyskałem kartę dźwiękową jw. (CT4830). Uznałem,że będzie to lepsze niż mój AC97 na płycie sldrv4. Niestety, nie mogę jej uruchomić.
WinXP rozpoznaje kartę prawidłowo, instaluje własne sterowniki. Niby jest O.K. ale karta nie gra. Ściągnąłem oryginalne sterowniki Creative ale nie mogę ich założyć bo dostaję komunikat, że nie ma urządzenia! Zmieniałem sloty PCI, umyłem krawędź karty i nic. Pod innymi systemami karta gra (98se i Me) a pod XP nie chce. Czy ktoś spotkał się z podobnym problem? Jak zrobić aby odinstalować oryginalne sterowniki XP i założyć Creative - myślę że one się gryzą? Nieudaje się to bo jest potrzebny reset komputera po drodze. Karta zawsze ładuje się na to samo IRQ co GF3. Jest na to inny sposób poza wypieprzeniem muzy do kosza? 8) |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
ja mam sb live 1024 player i jak zainstalowalem najnowsze drv. to tesh niby bylo wszystko OK ale dxwieku nie mialem
![]() dzialalja mi tylko drv. z xp moze sp1 Ci pomorze? ja mam xp pro... ![]() w biosie można jakoś ustawić aby rezerwował dane przerwanie u mnie ten live chodzi na IRQ9 a geforce jest na irq11 spróbuj zarezerwować irq dla vga w biosie... mam stery (WDM)
![]() |
#3 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() |
napisz jaki procesor i płyta główna
jak miałem asusa tusl2 i p3 1GHz to też byłten sam problem i wcześniej na abit be6 i p3 733MHz pomogło zainstalowanie live ware 3.0 te i tylko te sterowniki mi działały |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
OldBoy
![]() ![]() |
Soltek drv4, Athlon +1700, 256MB (RAM), Maxtor 60GB (7200rpm), GF3Ti200, Teac W540.
WinXP Sp1 + wszystkie patche. Reinstalowałem Windows, IRQ zmienione (inne). Aby rozdzielić muzę i grafę musiałbym zrezygnować z ACPI - nie ma sensu bo adresy się nie nakładają. Jak zatrzymać instalację samoczynną sterów XP po ich usunięciu i restarcie. Dlaczego XP nie widzi problemów sprzętowych, a stery Creatiwe nie widzą karty? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Guru
![]() |
ja mam cusl-2 c asusa i jest OK
tylko raz mi się tak stało jak Tobie - po najnowszych sriverach do CB Live pod XP ![]() A nie masz oryginalnej płytki z drv. do swojej karty? Tam na pewno sa drv. pod win 2000 i powinny działac pod XP.
![]() |
#6 |
OldBoy
![]() ![]() |
Niestety nie mam. Karta jest z odzysku. 8)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Właśnie spróbuj oryginalnych sterowników od tego modelu jeśli sięnie mylę to posiadasz model 1024 i chyba coś takiego posiadam
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
OldBoy
![]() ![]() |
Nie, mój model to Value (CT4830).8)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
OldBoy
![]() ![]() |
Jak byś miał to mail-2-me.8)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
![]() |
nie sugeruj sie tym co jest poakzane w men. urządzeń
u mnie tez jest napisane SB Live! Value (WDM) ale mam SB Live! 1024 Player
![]() |
#11 |
OldBoy
![]() ![]() |
Jak to ostaecznie zweryfikować?
Na karcie jest tylko: SB Live! i numer CT4830. Creative rozpoznaje, po numerze jako: Value. Karta ma SPIDF, Mic i Line oraz dwa wyjścia głośnikowe (przód i tył). 8) |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wyjadacz ;)
![]() |
muszę poszukać bo mam kilka płyt od sb live tylko nie wiem na tą chwilę jakie
dam znać jakby co |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Guru
![]() |
jestem prawie pewien że to jest 1024 player bo zwykły live nie miał raczej sp-dif
ale spr. bo 1024 player mam w kompie a player lezy w szafie bo się sfajczył ![]() ale dopiero po robocie ![]()
![]() |
#14 |
OldBoy
![]() ![]() |
Wlazłem w forum Creative. Jeden płacz i żal. Mój problem jest powszechny. Najczęstsze rozwiązanie problemu w Świecie: wymiana Creative na cokolwiek innego.
W tym całym szumie informacyjnym i olbrzymiej ilości bezmyślnych odpowiedzi (tam też działa mania licznika) jest jedna ciekawa informacja: jak masz krtę OEM to musisz mieć sterowniki OEM - żadne inne nie będą działały, w tym Creative i winXP. W sieci znalazłem sterowniki OEM do win98 i Me. Jeszcze nie udało mi się znaleść do 2000 i xp - nie wiem czy są. Skąd sterowniki OEM: od producenta karty albo sprzedawcy komputera. Pytanie: jak na podstawie s/n znaleść producenta karty. Na mojej pisze Manufactured in Singapore. Ale to może być wszystko, np. Dell, Compaq itd. Muszę jeszcze spróbować z CD Creative - tam jest LiveWare 3.0. Jak ktoś to ma to proszę na maila - Oczywiście tylko to co pod 2000 i bez żadnych innych głupt (DirectX, Games itp). 8) |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
lub po prostu Paput
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
Ja osobiście miałem problem ze sterami do karty a posiadam tak że model Live (CT4830). Po zainstalowaniu sterowników dostarczanych z win2000 system często mi się zawieszał. Na początku nie wiedziałem z jakiej przyczyny. Po czasie ściągnąłem megasterowniki Creative (LivDrvPack)i po, jak mi się wydaje poprawnym odinstalowaniu poprzednich, udało się poprawnie zainstalować nowe z tego pakietu.
System przestał mi się wieszać. Co prawda nigdy nie miałem problemu tego typu iż karta nie była słyszalna. Mam nadzieje iż w Biosie odciełeś uprzednio kartę AC97, że masz poprawne sterowniki, które poprawnie zamieniasz z tymi które sugeruje system. W końcu mam nadzieje iż karta nie jest poprostu walnięta. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|