![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
***Fakt jest faktem..***
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Niedrogi, a w miarę dobry aparat cyfrowy.
Witam !!!
Chciałbym sobie kupić jakąś cyfrówkę, ale nie mam zamiaru wydawać zbyt dużo kasy - do 800-900zł. Znalazłem coś takiego firmy AIPTEK i jestem ciekawy czy ktoś miał już styczność z tym aparatem lub produktami tej firmy. A może ktoś zna coś lepszego ![]() Oto link do aparatu który znalazłem http://pasaz.wp.pl/app/vppp.po?s=192...9&z=sTnW9dsTg8 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Wg danych technicznych: sensor ma 1600x1200 pikseli, czyli 1.920.000 -- czyli niecałe 2 Mpixele, a więc te 3 megapiksele osiągane są przez interpolację. Poza tym - sensor CMOS, stosowany w najtańszych aparatach. Tzn. w najdroższych też stosowane są sensory CMOS, ale dużo lepsze - w sprzęcie średniej klasy są matryce CCD. No i 4x zoom cyfrowy - czyli powiększanie środkowego wycinka zdjęcia - coś, co możesz zrobić w domu w programie graficznym, z oczywistą utratą jakości.
Moim zdaniem poszukaj czegoś innego - albo z podobną specyfikacją, ale taniej, albo w tej cenie, ale z lepszą jakością. Za kwotę ok. 900 zł. możesz kupić np. Olympusa C-120, a jakieś proste HP czy Samsunga nawet taniej. Za ok. 1000 zł. możesz w Foto-Jokerze kupić aparat Konica (nie pamiętam symbolu) z matrycą 2 Mpix i - o ile pamiętam - 3x zoomem optycznym. W podobnych cenach są podobne aparaciki Kodaka. (Podejrzewam nawet, że może to być ten sam aparat w nieco innej obudowie). |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pilot oblatywacz
Data rejestracji: 12.05.2002
![]() |
moim zdaniem lepiej troche poczekac odlozyc troche wiecej
kaski i kupic aparat nawet z matryca 2 megapixele ale z lepsza opityka i uznanego producenta np conona sam robie fotki nikonem i 7000 juz walnalem ![]() Polecam strone z testami: http://www.steves-digicams.com/hardware_reviews.html mozna tam obejrzec fotki z poszczegolnych aparatow8)
![]() |
#4 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Co prawda nie bedzie to raczej przedzial cenowy, ktory Cie interesuje, ale kiedy zobaczylem ten aparat, to przestalem byc przeciwnikiem cyfrowek i na pewno kiedys go sobie sprawie:
http://www.dpreview.com/news/0302/03...pentaxistd.asp
![]() |
#5 |
***Fakt jest faktem..***
![]() |
Dzięki za pomoc, doszedłem do wniosku, że chyba lepiej zainwestować i kupić coś lepszego i markowego.
Tylko najgorsze jest to zbieranie, bo na raty nie chce brać, a bardzo bym chciał mieć sprzęcik na wakacje. A co sądzicie o HP PHOTOSMART 850 ![]() Myślę, że jak uzbieram to będzie moja górna granica gotówkowa, a aparat wydaje mi się ciekawą propozycją, chyba że się mylę ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Pilot oblatywacz
Data rejestracji: 12.05.2002
![]() |
HP - hmm jakos mi ta firma nie pasuje do
aparatow... No ale moze sie nie znam. Mam pytanie do czego bedziesz uzywal tego aparatu? Z mojego doswiadczenia moge Ci powiedziec, ze nie wykorzystuje mozliwosc matrycy 3.34 - najczesciej robie fotki 1024x768. Ja bym sie zastanawial nad canonem lub olympusem, nikonem, ewentualnie sony. Ale moze Andrzej cos Ci podpowie bo jest fachowcem ![]() PS A moze HP jest dobry - nie sugeruj sie specjalnie. ![]()
![]() |
#7 |
***Fakt jest faktem..***
![]() |
Co do wykorzystywania aparatu
![]() ![]() Myślę że będzie różnie, czyli do wszystkiego. ![]() Wakacje, aukcje, przyroda, imprezki itp. ![]() ![]() ![]() ps. A co do HP - pytam bo mam dostęp do hurtowni gdzie z aparatów cyfrowych mam wybór pomiędzy sony, hp i ten o który wcześniej pytałem. A ten model tak mi jakoś wpadł w oko. Z Sony wybrałem model CYBER-SHOT DSC-P72. Ostatnio zmieniany przez Ice : 04.05.2003 o godz. 22:42 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Kolega ma 3-letniego Olympusa D-460, 1,3 Mpix, 3x zoom cyfrowy - czasem go od niego pożyczam (sam jeszcze się nie dorobiłem). Jest to dość typowy compact, ale ma też pewne możliwości wpływania na zdjęcie, m.in. korekcję ekspozycji, wybór sposobu pomiaru światła, balans bieli, ustawianie czułości matrycy, itd. Jego obecnym odpowiednikiem jest chyba C-2 (2Mpix, poza tym dość podobny), który w Foto Jokerze kosztuje ok. 1300 zł. Przyjrzyj mu się, bo łączy zupełnie niezłą jakość i funkcje z małymi wymiarami - a Olympus to firma z tradycjami i doświadczeniem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
też się zastanawiam nad cyfrówką, ale to troszke kasy
![]() Kolega jakiś czas temu kupował cyfrówke i przeanalizował wiele produktów itp. ![]() Kupił Kodaka za niecały 1000 zł, jest z niego bardzo zadowolony, jak pokazał mi fotki to padłem z wrażenia. Fajne bajerki, soft i aparacik ![]()
![]() |
#10 |
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Z tego przedzialu polecam ci jedynie Canon`a Powershot A200 jest cos kolo 1000zl i lyka najtansze karty pamieci smart media. Nie wydasz na gwono, a bedziesz mial elegancki aparacik.
![]() |
#11 | |
***Fakt jest faktem..***
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() ![]() A tak bardziej serio to naprawde moja wiedza dotyczaca sprzetu fotograficznego jest bardzo skromna. Uwazam, ze robienie podobajacych sie ludziom (a przede wszystkim mi samemu) zdjec jest wazniejsze niz ogromna wiedza na temat technik fotografowania i roznorodnosci sprzetu, ktory mozna do tego uzyc. Wiem rowniez, ze kiedy stane przed "problemem" kupna lustrzanki, to wtedy bede sie staral dowiedziec jak najwiecej na ten temat i wtedy na pewno zdobede potrzebna mi wiedze. Tak sama zreszta bylo przy obecnym aparacie, czyli wlasciwie zwyklym "glupolu". Fakt, ze nie takim do konca zwyklym, bo kosztowal niemalo i troche funkcji ma, ale w porownaniu do najprostszej nawet lustrzanki, jest on bardzo prymitywny. A mimo to spedzilem dlugie dni, a nawet tygodnie wertujac rozne czasopisma, przegladajac strony internetowe i chodzac po sklepach ogladajac i rozmawiajac na temat roznych modeli (to akurat bylo w stanach, gdzie te mozliwosci byly troche wieksze, ale nie zmienia to samego sposobu). I podobnie na pewno bedzie przy kupnie lustrzanki czy moze cyfrowki (bo mimo iz jeszcze 3 miesiace temu zaklinalem sie, ze nigdy nie kupie cyfrowki (bo co to za sztuka robic ciekawe zdjecia, kiedy mozesz zrobic ich sto i zostawic tylko to, ktore jakos wyszlo), to po zobaczeniu modelu Pentaxa, do ktorego dalem link wyzej, musialem troche zweryfokowac swoje poglady ![]() W kazdym razie tak proponuje Ci zrobic. Wpisz w jakiejs wyszukiwarce slowo fotografia, poprzegladaj troche stron, ewentualnie rzuc okiem na jakies testy i pochodz po specjalistycznych sklepach i porozmawiaj ze sprzedawcami. Nawet jesli nie pomoze Ci sie to zdecydowac na konkretny model, to na pewno poglebi wiedze na temat tych aparatow i moze dokladniej bedziesz wiedzial, czego tak naprawde szukasz i co bedzie odpowiednie do Twoich potrzeb. A wtedy bedzie juz mogl zaczac sie rozgladac za konkretnym modelem. Powodzenia ![]() ps: Mozesz rowniez wejsc na strone: http://www.pentax.osw.pl/ Po lewej stronie masz kilka odnosnikow, wsrod ktorych jest takze forum dyskusyjne. Co prawda jest to strona Pentaxa, ale sa na tym forum ludzie, ktorzy na pewno doradza Ci wiecej w tym temacie.
![]() |
![]() |
|
|