![]() |
No nie założyłem, tak się składa ;)
Od początku działalności serwisów społecznościowych uważnie je śledziłem, uważając je za bardzo słuszny kierunek rozwoju internetu, który zachodziłby zupełnie od drugiej strony niż rozwój forów internetowych i serwisów celowych. Od początku jednak wiedziałem, że jest to też arena do potencjalnego wypaczenia zcyfryzowanego życia. Jako narzędzie do komunikacji, współdzielenia treści i paru innych celów FB rozwinął się pięknie, co zresztą było do przewidzenia. Ale wypaczenia rozwinęły się równolegle, co było do przewidzenia również. |
Cytat:
Np. e-mail, może być świetną formą komunikacji, albo świętnym narzędziem do spamowania. |
Cytat:
|
@Reetou chciałem się odnieść to tego cytatu ale ani w tym pierwszym ani w drugim tekście go nie mogę znaleźć - mógłbyś mi mniej więcej wskazać z którego miejsca go wyciąłeś, tak abym mógł przeczytać co było nad i pod ? :)
|
To nie jest cytat, to jest esencja z wynurzeń tego gostka z drugiego linka.
|
Cytat:
Nigdzie nie napisał, że spędza tam 24/7; Nigdzie też nie napisał, że: "piszę, piszę, piszę... Żeby wszyscy znajomi wiedzieli, co w tej chwili robię"; No i takiego czegoś: "że akurat podrapałem się po jajach. Tak dużo piszę, że na czytanie mam coraz mniej czasu, tak mnie te ludzie interesują..." też nie napisał :) Świetnie mi pasuje ten dowcip: Cytat:
|
Cytat:
I nie chodzi tu o spiskową teorię dziejów, albo coś w tym guście, jeszcze raz powtarzam, że serwisy społecznościowe mają też sporo dobrych stron, choć tacy "geecy" (jakby bycie geekiem miało jakiś związek z uzależnieniem od komputera) jak pan M. G. są najlepszym przykładem na to, że o wypaczenie nietrudno... |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
U nas na forum też jest taka "tablica" - zwie się "Wyczytane usłyszane obejrzane wiadomości" :) Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Zauważmy, że NK w Polsce powstała nie po to, żeby komunikowali się między sobą sąsiedzi, a raczej osoby, które nie widziały się od lat szkolnych. Dziś to jest sposób komunikacji gimnazjalistów ze sobą, chociaż widzą się codziennie w szkole i po niej też mogą się spotykać. Ten problem nie jest szeroko opisywany w polskiej literaturze przedmiotu, ale książek anglojęzycznych jest coraz więcej, bo tam zjawisko trwa przynajmniej dwa-trzy lata dłużej. Akurat Ciebie nie podejrzewam o brak świadomości tego, co robisz w sieci, ale autora przytaczanych przez Ciebie wpisów - jak najbardziej. Nie chodzi mi o to, że nie dostrzega on np. reklam na FB, ale o to, że człowiek ten jakoś tak podejrzanie idealnie wpasowuje się w taki obraz użytkownika sieci, jaki marzy się wręcz twórcom serwisów społecznościowych. Ale jeśli go spytasz - a gdzież, on podatny na manipulację? Cytat:
Jeśli jednak przyjmiemy nieco inną definicję, to ja się zgadzam, że pan Górecki jak najbardziej się kwalifikuje: Cytat:
|
Szkoda, ze to fake bo idealnie oddaje obraz :D
***8220;What are the differences between Mark Zuckerberg and me? I give private information on corporations to you for free, and I'm a villain. Zuckerberg gives your private information to corporations for money and he***8217;s Man of the Year.***8221; ... Julian Assange |
Julek to pewnie agent CIA.
|
Ilość załączników: 1
Jeżeli ktoś dalej nie rozumie idei tych serwisów niech spojrzy na ten rysunek || ;p
Załącznik 56606 |
Zrozumiałem, dlaczego nie rozumiałem idei tych serwisów - nie uważam, żeby z oddawania moczu robić jakiekolwiek zagadnienie. Teraz wiem, że są ludzie, którzy czują taką potrzebę i te serwisy są dla nich stworzone. Ale jeśli uważasz, że to zachęci mnie do korzystania, to zapewniam, że wręcz przeciwnie.
|
To tak trafne, że.. aż się znowu poważnie zastanawiam nad feonmenem niektórych z tych serwisów... (nie żeby chciał zaczynać nową dyskusję)
|
Do tego rysunku należy podchodzić z dużym dystansem ;p ;) ot tak wrzuciłem bo mnie rozśmieszył. Pokazuje to jak płasko można postrzegać pewne sprawy.
|
Cytat:
k***a idę spać, zbyt mądrze gadam. |
zjadłem dzisiaj na śniadanie jajecznicę.. zaraz jadę na siłownię.. potem...
zaraz.. powinienem był zrobić zdjęcie jajecznicy..? ??? |
Powinieneś. Inaczej nici z kliknięć Twoich znajomych w "jadłem to".
|
Eee tam, czasem fajnie jest zobaczyć na 'Fejsie' jak osoba poważana, jakiś szef w firmie klika "Lubię to":
"nie nawidze kiedy wiatr rozpierdala mi grzywke!"* Można się bardzo wiele rzeczy, po takich zainteresowaniach, dowiedzieć o ludziach. :rotfl: *Pisownia zachowana. |
k***ademot! no comment
|
Mark Zuckerberg - końskie zaloty ?
|
Cytat:
|
XMPP dla jako silnik dla sieci społecznościowych.
http://bcove.me/ejxcowdt |
Jak wyłączyć te durne pytania na FB ?!
To jest niby jako aplikacja, ale w aplikacjach tego nie mam. Ani się tego na ścianie ukryć nie da ani nic, wchodzę, a tam sam spam. Do tego w opcjach prywatności nie ma konfiguracji do tego, widocznie dla wszystkich. Wyłączyłem jedynie powiadamianie na maila... Durnota ! :) |
Fitr Parixa!
|
|
Ajajaj, no tak, to jest sposób barbarzyński...
|
Funkcji podstawowych FB (czyli Zdjęcia, Linki itp) nie wyłączysz, do których obecnie zaliczają się również Sondy - patrz FAQ.
|
Banana, profilu psychologicznego populacji ciąg dalszy...
Zauważ, że odpowiedzi widzi osoba obca oglądająca zamknięty przed nią profil i nijak nie da się tego ukryć tak jak innych rzeczy. Używać tego nie zamierzam, dzisiaj się tak zalogowałem, a tam jakaś mania sond nagle wszyscy odpowiadają na pytania od góry do dołu ! Bez torturowania ! |
Tablicę możesz ukryć przed nieznajomymi. Ludzie są głupi, ale co zrobisz?
[+] Chodzi o wnętrze sondy, tu się zgadzam - nie da się tego ukryć. |
Cóż Osamie wyszło bokiem używanie Twittera... :D
Załącznik 57347 |
Widzę, że dosięgło Was używanie Fejsbuka... Czy Wy moi Drodzy madzie po 13-17 lat ? :) Daje Wam to coś ?
|
+5 punktów do zaje.....ści..
|
Cytat:
Cytat:
2. Można rzec i coś w tym jest, że FB przywrócił dawny zwyczaj występowania pod imieniem i nazwiskiem, miast pod kolorowym nickiem i avatarem. Gdy pierwszy raz użyłem avatara na forum, wydało mi się to właśnie nieco infantylne.. 3. Znowu nie korzystam z FB, wkurzył mnie z takiego powodu: nie miałem do faceta maila i chciałem mu wysłać priv msg na FB. Przed wysłaniem napisanego msg zacząłem zastanawiać się, czy oby na pewno to pójdzie na priv czy pojawi się na jego tablicy. Poczułem się staro, jak nieporadny człowiek, który nie potrafi korzystać z nowości... Straszne uczucie :ysz: Teraz jeszcze jeszcze cierpliwiej tłumaczę via Skype różne zawiłości mojemu znajomemu 80-latkowi, entuzjaście komputerów... To takie luźne uwagi ;) |
@Jabba a co to ma wspolnego z używaniem czy nie FB?
Wrzucilem to tutaj jako cos z czego mozna sie posmiac, zreszta to samo zrobilem @FB. To forum i FB pelnia ta sama funkcje tzn. sa miejscem do dyskusji. Pozwalaja ludziom na dzielenie sie roznymi rzeczami. Troche dziwie sie, ze akurat osoby, ktore tutaj klepia mase postow nie potrafia sie przekonac do FB.. |
Ja mam fejsika, trollem jestem.
Docinam, głupotę wyśmiewam niektórych znajomych. Podziwiam: chwalenie się chlaniem, ilość wrzuconych fociszek, jak również ilość życzeń urodzinowych od osób których się nie zna (szczególnie gdy data jest fałszywa), klikanie w linki o bliżej nieznanym pochodzeniu i rozsyłanie spamu. Umieszczanie statusów, które aż się proszą o zbesztanie i facepalm jednoczesny. Zbieranie pierdyrialda stron w 'lubię to'. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
Piszą o tym tutaj: http://www.ubergizmo.com/2011/05/fac...rivacy-update/
Kasować się da, ale jak się dostać do tej edycji zablokowanych co na obrazku post wyżej widać ? :> |
Zgadzam się ze zdaniem andrzejja9 - FB to nie forum, nawet tak zwariowane jak Śmietnik ;) . To jakaś inna forma komunikacji, komunikacji obnażającej, pewnego ekshibicjonizmu a równocześnie swoisty komunikator online. Za duży natłok informacji. Na przykładzie FB najlepiej widać podział na generacje. Sądzę,że nawet ludzie koło 30-tki, którzy uważają się za Fejsbukowców całą gębą , tak naprawdę sa opóźnieni w stosunku do gimnazjalistów.
|
@Patrix znalazłem po dobrych 10 minutach ;-)
http://img809.imageshack.us/img809/1607/screen000m.png Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co to znaczy być fejsbukowcem całą gębą? |
Cytat:
Nie mam tam takiej opcji, u mnie to okienko co wskazałeś nazywa się "Edytuj ustawienia aktualności" mogę tam jedynie odblokować pokazywanie postów znajomych, których zablokowałem przez te farmwille etc. (spam) oraz odblokować aplikacje, które uprzednio zablokowałem i trafiły na tą listę. Nie mam u siebie nic co by przypominało tamten screen :( Edit: ZNALAZŁEM: Trzeba wejść na swojego Wall'a i na samym dole masz "Edit Options" ... cholera pierwszy raz tak długo szukałem opcji w jakimś cholernym serwisie (-; |
Jeszcze w kwestii prywatności na FB. Też artykuł z ostatniego KŚ i.. jest ciekawy (właściwie nieciekawy).
W skrócie: - na stronie Amazona jest przycisk "Connect with Facebook", który (w dalszym kroku) pozwala na przekazanie informacji z profili wszystkich znajomych do bazy danych Amazona - przekazywanie możliwe jest bez zgody nawet pomimo ograniczenia dostępności tylko do kręgu znajomych z profilu - również jeśli w ustawieniach prywatności wybrany jest wysoki poziom ochrony danych. Wszystko ma miejsce na podstawie umowy między Amazonem a Facebookiem o sprzedaży danych. Wśród danych są między innymi: - nazwisko, data urodzenia, miejsce zamieszkania, zdjęcia - ulubione filmy, ksiązki, programy telewizyjne - pozostałe informacje o zainteresowaniach, sposobach spędzania wolnego czasu itp. - wszystkie wpisy z tablicy i formy aktywności na Facebooku, którymi wyraziło się zainteresowanie przez "Lubię to". Porozumienie jest tajne, więc nikt nie dowie się, jakie jego dane są wykorzystywane i co się z nimi dzieje. * Jest też chyba możliwość, aby zablokować takie przekazywanie danych. Nie sprawdzałem, ale podam instrukcję, bo może komuś się przyda: Konto -> Ustawienia prywatności Aplikacje i witryny -> Edytuj ustawienia -> Informacje dostępne przez znajomych -> Edytuj ustawienia -> usunięcie zaznaczeń Jeśli coś już na ten temat było to sorry. Ja po raz pierwszy przeczytałem i stwierdziłem, że warto o tym wspomnieć. |
Cytat:
|
Dla lubiących proste rozwiązania oczywiście tak :>
|
Cytat:
(jednocześnie nie twierdzę, że FB takich informacji np. nie sprzedaje ;)) http://img821.imageshack.us/img821/9710/screen000o.png Cytat:
Cytat:
Cytat:
Po odznaczeniu tych opcji takie dane nie są przesyłane(na 99.99999999999999999999% ;-)) FB posiada na prawdę potężne ustawienia prywatności i jeżeli ktoś chce to będzie potrafił z nich skorzystać, należy jednak pamiętać, że to nie gwarantuje nam 100% prywatności. FB moim skromnym zdaniem, symuluje troszeczkę rzeczywistość, ludzkie powiązania itp. Np. jeżeli powiemy w realu kilku znajomym coś w tajemnicy nie znaczy to, że oni jej dochowają. Tak samo jest tutaj, jeżeli udostępnimy np. zdjęcie jak jesteśmy nachlani to nie dziwmy się jak ono później znajdzie się na tablicy jakiegoś znajomego. I tu i tu takie informacje mogą wypłynąć przez osoby "zaufane". |
Andy - ja nie pisałem z pamięci - przepisywałem bezpośrednio z gazety ;)
Jeśli są tu jakieś bzdury miej pretensję do autora :> Ja nie zweryfikuję, bo konto na FB jest mi generalnie mówiąc obojętne. Mam, ale bez żadnych danych, a zaglądam z 1-2 razy w miesiącu. Ale szczerze mówiąc to jak czytam, co napisałeś, to tylko potwierdzasz to, co napisałem wcześniej. Wszystko się zgadza, że można to wyłączyć (o czym napisałem), ale domyślnie jest chyba włączone (tego już nie pisałem, bo nie wiem). Jeśli tak, to to już jest pewien problem. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jeżeli chodzi o domyślne zaznaczenie to nie pamiętam jak miałem ale na 99% było to aktywne. Dlaczego? Z punktu widzenia FB po co taką opcję wprowadzać skoro ma być domyślnie odznaczona? Przecież to żadna korzyść... Mogę się założyć, że ponad 50% osób tam nie zajrzy - te 50% udostępnia swoje dane ot tak ;-) Reszta albo je ograniczy albo wszystko odznaczy. Gdyby opcja była wyłączona to kto by tam wszedł i ją włączył? Nie chcę tym bronić FB ale tylko pokazać jak to wygląda z ich punktu widzenia ;) |
Cytat:
(jeśli mówisz o punkcie drugim, to w nim chodzi o coś innego) I ja tu nic nie interpretuję. Praktycznie przepisałem z artykułu 'na żywca'. Cytat:
Cytat:
I owszem - jest tutaj coś nie w porządku, choć z punktu widzenia FB jak najbardziej opłacalnego. Oczywiście.. każdy będzie sam sobie winien, bo mógł poszukać, doczytać itp. Ale rzecz nie jest błaha, a i podejrzewam, że jakbyś wyrywkowo spytał kilku użytkowników, czy życzyliby sobie takie dane przekazywać zewnętrznym firmom (w taki sposób), to blisko 100% zaprzeczyłoby. Cytat:
|
Jak wywalę kogoś ze znajomych na Fejsie, to dostanie jakieś info na maila o tym fakcie ?
|
Ja powywalałem, nikt się nie oburzał. Tobie najwyraźniej nie zależy na czyimś byciu, temu komuś też, a nikt jaj nie ma by powiedzieć baj baj.
Pewne prawo psychologiczne jest prawdziwe, że utrzymuje się kontakt z ok 100 osobami (w tych granicach) |
Wywaliłem kilka person więc ciekaw tylko byłem :)
pewne prawo narazie się sprawdza, bo mam faktycznie setkę i faktycznie się z nimi widuję... |
|
Walimnietożeciętowali;)
|
<zmechu> jeszcze chwila a wpisanie w google ***8220;sex***8221; zaowocuje listą stron dla dorosłych, a pod spodem dopisek ***8220;Nazywasz się [Karol Nowak]? Twój szef [Adam Kowalski] też lubi sado-macho, córka [Zuzanna_Hot_18] siedzi na czacie z [On_25cm_Warszawa] zamiast być na wycieczce szkolnej, żona [Zuzanna] uprawia sex z sąsiadem [Karol Życzliwy]. [Karol Życzliwy] ***8216;Lubi to***8217; ***8220;
|
hehe...
|
A ja za to polecam stronkę
http://www.anielscy.pl/ Też można znaleść przyjaciół - a wypadki typu te co u góry napewno się nie zdarzą. Co do google i sadomaso :D bombowy post ^^ |
Znajomych to ja moge mieć grając na wirtualnej polsce lub czatując na onecie.
Cytat:
Dlatego wypisałem się z nk i usunąłem z mojego liceum. A swoje życie prywatne to mogę pokazać w książce. Przynajmniej będzie z tego zysk. |
|
A ja skomentuje - kretynka! :w00t:
|
Cytat:
Cytat:
Czytałem na jakiś zagranicznym blogu kiedyś, to nie jest stały tatuaż ... ;) Tylko w PL jakoś nie napisali, bo by nie było wystarczająco szokujące. |
W zabawny sposób o prywatności w Google. Myślę, że filmik pasuje też do innych serwisów np. Facebook'a. :)
|
Wiadome, jak ktoś lajkuje wszystko dookoła, oraz bawi się w statusy, komentarze itd. to niedziwota :]
|
|
Czy na Facebooku widać po pierwszy czy a po drugie ewentualnie kto pobiera zdjęcia umieszczone na profilu?
|
Cytat:
fb nie udostępnia takich danych. Jeśli chcesz instalować jakąś aplikację, to też nic z tego - w API nie ma takiej funkcji. Na fanpages admin ma statystyki i tam widać 'kto" oglądał zdjęcia w formie statystyk (czasami można odgadnąć kto to był konkretnie, wiążąc aktywność, nietypową lokalizację, czas etc). Oglądanie zdjęć i pobieranie na dysk lokalnego komp. jest tym samym, bo przeglądarka zapisuje na dysk z cache (pominąwszy specjalne przypadki). W groups fb są też dostępne pewne uproszczone statystyki, widoczne dla wszystkich. |
Czyli rozumiem, że jak ktoś ogląda, to widać, że ktoś, ale nie widać kto?
Natomiast tu konkretnie chodzi mi o ściąganie - jest taka opcja przy obrazku, która umożliwia zapisanie go na dysk. Jest to robione z poziomu konta użytkownika, więc pewnie informacja o tym zostaje (kto, kiedy itp.). Natomiast pytanie, czy jest dostępna dla właściciela konta, z którego jest obrazek ściągany. |
Cytat:
Obrazek można pobrać też na inne sposoby, niż przez kliknięcie tego przycisku. Można wiedzieć w jakim celu pytasz? Wrzuciłeś swoją nagą fotkę i się rozeszła po świecie? :D |
A akurat pytam od drugiej strony. Stara znajoma osoba umieściła trochę zdjęć i chciałbym je zgrać, żeby spokojnie później przejrzeć. A do końca nie wiem, czy chciałbym, aby widziała, że je zapisuję (choć i pewnie nic by się nie stało).
Kiedyś dało się normlanie zapisywać prawym przyciskiem myszy. Ale zobaczę w cache, może faktycznie da się je namierzyć. ps. Ja na FB żadnych takich rzeczy (właściwie w ogóle praktycznie żadnych) nie umieszczam :> |
Jeśli chodzi o ten guzik "pobierz" to fb również nie udostępnia takich danych.
A czy sam je kolekcjonuje? ;) Oczywiście. Cytat:
Tak patrzyłem teraz, żeby jakiegoś screena zrobić, ale to są rozbudowane statystyki, linkowane, z dymkami - więc wiele taki screen nie da. Np. co do zdjęcia widzisz "Zasięg" - czyli generalnie ile osób widziało "Użytkownicy aktywnie korzystający" - czyli ile osób kliknęło, powiększyło, obejrzało całe osadzone. i dalej kolejne słupki mówiące o "dystrybucji wirusowej", z nazwy wiadomo o co chodzi. Tu masz screena z lajków z zadanego okresu czasu: Załącznik 60638 Na dole widać Tuluzę - pewną osobę chciałem wyśledzić i stąd dowiedziałem się gdzie jest ;) Ale przy małym ruchu są różne blokady na statystyki i nie tak łatwo to zrobić. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Każdy zablokowany obrazek można ściągnąć FF klikając prawym i pokaż informacje o obrazku, tam jest zapisz jako. jak prawy myszy nie działa, to jest sporo dodatków usuwających ten problem, a czasami wystarczy pojechać strzałką do lewego rogu.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:18. |