Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Sezon grillowy (https://forum.cdrinfo.pl/f5/sezon-grillowy-98624/)

SEBAW 19.02.2023 14:21

Odpalone już kiełbaski na nowy sezon 2023? U mnie chęci są, ale zimno, deszczowo i wietrznie. Kto pierwszy, niech wrzuca fotki. Impreza musi być :party: .

grzeniu 02.01.2023 21:44

Cytat:

Napisany przez SEBAW (Post 1457635)
Definitywnie zamykam sezon grillowy 2022r. Szykujemy się na 2023r. :party:

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1456153)
Sezon nie kończy się nigdy. :nieee:

Pogoda nie ma znaczenia - to tylko kwestia odpowiedniego doboru odzieży. :czytaj:

Kalendarz też nie ma znaczenia.

SEBAW 02.01.2023 21:22

Definitywnie zamykam sezon grillowy 2022r. Szykujemy się na 2023r. :party:

SEBAW 10.11.2022 22:41

W tym roku pierwszy raz jadłem grillowany ser pleśniowy typu Camembert. Nawet ujdzie.

Jarson 07.11.2022 04:48

Cytat:

Napisany przez KaiQ (Post 1456149)
Wszyscy z którymi chciał byś tego grilla zapalić chowają się w domu i patrzą przez okno na ofiarę co została na zewnątrz i marznie by udowodnić że temperatura dla grilla nie ma znaczenia.

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1456153)

Pogoda nie ma znaczenia - to tylko kwestia odpowiedniego doboru odzieży. :czytaj:

Dla co niektórych userów to ja gówniarz jestem, ale już na tyle stary, że doskonale pamiętam "chude" lata 90-te. I pamiętam na przykład, że w pewnym okresie zanadto nie lubiłem deszczu jesienią czy wiosną, bo chodząc do szkoły (do szkoły się wówczas chodziło a nie było podwożonym przez rodziców) często miałem przemakające buty i zwyczajnie było mi niekomfortowo gdy lało. A wszystko dlatego, że spędzaliśmy dużo czasu na dworze, biegając w jednych butach, nowe rodzice kupowali jak stare się zniszczyły - a ich jakość była taka, że jeszcze nie wyglądały źle, ale podeszwy potrafiły być popękane.

Dziś kupuję po pierwsze lepsze buty, a po drugie jeśli bym poczuł wilgoć, to tego samego dnia kupiłbym kolejne. A spacerować w deszczu - jak się okazuje gdy mam dobre buty i nie gorszą kurtkę - bardzo lubię.

Wielu powie, że to nie dowodzi, że trzeba kupić odzież polarną i siedzieć w śnieżycy przy grillu, ale po prawdzie, to warto coś podobnego czasem rozważyć :) Kiedyś wpadłem na pomysł, że będę biegał codziennie przed szkołą jedną trasę (ok. 10 km) - tylko w celu przygotowania do zawodów. Efektem ubocznym było to, że zauważyłem jak jeden krajobraz może być różny w zależności od warunków. I co prawda rzeczywiście najmilej się spaceruje/biega w słoneczny poranek przy dwudziestu stopniach, ale warto czasem doświadczyć tej innej, nieoptymalnej pogody, bo w deszczowy poranek możemy zobaczyć tęczę, a w mroźny biały od szadzi las. No może w burzę spacerów nie polecam, wszystko z umiarem ;)

joujoujou 07.11.2022 01:41

KaiQ 07.11.2022 00:47

jak to co.... niszczy to koncepcję samego przygotowania.
Przy grillu powinno być ciepło, by zimne piwo smakowało jak należy i schładzało co należy. Kiełbaska z grilla powinna być gorąca, by subtelny smak chłodnego piwa mógł razem w brzuszku tworzyć kompozycję idealną.
Jak masz taką pogodę to zimne piwo dodatkowo podrażnia gardło, które woli cieplejsze napoje, kiełbasa czy karkówka nim trafi na talerz to już traci temperaturę, a nim z talerza do brzucha to już w ogóle jest zimna.
Wszyscy z którymi chciał byś tego grilla zapalić chowają się w domu i patrzą przez okno na ofiarę co została na zewnątrz i marznie by udowodnić że temperatura dla grilla nie ma znaczenia.

Jest tu jednak happy end.
Taki zmarzluch idzie się rozgrzać sięgając po bimberek przechodząc tym samym na wyższy poziom degustacji toast2
(oczywiście powyższy opis nie jest krytyką samego grilowania, tylko jak to widzą inni... najczęściej)

grzeniu 07.11.2022 00:17

A że siem spytam - co ma zimno na dworze do grillowania?

Jarson 06.11.2022 23:51

Spójrzcie na łobuza Jujka. On nie rozpala grilla jak wiatr jest taki, że grill nieobciążony kiełbaskami samoistnie odlatuje w kierunku Islandii.

Z tymi wszechobecnymi przeziębieniami to święta racja, u mnie to samo (choć w tym roku mnie jeszcze nie bierze absolutnie nic; wszystkim mówię że to dzięki pamiętaniu o czapce). Ale przecież w takim wypadku można sobie z kumplem/ami pogrillować na zewnątrz, a rodzince przynieść gotowe produkty do domu :taktak:

KaiQ 06.11.2022 23:14

hmmm.... dzieci zasmarkane, żona nie w lepszej kondycji. Ja bym zamknął... teraz przy tych wiatrach i chłodzie to umiejętnością było by utrzymanie stałej temperatury a co dopiero zrobienie grilla należycie na dworze...

SEBAW 06.11.2022 23:10

Czy ktoś jeszcze grilluje, czy zamykamy sezon 2022?

SEBAW 25.06.2022 15:26

Już po grillu. Kaszaneczka i kiełbaska zjedzona.

SEBAW 18.05.2022 07:08

Pochwal się.

KaiQ 15.05.2022 21:53

ja jeden raz w tym roku, ale z moimi chłopakami to już sukces. Zresztą, ja dzisiaj inaczej świętowałem zimną Zośkę :D

joujoujou 15.05.2022 15:41

^^ Też.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:28.