pepperman |
03.12.2003 15:43 |
Cytat:
Napisany przez -Sid-The-Rat=>
skonczy sie... w momencie kiedy komus sie naprawde zachce z tym skonczyc to z tym skonczy - technicznie sprawa jest prosta - nawet nikogo po sadach nie trzeba ciagac
zreszta niedlugo wejda na rynek biosy z DRM - bedzie syf z obchodzeniem (ktore bedzie nielegalne - a i sama plyta glowna bedzie krzyczec w siec ze ktos ja scrackowal i tak dalej i tak dalej...)
ostoja bedzie jeszcze trzeci swiat, malezja i inne kraje nic-sobie-nie-robiace-z-MS - ale polska juz dawno wlazla im w zad
dlatego sie skonczy - UE nic tu do rzeczy nie ma - zreszta popatrz ze najwieksze warezownie sa niemieckiego pochodzenia (kraju badz co badz bogatego)
gdyby 2,3 najwiekszych operatorow zamknelo na tydzien porty emulka (nawet tylko standardowe) to emule by zdechlo, tak samo z kaza - ilosc ludzi ktorzy zmieniliby port bylaby sladowa a bez mieska napedzajacego te machine jaka jest p2p ono nie ma sensu
smutne - i mnie to wcale nie cieszy
|
jasne, ale zauwaz, ze musisz kupic plyte z takim biosem. nie kazdemu chce sie zmieniac sprzet co rok i nawet nie widze tutaj sensu - no chyba, ze ktos jest maniakiem gier, dlatego calosc bedzie miala sens, kiedy wyeliminujesz z uzytku wszystkie stare plyty, co jest raczej kwestia kilku lat. nie wiadomo tez jak calosc "szumnego" projektu jakim jest palladium, bedzie wygladala od strony linux'a. byc moze pigwini system stanie sie znacznie bardziej popualrny niz mogloby sie wydawac :).
a mulek... nie tyko mulkiem czlowiek zyje. sa jeszce irc'e itd. zreszta emule jest projektem opensource czyli dosc elastycznym i jakos sobie poradzi...
ja jestem przeciwny slepej wojnie przeciwko obiegowi oprogramowania, plikow audiowizualnych (z wykluczeniem celow zarobkowych), ale nie jestem tez zwolennikiem kopiowania, sciagania itd. na tak szeroka skale jak jest to teraz, bo ludzie sciagaja na potege, bezmyslnie, niepotrzebnie i bez zastanowienia, a czesto z nudow. dochodzi juz do takich sytuacji, ze nowicjusz pyta sie skad moze sciagnac emule i gdzie dostanie lukier do niego (wziete z zycia :(), biorac za oczywistosc fakt, ze jak jest soft to i musi byc do niego slod, nie zdajac sobie sprawy, ze sa jeszcze darmowe programy. smutne, ale prawdziwe...
|