Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 25.08.2003, 08:49   #1
Pagerus
.: Zapracowany :.

Data rejestracji: 23.01.2003
Pagerus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Pagerus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Question Sprawdzanie plików BIN

Mam pytanko - czy można podglądać ściągane z internetu pliki BIN (czyli image płyty)? Zależy mi zwłaszcza na tym czy można w jakiś sposób sprawdzać czy ściągany plik nie jest uszkodzony. W najgorszym wypadku czy można to sprawdzić po ściągnięciu całego pliku? (chociaż lepiej jakby się dało sprawdzić na podstawie ściągniętego dotychczas fragmentu pliku). Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Pagerus jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.08.2003, 09:23   #2
para
Guru

Data rejestracji: 18.11.2002
para niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Na podstawie fragmentu to raczej nie sprawdzisz.
Jak będziesz miał cały to nie ma zadnego problemu, można po prostu wypalić płytę CD-RW i sprawdzić czy działa.
Również możesz użyć jakiegoś edytora obrazów płyt np. UltraIso.
para jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.08.2003, 09:33   #3
Pagerus

Pagerus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Pagerus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Wypalać płyty RW to mi się raczej nie chce - wolałbym po prostu w jakiś sposób zweryfikować zawartość pliku BIN przed nagraniem (sprawdzić czy nie jest uszkodzony) - no ale masz rację - w ostateczności mógłbym to nagrać na RW. Mimo wszystko spróbuję się rozejrzeć za tym programem. Ciężko go znaleźć? Czy jest to freeware czy shareware?
Jeśli chodzi o edytory obrazów to używam WinIso - ale nie wiem czy on ma możliwość weryfikacji BIN'ów.
W sumie to ewentualnie chyba mógłbym jeszcze użyć jakiegoś programu do robienia wirtualnych dysków z obrazów płyt, nie? No i wówczas spróbować zainstalować program/grę.
Stary 25.08.2003, 09:38   #4
para
Guru

Jeżeli chodzi o weryfikację obrazu to może być problem, nie wiem czy UtraIso ma tę funkcję.
Zainstalowanie z wirtualnego cd-romu jest chyba najlepszym rozwiązaniem weryfikującym obraz płyty.
UltraIso jest programem Sharewarowym.
Stary 25.08.2003, 09:43   #5
Pagerus

A możesz mi polecić jakiś dobry freeware'owy program do robienia wirtualnych dysków? Kiedyś jakiegoś tam używałem - ale teraz niestety nie mogę sobie przypomnieć jego nazwy...
Stary 25.08.2003, 09:48   #6
para
Guru

Daemon Tools
Stary 25.08.2003, 09:55   #7
Pagerus

Hehe - to dokładnie ten sam program Dzięki za odświeżenie pamięci
Stary 25.08.2003, 15:20   #8
artoor
Forumator

Data rejestracji: 21.11.2001
artoor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Deamon Tools, czy Alcohol'owy virtual ...to mniejsza o to. Wez pod uwage ze nie bedzie to pelna weryfikacja. Dzieki ww programom mozesz sprawdzic czy sciagniety plik jest kompletny czy nie... czy zgubil jakies bity (bajty) czy nie. Ale jesli obraz wykonany jest nieprawidlowo to dowiesz sie tego instalujac gre (czy program). Inaczej chyba sie nie da. A szkoda... Pozdrawiam

/ Konfucjusz /
artoor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.08.2003, 17:43   #9
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
A skoro jestesmy przy temacie, czy mozliwe jest w takim razie w jakikolwiek sposob podejzec filmik w binie. Sciaganie 700MB nie majac pewnosci, jaka bedzie kopia to jednak dosc ryzykowne rozwiazanie i przydaloby sie jakies lepsze Jest takowe?

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.08.2003, 18:00   #10
Pagerus

No tak - w sumie masz rację Szkoda, że nie da się podglądać ściąganych plików tak jak ściąganych avików na przykład - z avikami jest o tyle właśnie fajnie, że od razu widać czy plik nie jest udzkodzony. A co do podglądania filmu w binie to mogłyby być według mnie małe problemy. Bo nie dość, że chciałbyś podejrzeć bina to jeszcze potem musiałbyś podejrzeć avika w tym binie. Jeśli jednak ktoś zna sposób na takowe podglądnięcie to fajnie jakby go tu przedstawił
Stary 25.08.2003, 21:18   #11
Patrixs
Niezarejestrowany

Data rejestracji: 20.12.2002
Patrixs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja do testowania bin'ów używam CDImage, bardzo fajny program, można nim testować większość obrazów, między innymi z nero, cd easy creator, clone cd itd. Do testu bin potrzebny jest cue.

pozdrawiam
Stary 25.08.2003, 21:49   #12
artoor
Forumator

Data rejestracji: 21.11.2001
artoor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Patrixs napisa***322;(a)
Ja do testowania bin'ów używam CDImage, bardzo fajny program, można nim testować większość obrazów, między innymi z nero, cd easy creator, clone cd itd. Do testu bin potrzebny jest cue.

pozdrawiam
Rozumiem ze chodzi Ci o program CDmage... bo CDImage nigdzie nie moge znalezc Rzeczywiscie ma on pewne przydatne funkcje. Jest jeden tylko problem... przynajmniej u mnie. Przy pliku obrazu *.iso i *.nrg nie moge dac "Scan For Corruption"... Da sie ten manewr wykonac w obrazach *.bin. Niemniej jest malym niedociagnieciem programu fakt ze nie lyka *.iso... *.nrg mozna wybaczyc ale *.iso Aczkolwiek zachecam do wyprobowania go. Pozdrowisko

/ Konfucjusz /

Ostatnio zmieniany przez artoor : 25.08.2003 o godz. 21:53
artoor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.08.2003, 22:18   #13
Patrixs
Niezarejestrowany

Data rejestracji: 20.12.2002
Patrixs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
artoor napisa***322;(a)
Rozumiem ze chodzi Ci o program CDmage... bo CDImage nigdzie nie moge znalezc Rzeczywiscie ma on pewne przydatne funkcje. Jest jeden tylko problem... przynajmniej u mnie. Przy pliku obrazu *.iso i *.nrg nie moge dac "Scan For Corruption"... Da sie ten manewr wykonac w obrazach *.bin. Niemniej jest malym niedociagnieciem programu fakt ze nie lyka *.iso... *.nrg mozna wybaczyc ale *.iso Aczkolwiek zachecam do wyprobowania go. Pozdrowisko

Racja CDmage...
Ja jak nie moge przetestować czy z obrazem wszystko oki, to nagrywam na RW i testuje płyte CDCheck'iem (tym razem dobrze napisałem) . A jak wszystko jest oki to nagrywam na CD-R.

Pozdrawiam
Stary 26.08.2003, 08:26   #14
Pagerus

No to wygląda na to, że muszę sobie skołować tego CDmage
Stary 26.08.2003, 08:46   #15
para
Guru

tutaj jest opis CDMage
http://www.cdrinfo.pl/software/stron...?id=1106180041
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: