![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
<<<Watcher>>>
Data rejestracji: 28.06.2002
![]() |
partycje
witam
czy ktoś mógłby mi opisać tworzenie parycji mam jedną podstawową (c) jedną rozszerzoną (d) a chciałbym mieć jeszcze jedną około 1gb mam dysk 8,4 GB jak można podzielić parycje rozszerzoną? jeśli można top prosiłbym o opis w programie fdisc |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Tak się składa że ja miałem podobny problem tydzien temu możesz poczytać jeśli chcesz http://www.cdrinfo.pl/skrypty/vb/v/s...&threadid=8582 Czyli tak masz partycje aktywną C: i dysk logiczny D: Jeśli nie chcesz ruszać partycji C: / poprostu pozostanie ona taka jaka jest / to musisz pobawić się dyskiem logicznym / czyli partycją d: / Dobra instrukcje : Odpalasz kompa z dykietki Wpisujesz fdisk Klikasz Enter / będzie pytał o obsługę dużych dysków / Wybierasz opcje {1} Potem opcja {3} I podajesz w % lub w MB wielkości partycji / pamiętaj ze partycja d + e = 100% Póżniej musisz formatować obydwie partycje / ja formatowałem wszystko a nie musiałem ale dla pewności tak zrobiłem / |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member of Blokers.net
Data rejestracji: 24.04.2002
![]() |
HOLA HOLA Z TYM FORMATOWANIEM
istnieje cos takiego co sie zowie Partition magic !!!! Jeżeli zależy ci na danych na dysku uzyj tego progz-u możesz robić z partycjami co chcesz zwiekszac zmniejszac kasowac co dusza zapragnie i co najwazniejsze bez utraty danych ( oczywiście jezeli nie zmniejszysz partycji do np 1gb a masz na niej 2 gb danych - zresztą progz ci na to nie pozwoli ) Program jast prosty w obsłudze jak budowa cepa ale jeżeli byś miał kłopotu napisz ( a skad go dostać poszukaj na necie org. strona to www.powerquest.com a seriala i/lub cracka poszukaj juz sobie ). pozdro.
![]() |
#4 |
Gość
|
Popieram przedmówce:-D Dodatkowo jest polska nakładka na PM7 full. Co upraszcza sprawę do pozomu niemal przedszkolnego:-D
Bez obrazy dla nikogo ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Bywalec
Data rejestracji: 05.06.2002
![]() |
Cytat:
Ostatnio zmieniany przez Kucyk : 12.07.2002 o godz. 08:32 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Gość
|
Q..rczę, byłeś szybszy
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
Dokładnie Power Quest Partition Magic wesje 5 i 6, a do wersji 7 nie mam zaufania
![]() Właczysz komputer, odpalisz PQ Magic np 6 spoza Windows, czyli np. wyjdź do MS-DOS lub naciśnij parę razy shift+F5 przy starcie kompa mniej więcej jak się pojawia tabela z inf. o sprzęcie. (nie trzeba raczej shift+F8 bo PQ nie potzrebuje himem.sys) Włączy się PQ. Ale zanim zaczniesz się bawić PQ proponuje wykonać: - zrób sobie ponad 1 Gb wolnego miejsca na D - scadisk całego dysku (partycja C i D pod windowsem) - zoptymalizuj/ zdefrgamentuj sobie dysk za pomocą np. defragmentatora, speediska lub diskeepera To spowoduje, że będziesz mógł być spokojniejszy o swoje dane ![]() Doba jesteśmy w PQ. U góry w 1 lewej zakładce jest opcja preferences / options (jakoś tak). Tam znajdź io zaznacz skip error checking on drive c (?). Przyspieszy to pracę RESIZOWANIA. Następnie przełącz myszką na partycję D (to ta na samym dole). Prawy klawisz myszy na partycji i RESIZE. Następnie przesuń tak pasek aby opcja: free space after: wynosiła ok. 1gb. Daj OK. Następnie na FREE SPACE (unallocated, nie pamiętam jak będzie się nazywać) naciśnij prawy klaiwsz i CREATE. Następnie wybierz FAT32, wpisz sobie label jak chcesz, reszty nie ruszaj. Daj OK. PQ ma to do siebie, że wszystkie wprowadzone zmiany zrobi dopier po klknięciu tzw. "zastosój" (apply w dolnym prawym rogu). Po naciśnięciu tego klawisza nie można już się cofnąć ![]() Teraz możesz już tylko czekać i sie modlić, aby komp. sie nie zawiesił i nikt nie wyłączył Ci prądu. W razie zawieszki może się okazać, że nie masz danych zarówno na partycja c i d. ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Zgadzam się do PM ale kolega prosił o opis w fdiscu wieć instrukcje dostał :-D :-D |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.06.2002
![]() |
Partition Magic 7.0
Podeślij mi PM7 lub dołącz na listę dyskusyjną to sobię ściągnę.
Wielkie dzięki. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Gość
|
Jast za duży
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 07.05.2002
![]() |
Power Magic 7.0
Wpisujesz w IE www.filemirrors.com w polu search PM7 i masz!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|