![]() |
demek@ wiem ze nie wiesz ... bo to z elektryka ma malo wspolnego
zeby wyciagnac obiektywna wartosc trzeba by przeprowadzic 'slepe' testy gdzie sluchajacy ani prowadzacy nie wie co jest zrodlem dzwieku dopiero wtedy gdy wynik odbiega od 50/50 mozna stwierdzic roznice w innym przypadku nie jestesmy w stanie ustalic czy nie kierujemy sie autosugestia nasz mozg uwarunkowuje informacje o wygrzanym/dotartym urzadzeniu oszukuje nasze zmysly i jak sam zauwazyles demek@ to elektryka nie ma nic wspolnego ... :] mistyczny burn-in to nic wiecej jak chwyt na tych co malo wydali na i tak juz swoj wspanialy sprzet a nie potrafia po za wydaniem odpowiedniej kwoty okreslic - czy to dobrze czy zle :] !edit REi@ widziales gdzies w nowych samochodach taki wpis - o docieraniu - do instrukcji obslugi? :> |
Cytat:
|
czy ja to gdzies napisalem?
glosniki sie juz docieraja po jakims czasie, ruszaja sie inaczej i to wystarcza, wyrabiaja sie a nie docieraja w zasadzie ze sluchawkami jest podobnie, tymi duzymi z dousznymi tez sie cos dzieje, co to nie wiem, wiem, ze zmieniaja brzmienie, minimalnie i nie jest to akomodacja ucha sluch mam dobry i wyczulony na dobry dzwiek |
o docieraniu pisal joujoujou@ :D
demek@ czyli jako elektryk z wyksztalcenia i zawodu uwazasz ze parametry cewki i membrany (czytaj sluchawki, glosniki) zmieniaja sie na lepsze? :> |
tak, sluchawki douszne zmieniaja parametry po czasie jaki juz wypisalem
nigdzie nie napisalem, ze sie docieraja prawda? wiedzy mi nie brakuje, jestem elektrykiem z wyksztalcenia i z zawodu |
demek@ gdyby bylo tak rzeczywiscie i sluchawki/glosniki zmienily by swoje parametry,
graly inaczej niz te nowe wg panujacych zasad marketingowych producent zobowiazany by byl do informacji ze parametry dzwiekowe zmieniaja sie po kilku godzinach pracy ... rozumiem ze dla zwyklego czlowieka - cos wygrzane/dotarte - jako zabobon istnialo od zawsze to jest to lepsze zdrowsze rozalce z 'janka muzykanta' za bardzo nie pomoglo ... przy tego rodzaju 'godzinach' mamy do czynienia ze zjawiskiem akomodacji ludzkiego ucha powtorze raz jeszcze to tylko cewka i membrana - jesli ktos uwaza ze membrana sie wyciera/mieknie a bierna cewka zmienia swa indukcyjnos brak mu elementarnej wiedzy to co ma tu miejsce - uslyszec mozna wszystko ... wystarczy tylko chciec :] |
@alex
tak jak napisalem, sluchawki douszne uzyskuja pelnie mozliwosci po 1-2h ale docieraniem tego nazwac nie mozna...w kazdym razie graja inaczej, wielkiej roznicy nie ma, ale wystepuje |
Cytat:
i to tyle co mozna dodac o napisanym prze ciebie "docieraniu" sluchawek :] |
|
Cytat:
powiem ci wiecej ... :fiu: producent gwarantuje kilka set godzin pracy sluchawek o niezmienionych parametrach a tu chlast prast 'voodoo' - pare godzin wygrzewanie/docieranie i ... mamy sluchawki o lepszych parametrach - o dzwieku cieplejszym 'miekszymi' - od tych gwarantowanych przez producenta ... :| audio voodoo :hahaha: to sie nazywa auto sugestia - poprostu sie do ich dzwieku przyzwyczajasz - ot cala tajemnica :] joujoujou@ edukacja, jeszcze raz edukacja :> |
sluchawki douszne szybko sie docieraja bo w ciagu 1-2 godzin, to nie duze sluchawy
|
Niewa***380;ne, alex i tak wie lepiej. :]
|
Pewnie chodzi o uszy. Przyzwyczajenie.
|
Cytat:
przeciez to cewka z membrana - kolejne voodoo ... :D |
Poczekaj a***380; si***281; "dotr***261;", wtedy daj opini***281;. :D
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:10. |