Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.10.2005, 20:12   #1
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 07.01.2005
Calme zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Do posiadaczy Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Music

Mam pytanie - czy na forum są osoby, które posiadają tą kartę i mogłyby się podzielić odczuciami i wrażeniami z jej działania ?

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.10.2005, 20:19   #2
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

Data rejestracji: 22.03.2005
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
nie mam ale mialem w rekach i slyszalem jak gra i jedyne co moge powiedziec to, to ze na niej uslyszalem co to nzaczy muzyka z mp3
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.10.2005, 22:18   #3
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Dwa tygodnie temu miałem przyjemność zapoznać się z kartą X-Fi Xtreme Music .Wrażenia były bardzo pozytywne .Od razu zaznaczam ,iż karta ta "podawała sygnał" na zewnętrzny sprzęt audio (Yamaha RX-V 450 + zestaw głośnikowy 6.0) .
Zarówno Xtreme Music jak i Fatal1ty mają w odróżnieniu od wersji ElitePro nico gorszy DAC (przetwornik cyfro-analogowy) .
Przyznam się ,że bardziej interesuje mnie zakup właśnie ElitePro niż dwie (podstawowe) wersje tego produktu .
W czasach tego krótkiego testu wersja ElitePro nie byla na naszym rynku jeszcze dostepna .

Wracając do tematu wrażeń z odsłuchu .
Na dzien dzisiejszy w moim komputerze siedzą na stałe :
-Audigy 2ZS Platinium Pro
- Progigy 7.1 (na Envy24)
Więc jako takie odniesienie ,punkt porównawczo-zaczepny mam .

Co można powiedzieć o najtanszej wersji X-Fi (ok. 460zł) ? :

Może pominę tutaj zachwyty nad ilością MIP-sów ,ilością kanałów audio zdolnych do jednoczesnej pracy itp.
Skupie się może na tych aspektach,które można można zauważyć nawet po podłaczeniu "pudełek" komputerówych (czyt. głośników) :
1.Napewno funkcja Crystalizer (występujaca we wszystkich modelach tej karty) daje odczucia pozytywne .
Daje się usłyszeć na "gołe" ucho poprawę jakości podczas odtwarzania plików stratnych MP3 .Jednym słowem jest poprawa jakosci .Nie ważne czy jest to metoda polegajaca na oszukaniu ucha czy też nie - ważne ze działa ,nie zmienia orginału (jak w przypadku equalizerow ,pobić poszczególnych czestotliwosci itp.) .
Według papki reklamowej Creative-a zastosowano do tego celu najnowsze osiągnięcia techniki popartą 24 bitowa jakoscią (....) - mit tem praktycznie został obalony krótko po premierze ale czy to wazne ? - ważne że daje efekt i to bardzo pozytywny .
2. Optymalne wykorzystanie karty dźwiękowej w zalezności od trybu pracy karty .
Z poziomu sytemu można "wystrtować" kartę w trzech trybach :
- entertainment
- audio creation
- game

Tutaj mamy pewnośc iz karta w zalezności od tego ,do czego będzie wykorzystywana w danej chwili zoptymalizuje się pod danym kątem .

Inne zalety :
- ASIO przy 44.1kHz
- dobre (jak na model jednak z niższej półki) - ASIO 2.0 (można ,przy dobrej konfiguracji osiągnąc "latencje" na poziomie 2ms) .
- ponoć (nie sprawdzałem) spore odciązenie procesora w grach - zresztą nawet Audigy2 sprawuje się tutaj całkiem dobrze .

Napewno lepszą dla muzyków ,rejestratorów dźwięku bedzie ElitePro (przetwornik DAC używany w profesjonalnych kartach audio) .Wygoda podłączen (otyczne wejscie ,wyjscie ,regulatory na panelu itp) - niemiej cena tej karty jest jak na razie jedynym poważnym minusem (ok. 1300zł) .

Przemyślenia .
Trudno jest obiecywać ,przy konfiguracji : komputer+głośniczki+kilka wentylatorów (made in china) iż nagle pokoju zagości krystaliczny dźwięk rodem ze studia i uderzy w nas z siła wodospadu .
Karta jest raczej dla tych ,którzy czują i znają różnice pomiędzy Audigy2 ZS a Live (a zapewniam że róznice pomiędzy tymi dwoma są spore) .
Od razu zastrzegam ! :
Jeśli ktoś myśli iż za pomocą funkcji Crystalizer zmieni kiepski plik MP3 (zrujnowany kompresją do 96kbps w opcji fast) w jakość CDAudio - to jest dużym błedzie .Pliki MP3 brzmią naprawdę lepiej tylko jeśli mają przyzwoitą jakość po kompresji do MP3 .

Podział kart X-Fi na trzy kategorie jest moim zdaniem świetnym przykładem jak ma wyglądać marketing (niestety w złym tego słowa znaczeniu) .
Za najtanszy model płacimy ok. 500zł i dostajemy coś ,co jest tylko minimalnie lepsze od dzisiejszych ZS-ów .
Prawdziwe X-Fi to moim zdaniem dopiero model ElitePro .
Niemniej odczucie podczas odsłuchu tej najtańszej wersji karty sa pozytywne (jak na moje ucho) .

Pozdrawiam .jaro
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.10.2005, 02:51   #4
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
dla fanow studyjnego dzwieku i tworcow to raczej inne karty aczkolwiek po przetestowaniu najmocniejszej karty przez czlonkow pewnego polskiego zespolu postaram sie wklepac tu ich opinie
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
Stary 15.11.2005, 23:23   #5
zorg
Caliente

Data rejestracji: 30.09.2002
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
mam ja juz jakis czas, i nie zaluje ze ja kupilem-kolekcia mp3jek jest nie do poznania
ps. po zainstalowaniu driver i programow creative, mobo (asus) nie jest wiecej rozpoznawane przez asusupdate !(co nie stanowi problemu) ale poprzednie karty creativa podobno tez to powodowaly

Ostatnio zmieniany przez zorg : 15.11.2005 o godz. 23:28
zorg jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.11.2005, 00:02   #6
zorg
Caliente

zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
x fi

jedna wiecej
Stary 17.11.2005, 00:41   #7
REi
ClassicGOD

Data rejestracji: 24.02.2004
REi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
zorg - soundblastery atrasznie nie lubia towarzystwa karty grafiki i zasilacza - mozesz miec trzaski w gloasnikach badz jakies bledy w dzwieku.

BTW. mnie najbardziej z x-fi interesuje model Fatal1ty (najtanszy model posiadajacy 64mb x-ram) mozna go dorwac na allegro za 850pln i juz po trochu zbieram

PS: "Karta jest raczej dla tych ,którzy czują i znają różnice pomiędzy Audigy2 ZS a Live (a zapewniam że róznice pomiędzy tymi dwoma są spore) ."
That's ME!

PS2: poczytalem ostatnio na temat i porownalem ostatnio Aud2 zs z moim Aud2 i stwierdzam ze Aud2 (ktorego to mozna kupic za 115pln) to dokladnie ta sama karta co aud 2 zs. rozni sie brakiem wyjscia na 1 glosnik (6.1 a 7.1) ale posiada dokladnie te same DAC i ADC. A dodatkowe wyjscie mozna dorobic (jest na to hardmod ale nie potrafie teraz linka odszukac).

God's Final Message to His Creation: "We apologise for the inconvenience"

Ostatnio zmieniany przez REi : 17.11.2005 o godz. 00:50
REi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.11.2005, 03:11   #8
zorg
Caliente

sugerujesz zeby dac ja na 1szy slot od dolu ?

Stary 17.11.2005, 03:29   #9
REi
ClassicGOD

Data rejestracji: 24.02.2004
REi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Nie wiem niestety jak sie ma na twoim MoBo uklad przerywan na portach ale przy soundblasterach nalezy pamietac o 3 zasadach:

Soundblaster powinien byc jak najbardziej oddalony od grafiki i zasilacza (najnizszy lub 2 od dolu port ).

Pod rzadnym pozorem SB nie powinien dzielic przerywan z innym urzadzeniem a najgorzej z sieciowka (moj pierwszy SB dzilil przerywanie z sieciowka i konczylo to sie tym ze nie dzialal albo SB albo sieciowka albo komp sie wieszal).

I ostatecznie - opoznienia PCI powinny byc jak najnizsze (32).

PS. na forum creativa byla kiedys wypowiedz kolesia ktoremu ciagle cos trzeszczalo w glosnikach, jak przesunol dzwiekowke to trzaski staly sie mniej intensywne ale nadal wystepowaly. Zdenerwowal sie i zrobil ekran z folii aluminiowej (owinol dzwiekowke w folie - oczywiscie zostawiajac odp. odstepy zeby nic nie zwierac) i trzaski ustaly. LOL!

PS2. Nie chwal sie sprzetem!

God's Final Message to His Creation: "We apologise for the inconvenience"

Ostatnio zmieniany przez REi : 17.11.2005 o godz. 03:33
REi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.11.2005, 13:09   #10
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

Cytat:
Napisany przez REi
PS2. Nie chwal sie sprzetem!
jaknie chwal sie! napisz twoj config bo jestem ciekawy co to za maszynka
Stary 17.11.2005, 15:40   #11
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez demek
jaknie chwal sie! napisz twoj config bo jestem ciekawy co to za maszynka
ja rowniez.. widze tez, ze zorg ma duzo kasy, albo bardzo lubi PeCety, bo ma wszystko najlepsze..
pozdro
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.11.2005, 16:18   #12
Oktawian89
Wiszę sobie ...

Data rejestracji: 16.10.2004
Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
a mnie interesuje obudowa ?! jezeli mozna prosić o fotke od przodu i napisnie co to za obudowa to bede wdzieczny

A i jeszcze jedno czy tu http://img284.imageshack.us/img284/8912/comp6bm8xn.jpg nie powinien być wpiety molex ?! <gniazdo od zasilania> nie wiem czy tak sie to nazywa

"One World, One Web, One Program" Microsoft slogan
"Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitle
r

Ostatnio zmieniany przez Oktawian_15 : 17.11.2005 o godz. 16:23
Oktawian89 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.11.2005, 16:55   #13
Ricki
Guru

Data rejestracji: 14.06.2002
Ricki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ludzie, co wy się tak uczepoliście tego Live'a. Sam mam takigo, połączony optykiem ze sprzętem audio, i nic mi nie trzeszczy, nie piszczy itd. Co do jakości mp3 na X-Fi to chyba zastosowali jakieś filtry i przez to dzwięk jest lepszy, ale czy naturalny, bo jakoś wątpie, aby z mp3 można uzyskać super dzwięk w dodatku na pseudo głośniczkach 5.1, 6.1 czy nawet 7.1, przeznaczonych do kompa za pomocą analogowych złącz w karcie dźwiękowej i to jeszcze na dodatek przez mini jack ze wspaniałym ekranowaniem, które ładnie tłumi syganały komórek itp. Nigdy komp nie zastąpi prawdziwego zestawu audio, nie mówie tu oczywiście i tandecie hiper marketowej tylko sprzęcie min. ze średniej półki.
Ricki jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.11.2005, 18:39   #14
zorg
Caliente

u mnie tez nic nie trzeszczy ? ale moze o czyms nie wiem,zawsze moge przelozyc na pierwszy slot, tak poprostu.

obudowa to shark firmy thermaltake (marzy mi sie tai chi)

a gniazdo oktawian to ez_plug dla niektorych video kard np. jak sie zamarzy sli.
poprostu lubie pcety

wszystko jest chyba w profilu
Stary 17.11.2005, 19:46   #15
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

P5WD2-asus ,2Gb Kingston&Geil ,4hdd 2x raptor 74Gb 1x 250Gb WD SATA2 16Cache , 1x Maxtor 300Gb 16 cache P4-D (840) 3,2GHz,2x plextor 716a i Benq 1625 ,Creative X-Fi
niezla torpeda
sam klocek za ponad 2 kola
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: