Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.09.2005, 22:16   #1
Ormianin
Komandor
 
Avatar użytkownika Ormianin
 
Data rejestracji: 29.07.2002
Lokalizacja: Oława
Posty: 6,348
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
socket 370, intel BX i PIII 133 MHz

w moim drugim (doswiadczalnym) kompie padla plyta Biostara M6VCF na chipsecie VIA Apollo Pro, na tej plycie siedzial PIII 866 MHz (magistrala 133 MHz), okazjonalnie po niskiej cenie nabylem jakas plyte ECSa P6BXT-A+ na intelu BX, coz, jak sie niegdys rozpisywano w prasie komputerowej, intel BX byl najwydajniejszym intelowskim chipsetem... ale pracowal na 100 MHz, a ja mam procesor co potrzebuje 133 MHz, nie zmienialem jeszcze tej plyty, bo trudno przewidziec czy to zadziala, chodzi mi o PCI i AGP ktore na 133 MHz musialbym niebezpiecznie przetaktowac... ma ktos jakies pomysly, albo przygode z BXem i PIII (133 MHz)
__________________
----------
pozdrawiam
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.09.2005, 01:17   #2
Don Laser
laser nieskalibrowany
 
Avatar użytkownika Don Laser
 
Data rejestracji: 31.08.2004
Lokalizacja: Wielkopolska
Posty: 303
Don Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Problem chyba jest taki że płyta jest na SLOT1 a ty masz procesor na socket370, więc jedynie przejściówka , poza tym płyta ta obsługuje procesry PIII do 600Mhz, czy z przejściówka by to chodziło? .... musiałaby być taka
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64465377
Don Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2005, 07:38   #3
Ormianin
Komandor
 
Avatar użytkownika Ormianin
 
Data rejestracji: 29.07.2002
Lokalizacja: Oława
Posty: 6,348
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Don Laser
Problem chyba jest taki że płyta jest na SLOT1 a ty masz procesor na socket370, więc jedynie przejściówka , poza tym płyta ta obsługuje procesry PIII do 600Mhz, czy z przejściówka by to chodziło? .... musiałaby być taka
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64465377
Nie nie, moja plyta ma socket 370 FCPGA, wiec nie ma problemow z umieszczeniem PIII Copermine, problem tylko z BX i magistrala systemowa dla PCI oraz AGP
__________________
----------
pozdrawiam
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2005, 08:14   #4
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
wow BX na 370
ja ostatnio upgradowalem mojego celerona300@450 (ten bez cache) na PIII450 (jak w podpisie). Wszystko na SLOT1.
Jak widac z podpisu podkrecony jest na FSB 112Mhz - moze poszedlby i dalej ale niestety stare pamieci 100Mhz nawet z CAS3 na to nie pozwalaja (z CAS2 wywala sie juz przy 103Mhz) . W BIOSie regulacja jest az do 133Mhz (plyta atrend nie pamietam jaki model, kupiona w 1999r).
Trudno powiedziec jak sie zachowa przy 133Mhz ale jesli ktos zrobil taka plyte to chyba powinno dzialac. Ja bym odpalil go najpierw na 100Mhz a potem sprobowal na 133 (z pominienciem 112 i 124 poniewaz zmieniaja one dosc niebezpiecznie zegary PCI i AGP wiec moze byc niestabilnie)

Update: zobacz tutaj
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=64997695
gosc spyla plytke BX obslugujaca pamieci 133Mhz i procki do 1,1Ghz... tak wiec chyba nie powinno byc problemu.
Edit2: a ta strona rozwiewa watpliwosci:
http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=743
Wyglada na to ze 133Mhz dla BX to norma.

Edit3: http://www.technoyard.com/hardware/m...33/page_3.html
Wedlug tego artukulu intel co prawda nie zalecal uzywania 133Mhz na tym chipsecie co nie przeszkadzalo producentom robic takie plyty. Testowany tam abit bez problemu dzialal z prockami FSB133 (ale uwaga AGP tam wynosilo az 89Mhz nie wiem jak bedzie u Ciebie ostroznosci nigdy za wiele)

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 21.09.2005 o godz. 08:30
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2005, 09:22   #5
Ormianin
Komandor
 
Avatar użytkownika Ormianin
 
Data rejestracji: 29.07.2002
Lokalizacja: Oława
Posty: 6,348
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus
[...]
Edit3: http://www.technoyard.com/hardware/m...33/page_3.html
Wedlug tego artukulu intel co prawda nie zalecal uzywania 133Mhz na tym chipsecie co nie przeszkadzalo producentom robic takie plyty. Testowany tam abit bez problemu dzialal z prockami FSB133 (ale uwaga AGP tam wynosilo az 89Mhz nie wiem jak bedzie u Ciebie ostroznosci nigdy za wiele)
Dzieki za odpowiedz... dane o swojej plycie znalazlem tutaj http://www.technoyard.com/hardware/m...A+/page_3.html

mimo to ja chyba potrzebuje stabilnego systemu, a to AGP na 89 MHz mnie przeraza, karta leciawa TNT 2 64 bit moze nie wytrzymac i wieszac kompa

myslalem aby kupic jakiegos celerona na 100 MHz (~850 MHz) - sa teraz wyjatkowo tanie
__________________
----------
pozdrawiam
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2005, 10:59   #6
demek
ZnakJaworznickiegoBikera
 
Avatar użytkownika demek
 
Data rejestracji: 22.03.2005
Lokalizacja: znowu Jaworzno
Posty: 9,673
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
mialem abita na bx i mial blokade pci/agp
__________________
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv
Moj kanal Youtube
/msg demek at freenode //
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2005, 13:12   #7
Ormianin
Komandor
 
Avatar użytkownika Ormianin
 
Data rejestracji: 29.07.2002
Lokalizacja: Oława
Posty: 6,348
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez demek
mialem abita na bx i mial blokade pci/agp
Abit BV6 faktycznie mial taka mozliwosc...
__________________
----------
pozdrawiam
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2005, 16:37   #8
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Wydaje mi sie ze stare karty sa bardziej odporne na krecenie AGP (ale to moja prywatna opinia). W kazdym razie na pewno nie da sie podkrecic AGP w przypadku zadnego radeona. To prawda powszechnie (?) znana. Wysypuje sie juz kilka mhz powyzej 66.
Po AGP2x "kreci" sie duzo lepiej niz AGP4x. Najtrudniej podkrecic AGP karty ktora obsluguje AGP sideband adressing (jest bardzo wrazliwy na taktowanie), czyli wszystkie nowsze karty. Sideband mozna programowo wylaczyc np programem RivaTuner (predkosciowo ja nie widze zadnej roznicy).
Wszystko to bylo opisane w nieistniejacym juz artykule
Radeon Cards -- Is Overclocking the AGP Bus Worth It?
Natomiast tu http://www.firingsquad.com/hardware/gf2agpoc/page4.asp
widac ze geforce2 GTS bez problemu znioslo 100Mhz

Tak przy okazji wbrew temu co twierdza producenci PCI Express magistrala AGP miala jeszcze spory zapas wydajnosci. Nawet w przypadku najszybszych Radeonow X800 zmniejszenie taktowania AGP z 66 na 50Mhz (nizej sie nie da) nie przynioslo ZADNYCH zmian w wydajnosci.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 21.09.2005 o godz. 17:03
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2005, 20:48   #9
polakT
inżynier systemowy
 
Avatar użytkownika polakT
 
Data rejestracji: 07.07.2004
Lokalizacja: Białystok
Posty: 2,209
polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
http://www.abit.com.tw/page/pl/mothe...YPE=Socket+370 - moja pierwsza plyta

dzialala z pIII 1000/133
polakT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2005, 22:07   #10
Ormianin
Komandor
 
Avatar użytkownika Ormianin
 
Data rejestracji: 29.07.2002
Lokalizacja: Oława
Posty: 6,348
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus
Po AGP2x "kreci" sie duzo lepiej niz AGP4x. Najtrudniej podkrecic AGP karty ktora obsluguje AGP sideband adressing (jest bardzo wrazliwy na taktowanie), czyli wszystkie nowsze karty. Sideband mozna programowo wylaczyc np programem RivaTuner (predkosciowo ja nie widze zadnej roznicy).
Ale w moim przypadku podkrecanie karty na AGP o warosci ponad 90 MHz nie jest celem, ja cenie sobie stabilnosc kompa, w gry mnie nie interesuja, pytanie dotyczylo jedynie BX, procesora PIII Copermine, socket 370 i stojacego na tym windows XP

po pierwszych probach, musze sobie odpuscic BXa, poczatkowo chodzil stabilnie, ale po zmianie ze 100 MHz na 133 MHz sypal sie momentami windows XP, pamieci mam 133 Mhz wiec to nie ten problem, po zmianie (testowo) na windows 98 bylo nawet stabilnie, tyle tylko ze ja osobiscie uwazam win 98 na malo stabilny sam w sobie... wydaje mi sie ze to AGP przetaktowane robilo swoje, bo po wstawieniu jakiejs maranej karty na PCI, system win XP chodzil nawet ok

Problemem tej plyty ktora wymienilem na poczatku jest brak ACPI czyli to co windowsy XP lubia najbardzej, tryb APM to jednak nie to

przeprosilem sie z moim starym biostarem M6VCF na VIA Apollo Pro A, sypnal sie kondensator, wymienilem wiec elektrolit i jakos ruszyl... zobaczymy jak dlugo stabilnie... bardzo ciekawy bylem wydajnosci na BXie i w sumie po zaladowaniu starej plyty na VIA w typowych aplikacjach nie czuje roznicy, ale... jakos na BX nawet na 100 MHz czulem ze ten komputer inaczej chodzi... coz, jako ze to drugi komputer uzywany tylko do netu i worda nie ma co sobie zawracac glowe chipsetami, a jedynie stabilnoscia systemu... windows XP chodzi jak trzeba, mozliwe ze to przez ACPI - ten biostar ma w biosie funkcje ACPI
__________________
----------
pozdrawiam
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.09.2005, 11:37   #11
polakT
inżynier systemowy
 
Avatar użytkownika polakT
 
Data rejestracji: 07.07.2004
Lokalizacja: Białystok
Posty: 2,209
polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
ja sie podczepie.

Gzdzie mozna sprawdzic jakie taktowanie ma pci i agp - w biosie niemge znalezc i w sandrze nie wiem tez gdzie tego szukac...
polakT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.09.2005, 13:39   #12
Igloo
PiwoWar
 
Avatar użytkownika Igloo
 
Data rejestracji: 01.12.2003
Lokalizacja: Gdynia
Posty: 945
Igloo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@Ormianin
Jak płyta jest zbędna to chętnie kupię tego ECS'a bo mi "dziadek" wykorkował i właśnie mobo by się przydała.
Napisałem też na priva, żeby wiadomość dotarła w miaarę szybko
Igloo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.09.2005, 15:40   #13
Don Laser
laser nieskalibrowany
 
Avatar użytkownika Don Laser
 
Data rejestracji: 31.08.2004
Lokalizacja: Wielkopolska
Posty: 303
Don Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak tylko wtrącę , że był już podobny temat
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=40945
Don Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.09.2005, 01:42   #14
Ormianin
Komandor
 
Avatar użytkownika Ormianin
 
Data rejestracji: 29.07.2002
Lokalizacja: Oława
Posty: 6,348
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Don Laser
Tak tylko wtrącę , że był już podobny temat
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=40945
Niby podobny ale jednak tam chodzilo o podkrecanie procka
__________________
----------
pozdrawiam
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.09.2005, 04:14   #15
Don Laser
laser nieskalibrowany
 
Avatar użytkownika Don Laser
 
Data rejestracji: 31.08.2004
Lokalizacja: Wielkopolska
Posty: 303
Don Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
W sumie tak , ale myslałem że da się z tego wysnuć wniosek że ustawienie czestotliwości na 133 na tym chipie nie wypali i jedyną "bezpieczną" jest 112.
Zresztą w kazdym manualu do płyty z tym chisetem jest notka że na 133Mhz występują problemy.
Don Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.