![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
Witam
Mam taki problem. Musze skleic tasme DV (kamera cyfrowa). Po prostu zniszczylem jej fragment (koncowke) i musialem wyciac. Nie za bardzo wiem jak to skeic. Moze ktos juz kleil jakies tasmy (np. magnetofonowe) i moze cos poradzic? Tasma klejaca? Klejem jakims? Moze sa jakies specjalne srodki do tego? za wszelkie madre rady thnx pozdr |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
..::Blue Machine::..
Data rejestracji: 12.11.2003
![]() |
ja kiedys kleilem tasme video.
pod spod podklepilem pasek tasmy samoprzylepnej przezroczytsej tejze samej szerokosci co tamsa video. i tyle. dzialala. nie urwala sie. ale nie wiem jak wytrzyma z czasem. obenie nawet nie wiem ktora to tasma byla... |
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() |
@Edwardo
dzieki za szybki odzew tez mam taki zamiar, tylko sie zastanawiam czy sie do boku tej tasmy samoprzylepnej jakies paprochy nei zaczna przyklejac (tak jak do rolki tasmy samoprzylepnej z czasem sie jakis syf chwyta) chociaz w takiej tasmie DV raczej sie nie powinno nic takiego znalec wazne zeby mi to trzymalo, wiec skoro w video trzymie to w kamerce powinno byc ok thnx |
|
|
|
|
|
#4 |
|
MAJSTER zlotowy
Zlotowicz
Data rejestracji: 23.06.2002
![]() |
taśmy magnetofonowe kleiło się lakierem do paznokci
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() |
@brzuszki
serio? to jestem dosyc zdziwiony mam nadzieje ze od czasu kiedy sie tasmy magnetofonow kleilo tym lakierem do paznokci nie zmienil sie za bardzo sklad chemiczy tego lakieru, bo moze byc dziwnie. heh, mam 3 takie tasmy (zalaly sie lepkim plynem, trza bylo wyciac), wiec mam na czym przetestowac chociaz chcialbym regenerowac wszystkie 3 pomyslnie zreszta, zawsze mozna wyciac i znowu skleic ![]() napisz jesli mozesz czym to docisnac po sklejeniu, paluchem? nie przyklei sie do tasmy? dzieki za rady |
|
|
|
|
|
#6 |
|
MAJSTER zlotowy
Zlotowicz
Data rejestracji: 23.06.2002
![]() |
dociskam zapałką - i wygładzam.
Pedałuj do mamy - siory - miłej i testuj Powodzenia ps to stary sposób radiowców |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Disce puer.
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Cytat:
szpule do ZK trzymają do dzisiaj :zeby:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Merry F****** Christmas
Data rejestracji: 22.10.2002
![]() |
skombinuj kawalek takiej tasmy i pokombinuj. Ja mam decka z glowica amorficzna, w manualu napisano, ze uszkodzic ja moze nawet rozmagnesowany fragment tasmy, wiec bym nie ryzykowal...
a na lakier to sie kiedys kleilo... sam tak robilem, ale to byly inne czasy, ludzie kombinowali jak zrobic cos z niczego. Teraz kupujesz nowa, albo sklejarke specjalna
|
|
|
#9 |
|
![]() |
ok
dzieki za wszystkie rady @mr_spock nowa tasme mam, ale tej nie wyrzuce bo sa tam nagrania z wycieczki, i bylaby to duza strata ![]() skleilem juz jedna tym lakierem druga kleje tasma dam znac jak sie to potem w kamerze kreci, moze sie komus przyda ten post na przyszlosc, czsem piwo + wycieczka = zalane tasmy
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() |
dobra, zrobilem, dwie tasma, jedna lakierem
podejscia do tasmy mialem 4, potem czlowiek juz nawet wprawy nabiera jest ok, przynajmniej narazie, mam nadzieje ze jeszcze troche pochodza takze polecam oba sposoby, jakby ktos kiedys mial podobny problem i sobie tego posta gdzies w archiwum wygrzebal dzieki za helpa i narazie! |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
A ja bym bardzo z tym klejeniem uważał - wydaje mi się, że mechanizm kamery jest na tyle delikatny, że można go łatwo uszkodzić, zanieczyścić resztkami kleju, itd. Dlatego np. w kasetach VHS i innych video (inaczej niż w magnetofonach!) rozbiegówka jest bardzo krótka - na tyle krótka, by sklejka NIGDY nie przechodziła przed głowicą. Dlatego też podobno taśm VHS nie należy nigdy kleić.
Proponuję zrobić kopię uszkodzonej taśmy, a samą taśmę wyrzucić, żeby nie kusiła.
|
|
|
#13 |
|
![]() |
@puch
kopie zaraz zrobie, a tasma..., coz, narazie bedzie sobie lezala na spodzie stosu... moze nie bedzie musiala byc nigdy uzyta, mam troche w zapasie czystych. co do rozbiegowki, to wycinalem wlasnie kawalek az do polaczenia z plastikowym paskiem i dopiero z nim laczylem skrocona tasme, nie przejdzie pod glowica, chyba... Tylko jedna jest laczona tasma-tasma (lakierem), ale tej juz raczej nie bede wkladal do kamery. tu to rzeczywiscie tylko zgrac na dysk i wyrzucic pozdrawiam |
|
|
|
![]() |
|
|