![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
spec od EPROM
Heyka
Nawet moderator czasami potrzebuje pomocy wiec .... ![]() ale teraz juz nie do smiechu przynajmniej mnie ![]() czy istnieje sposob dosyc prosty (tzn do wykonania dla osoby o jako takim pojeciu o elektronice umiejacej lutowac) do wykasowania biosu i ewentualnego ponownego wgrania w kontrolerze ata100r (chaintecha na chipsecie highpointa hpt370) musze dodac ze nie jest to proste bo podpiecie owego kontrolera w obecnym stanie do gniazda pci powoduje halt bootowania na pierwszym ekranie (tam gdzie sa wykrywane urzadzenia ale! przez bios plyty glownej!) wszelkie sugestie (poza wywaleniem kontrolera) mile widziane
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 07.12.2000
![]() |
to nie wstyd pomoc pytać .. albowiem zaprawde, zaprawde powiedziane zostało..."rzeczą Boską jest błądzić, a ludzką - trwać w błędzie" - czy coś podobnego..z tego co mówisz (jeszcze jakbys napisał typ tego eepromu czy tez flashromu) to trzebaby było mieć zewnętrzny programator jesli juz - co wiązałoby sie z wylutowaniem elementu ... nie powiem zeby to nie było kłopotliwe...to dodatkowyproblem z tego względu ze trzeba mieć coś takiego..ja bym sie udał do jakiegoś sklepu el.. nie wiem gdzie mieszkasz...(tzn. tak tylko mowie- bo wiem doskonale jak również adresy wszystkich membersów znam
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
![]() |
obar to takie cos
![]() |
![]() |
#4 |
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
![]() |
a tu to samo tylko lepsza jakos (wiecej szczegolow) tyle ze w rarze bo nie chcialem jak co nie ktorzy bildboardu wrzucac
tak w ogole to jestem z wrocka (konkretnie tam gdzie bitwa w 1410 z krzyzakami) jak sie orientujesz czy i gdzie to bede dzwieczny ![]() a bios mam od pierwszego wypuszczonego (tzn fabrycznego) do ostatniego
![]() |
![]() |
#5 |
Forumator
![]() |
spox ze masz biosy - to sie na pewno przyda..druga sprawa to mimo ze sciągłem większy obrazek mam kłopoty z dokładnym odczytem znaczków ..mogłbyś napisać dokładnie nazwe tego układu ...co na nim pisze...
we wrocławiu zapewne jest jakas giełda ....tam mozna nabyć programatory eepromow jesli nie chcesz robić bo to trza znaleźćw interku albo jesli chcesz moge poszukać u siebie ..i zbudować taki programator... ale najpierw trza sie dowiedzieć co to za układzik..takiego programowania nie robią nawet w firmowym serwisie..ale "polak potrafi"... pozdro 6 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
![]() |
SST
MPF 39sF512 70-4C-NH 0014083-B na tej mniejszej kosci czyli na epromie ![]() a chipset HighPoint HPT370 0024 A022 musze dzisiaj na chate pojec wiec dalsze rozwazania troche pozniej lub ewentualnie jesli masz icqa to ....
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
Witam:-)
Jesli jestes w wrocka to najprawdopodobniej nie bedzie zle. Co tydzien jest gielda elektroniczna przy Swiebodzkim i powinienes tam sie udac. Czasem bywam na tejze gieldzie i wiem, ze sa ludziska, ktorzy byc moze mogliby Ci pomoc. Robia rozne cuda z elektronika, moze i Tobie cosik pomoga. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
![]() |
obar zagladasz na maila
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Forumator
![]() |
czasami ta
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
![]() |
![]() jezeli uzyles odpowiedz na maila to raczej nie poszedl bo to wysyla jako maildaemon tu moj adres majonezc@go2.pl i thnx
![]() |
![]() |
#11 |
Forumator
![]() |
tu rozwinięcie ... ponieważ miałem przez ostatnie dni kłopoty z inetem, a własciwie go nie miałem musisz mi uwierzyć na słowo, otóż rozglądnąłem sie troszkęza programatorami do tego typu chipów, no i okazało sie ze nie jest to typowy flash jakie zdarzają sie np.: w starych biosach, a co za tym idzie trudno - ja nie znalazłem- znaleźć jakiś schemat programatora do samego złożenia, znalazłem gotowe ale one obsługiwały całe rodziny takich chipów a ceny ich oscylowały w okolicy 40 $ (stronek nie przytocze, spowodowane jest to bylymi moimmi problemami z internetem - ulubione poszły w kosz) niemniej jednak jak sam wiesz cena taka przekracza cenę całego kontrolera, nie licząc zachodu. Co dalej .. ano aby cos takiego zaprogramować - trza to wyjąć , czyli wylutować - powodzenia ! , dalej jesli juz Ci sie to uda, to nie wsadzisz do programatora , podstawki ze względu na krótkie nóżki - sprawdzone , trzeba qpić nowy układ , ceny nie znam, ale to dodatkowy koszt, o softwarowym programatorze przez pci nie znam nie spotkałem być moze w fabryce cos takiego mająbo napewno w serwisie nczegoś takiego nie posiadają , choć pewnie i w fabryce tez nie , wątpię by sie chcieli bawić w takie coś przy masowej produkcji. Jesli bys znalazł jakiegoś bezrobotnego elektronika, gdzies na giełdzie to moze by Ci coś wiecej doradził , ja niestety nie widze sensu. Gdbyby to był standardowy układ z rodziny 28* to schemat programatora mogłbym załatwić, na giełdzie koszt wahał sie ok 25 zł , niestety jak na złość nie wszystko jest oparte na standardowych eepromach bądź tez flash'ach. Coż wiecej moge powiedzieć ..qp nowy bo z tym szkoda zachodu..
choć moze sie mylę? pozdro 6 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
![]() |
dzieki za wyczerpujaca odpowiedz
sam sobie zdawalem sprawe ze to moze przekroczyc cene nowego kontrolera ale wolalem sie upewnic ![]() co do typu tego epromu to nawet support z highpointa ostrzegl mnie ze chaintech stosuje niestandardowe kosci ktoryxh byc moze nie uda mi sie upgradowac - udalo mi sie do ostatniej wersji ktora nie obslugiwala xpka ale .... zreszta juz nie wazne ![]() chyba sprawie sobie prezent na dzien dziecka i kupie nowy kontroler tym razem na pewno nie chaintecha dzieki za wszystko
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Wybór pralki, lodówki, odkurzacza, itp. | CIAPEK | Off topic | 784 | 23.01.2019 23:37 |
Zaproszenie do PolishTracker.org - szukam | zYxMa | Off topic | 164 | 16.05.2006 22:13 |
Firmware od innej nagrywarki. | amerykanin | Napędy optyczne CD | 3 | 16.10.2003 22:50 |
[Info!!!] Neostrada ... ostra jazda już od września! | matteo | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 65 | 27.09.2003 15:34 |
Dysan od riteka i od pro disc tech. | gips | Napędy optyczne CD | 5 | 14.05.2003 13:41 |