![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Koniec ery napędów CD/DVD/BD
No to stalo sie, przestano produkowac napedy do nagrywania, oczywiscie rynek wtorny istnieje ale kwestia czasu kiedy nic nie zostanie, ceny nowych napedow zwariowaly z tych co zostalo. Tylko co teraz, cena HDD spadla tyle ze nie warto nawet wypalac plyt. Czy to faktycznie koniec ery wypalania ?
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Dopiero co pisałem, że to nieuniknione. Dane to HDD, peny, chmury itp. - i nie tylko o koszty chodzi.
Nie wiem, co będzie z segmentem audio. Czy ktoś jeszcze produkuje stacjonarne nagrywarki audio? Za chwilę nie będzie, a właściwie już nie ma, dobrych nośników do tego. Nawet w aucie łatwiej wsadzić pena, niż żonglować płytkami. To też umrze. Z konsolami będzie podobnie. Wszystko przejdzie na jakieś steamy i podobne chmury, z dostępem po zakupie licencji. W kompach nawet windę instalujesz z pena, bo nie ma napędu (zwłaszcza w lapkach). W sumie myślałem, że przez rok jeszcze będą produkowane jakieś nowe napędy, a ty mówisz że już... |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
A to już jest tak, że wszyscy producenci jednomyślnie się wycofują? Nawet przy dzisiejszej (nie)odpowiedzialności producentów jeśli na towar jest choć niewielki popyt, to coś tam się zwykle jeszcze tworzy. A nie sądzę, żeby popyt na napędy optyczne całkiem zniknął, choć na pewno jest cieniem tego, co było dekadę czy dwie temu.
Dziś dysk 10 TB to koszt ok. 1000 zł. Jest to równoważnik ok. 2500 płyt DVD, które musiałyby kosztować po 40 gr za sztukę, żeby tylko cenowo być równie atrakcyjne. Albo 200 50 GB BD, które z kolei w ten sposób musiałyby kosztować 5 zł. Oczywiście powyższe to tylko koszt, a gdzie wygoda? Tu mamy jeden HDD, tam 200 czy astronomiczne 2500 krążków. Znalezienie czegoś w takiej ilości nośników wymaga solidnej organizacji. Gdzie czas? Sama decyzja: "minęło 5 lat, robię kopię danych na kolejnym HDD" to dla HDD zapoczątkowanie operacji kopiowania i zostawienie komputera samego sobie na kilka-kilkanaście godzin (w zależności od stopnia zapełnienia dysku i wielkości plików, powiedzmy że mocno zapełniony 10 TB HDD może kopiować się nawet cały dzień). W przypadku nośników optycznych to są dni, ale nie czekania, tylko siedzenia i wypalania. Wreszcie dostęp z zewnątrz - dane z HDD zawsze możemy wystawić na zewnątrz, na przykład dzięki NAS-owi. Wtedy aż się prosi, żeby ten NAS stanowił jednocześnie kopię zapasową plików, które jednocześnie przechowujemy np. na komputerze. Z kolei wielu do tego celu ma wykupione dodatkowe miejsce w chmurze, co dziś nie jest już szczególnie drogie (choć na dłuższą metę wyraźnie droższe niż NAS). Wychodzi na to, że nośniki optyczne (szczególnie typu M-Disc) stają się dziś dobrą alternatywą jedynie jako dodatkowa kopia zapasowa trwale zarchiwizowanych danych (czyli nie takich, które wciąż uzupełniamy, jak katalog z bieżącymi zdjęciami rodzinnymi). I jako taka alternatywa również będzie dobra dotąd, dokąd napędy będą dostępne od ręki, w dobrej jakości i w rozsądnej cenie.
|
|
|
#4 |
|
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
Jarson masz stare dane 24TB to obecnie jakies 1400zl. Tutaj era jest juz za nami, nie ma sie co oszukiwac jest to olbrzymia nisza, jedyne co to jeszcze medyczne sa zastosowania ale to tez odchodzi w zapomnienie. latwiej jest dac pacjetowi pendrive z danymi po rezonansie. Napedy przestaly byc dostepne od reki i w przystepnej cenie.
|
|
|
#5 |
|
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Do awaryjnego backup najważniejszych danych - nadal warto mieć. Nie tak dawno padł mi jeden dysk - od sam z siebie. Jak by nie backup na płytce - dane poszły by się...
|
|
|
#6 |
|
Kiedyś to było
Data rejestracji: 17.11.2013
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jakoś sie nie martwię. Kasety magnetofonowe i magnetofony na serio przestali produkować już dawno temu (poza nielicznymi chińskimi wymysłami), mimo tego nadal spokojnie można znaleźć maszyny i nośniki ponad 25-30 letnie, nadal relatywnie prosto można kupić nowe nieodpakowane kasety, chociaż ostatnio już mocno zdrożały.
Zanim wyczerpie się źródło używanych nagrywarek DVD to jeszcze duużo czasu w Wiśle upłynie, nośników też na razie nie brakuje. Jak ktoś często nagrywa to zawsze można kupić trochę na zapas. Sam się rzadko kiedy w to bawię, mam kilkanaście dysków twardych 2,5 - wystarczy tania przejściówka SATA>USB i zamieniają się w dyski zewnętrzne. Najważniejsze i tak mam zachowane na dyskach i paru DVD.
|
|
|
|
#7 |
|
Guru
Data rejestracji: 23.07.2018
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Z tym, że uwzględnić by tutaj jeszcze jedną zmienną, a mianowicie dążenie do zmiany dogmatu jakim było i jeszcze jest prawo własności. Jak chcecie przypiszcie mi łatkę ewangelisty spiskowej teorii dziejów w tym temacie, ale dopóki ludzie nadal mogą archiwizować dane na różne sposoby, kolekcjonować coś zachowując kopie dla siebie w domu, pamiętają czasy że programy i gry wydawane były na nośnikach stricte jednorazowego zapisu, czyli na stałe powiązane konkretnymi rzeczami, to nadal możemy mówić że była, jest wolność w prawie posiadania. Zamknięcie tego etapu i powiązanie wszystkich z subskrypcją i dostępami online (tu też nie protestuję że owszem ma to swoje pozytywne strony) to jednak w przypadku blackoutu cyfrowego, człowiek zostaje z niczym. Dyski twarde dają też taką wolność posiadania, ale można je sformatować, podmienić dane.
@DarkSlide97, pokazujesz tutaj przykład kaset magnetofonowych, ale ten akuratnie nie jest zbyt dobry w kontekście konkurencyjności, bo zgraj utwór na płytę i z płyty na komputer i powiedz jak tam jakość, a teraz zgraj coś na kasetę i ponownie z kasety na komputer i ... trochę szkoda że życie napędów BlueRay i nośników 50 - 100GB nie urósł tak ładnie jak rynek DVD w swoich latach świetności. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
A kto dziś płacze po kasetach VHS
, takie czasy.
|
|
|
#9 |
|
![]() |
HonnĂŞtement, l'ère des graveurs touche Ă** sa fin, mais il est toujours utile de conserver quelques disques pour des copies de secours de vos données les plus importantes
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Guru
Data rejestracji: 15.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No i mi się zdarzyło , że po ponad rok lub więcej , zostałem zmuszony do wyciągnięcia z szafki nagrywarki .
Dobrze , że jeszcze płytki od czary2mary zostały
|
|
|
#12 |
|
Guru
Data rejestracji: 15.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja tam stary jestem , nie znam się , zarobiony jestem
|
|