![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
HDD nie działa na danej płycie i już :(
Chcę podłączyć dysk Fujitsu 20 GB do płyty głównej Gigabyte GA-6BXC (Intel 440BX, kontroler ATA 33). Kombinowałem już z taśmami 40 i 80 żyłowymi. Problem jest taki, że BIOS za żadne skarby nie chce wykryć tego dysku. Płyta główna, taśma, zasilacz, kanał IDE oraz sam dysk są bez wątpienia w 1000000% sprawne. Podłączałem już dysk z różnymi ustawieniami zworek, sam na taśmie, z innym dyskiem, z cd-rom'em, jako master, jako slave, jako single.... i dupa
![]() Oczywiście inne dyski na tym komputerze działają bez problemu, sprawdzane na ST 20, ST 80 i WD 80 GB. Jakby tego było mało, ten dysk (Fujitsu) na innych komputerach działa pięknie. Gdy podłączam go do tej płyty głównej na jednej taśmie z innym napędem, to oba urządzenia nie są wykrywane. Dodam, że komputer długo "myśli" podczas autodetekcji dysku ![]() Co robić? BIOS wgrany najnowszy.
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Roman Barbarzyńca
Data rejestracji: 01.09.2003
![]() ![]() ![]() |
Wiesz moim zdaniem to się nazywa "niekompatybilność sprzętu", trochę głupio ale czasem tak jest. Po prostu twoja płyta tego dysku nie lubi i koniec. Proponuję zmienić na jakiś inny, albo zmienić płytę - trochę drastyczna porada ale nic mi innego do głowy nie przychodzi.......zwłaszcza że znam takie przypadki.
![]() |
#3 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Poszukaj wiedzy na stronach fujitsu i gigabyte: może są jakieś patche?
Może trzeba użyć BIOSu nieoficjalnego? - chociaż to mnie prawdopodobne, bo widzi dyski innych firm i to większe. A może Twój fujitsu jest z serii trefnych dysków - firma je wymieniała na nowe, była taka afera ok. 2 lat temu. 8)
![]() |
|
|