![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Dysk Samsung`a od 80Gb-120Gb (glosnosc)
Chce dokupic sobie dysk, mam 10gb samsunga ale wiem ze jest glosny, mam wyciszonego kompa i on najbardziej halasuje. Chcialem sie spytac czy te nowe dyski sa juz cichsze. Wchodza w gre tylko dwie firmy ze wzgledu na glosnosc WD i Samsung, Wd jest glosny, nie slyszalem go ale widzialem pomiary w db gdzie barracuda miala 37db a WD cos kolo 58db. Niestety inne dyski obrocz tych dwoch odpadaja ze wzgledu na gware.
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Powiem Ci tak - mam WDC 80GB JB 8mb Cache i jak go zainstalowałem zamiast IBM 15GB to uszom nie wierzyłem - tego dysku nie słychac ! Jak zaczynasz kopiowac duzo danych z partycji na partycje to słychac takie stłumione odgłosy ale nie ma zadnego rzezenia ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Costam
![]() |
Wiadomo podczas pracy moze byc go slychac to nawet lepiej bo wiesz przynajmniej ze glowica chodzi, ale nie chce zeby w nocy jak zasypiam slyszal swiszczenie silnika ktory obraca talerz.
![]() |
#4 | |
staruszek
Data rejestracji: 02.06.2001
![]() |
Cytat:
a te wdc800jb tez nie sa ciche - mam takiego od roku (moze dluzej) i jest to najglosniejszy element mojego kompa - przez niego musze byc naprawde zmeczony aby zasnac w nocy (mieszkam na wsi i lubie jak w nocy jest cisza). chodzi nawet glosniej niz 4 wentyle ktore mam (proc, grafa, wciagajacy i dwa wyciagajace) - no moze nie zupelniej glosniej ale barwa jego pracy mnie drazni - chyba zaniose go na serwis aby chlopaki porownali z innymi. a co do samsungow to sam jestem ciekaw bo interesuje mnie cos na 3 l gwarze i samsung 5400 jest nawet tani. pzdrwm Niktia_Bennet
![]() |
![]() |
#5 |
Guru
Zlotowicz
![]() |
Witam !
Hmm w zasadzie to powinno sie podlaczyc hdd do jakiegos złoma i zobaczyc wtedy - jak nie bedzie zakłócen innych wentylatorow - ja hdd nie slysze - zasilacz ma głosny wentyl ale IBM'a było słychac - i to bardzo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Costam
![]() |
W czerwcu bede bral pewnie samsunga bo bede mial mozliwosc porownania glosnosci. Postaram sie trafic w moment kiedy beda mieli takie dwa dyski jakie mnie interesuja
![]()
![]() |
#7 |
staruszek
![]() |
ibm'a ja nie wezme.
mialem jednego u siebie przez jakisz czas i jakos nie przypadl mi do gustu. obecnie mam wdc i samsunga i jakos dzialaja bo z matroxem mialem male problemy. wdc jest z nich najcichszy ale to jescze nie to - podobno baracudki z 8 mb cachem sa cichsze ale 1 rok gwary - stad mysle o samsungu - mialby dzialac 24/24 w akademiku pzdrwm Nikita_Bennet
![]() |
#8 |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
hmm, mam 3 Maxtory i 2 Seagate'y. Maxtorki sa cichsze.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
.: AT90S2313 :.
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
Ja się moge wypowiedzieć ale na temat Seagate Barracuda IV 80GB. Nowy dysk jest niesłyszalny niezależnie czy pracuje czy nie. Dopiero po jakimś czasie (u mnie z 2 miesiące) głowica daje znac o sobie. Poprostu zaczyna skrobać. Przy przenoszeniu duzych ilości danych np z partycji na partycję najbardziej się to odczówa. jadnak gdy dysk mocno nie pracuje (np sciąga się cos z neta w nocy) to jest zupełnie bezgłośny. Taka sytuacja chyba jest przy wszystkich duzych dyskach.
ps. dobrze jest robić często defragmentacje bo to odciąza dysk.
![]() |
#10 |
Costam
![]() |
Nikita bierz samsunga przeczytaj sobie tutaj http://www.tomshardware.pl/storage/2...amsung-01.html mnie to przekonalo wypadl jako najcichszy sposrod testowanych. A do tego jego cena to 535zl.
![]() |
#11 | |
staruszek
![]() |
thx za link
Cytat:
![]() pzdrwm Nikita_Bennet
Odrzucamy krolow, prezydentow oraz glosowanie. Wierzymy w zgode powszechna oraz kod wykonywalny D. Clark - Internet Wizard Ostatnio zmieniany przez Nikita_Bennet : 25.05.2003 o godz. 10:27 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
staruszek
![]() |
no i ten samsung ma male obciazenie procka co przy moim k6-2 400@450 jest wazne
dodane: szkoda tylko ze taka cena komputronik 120GB WDC 1200JB - 616 zl pzdrwm Nikita_Bennet
Odrzucamy krolow, prezydentow oraz glosowanie. Wierzymy w zgode powszechna oraz kod wykonywalny D. Clark - Internet Wizard Ostatnio zmieniany przez Nikita_Bennet : 25.05.2003 o godz. 10:44 |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 08.04.2003
![]() |
Z tego co ja wiem to najcichsze dyski to Seagate Baraccuda VII mimo tego ze pracuja na 7200 obr/min.
![]() |
#14 |
Koordynator
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 03.03.2003
![]() |
z doswiadczenia polecam Segate
![]() miałem 4gb byl dobry i cichy (do czasu) WDC nie dotykam .. miałem 30gb niby wyszstko dobrze ae z niewidomych powodow padl mi w bardzo dziwny sposob , nie jedynemu bo byl juz post na forum ze komus padl tak ja mi ale moze mielismy felerne modele ![]()
![]() |
#15 | |
Guru
Zlotowicz
![]() |
Cytat:
Do Polski trafiła kiedys seria WD - która miała isc na zyletki - WD wtedy zrobiło sobie zamieszania koło siebie. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|