![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Straszenie zwolnieniem z pracy.
Witam...
Moje 4 letni syn ciężko zachorował i z tego powodu lekarz przyznał mi opieke nad dzieckiem (9 dni), żona także pracuje. Mojemu pracodawcowi to się bardzo nie spodobało i przekazał mi informacje przez druga osobę , że jeśli nie stawię się do pracy to mnie zwolni, ewentualnie jak się stawię to będe pierwszy na liście do zwolnienia. W tej firmie pracuje około 6 lat, ciągłość pracy około 9 lat. Umowe mam na stałe. Czy pracodawca ma prawo mnie zwolnić? a jeśli tak na jakiej podstawie, jakich warunkach? Przysługuje mi okres wypowiedzenia i odprawa?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W zeszłym roku miałem zajęcia z Kodeksu Pracy i pisałem nawet z tego pewne opracowanie, ale nie pamiętam w tym momencie nic na temat przyznawania przez lekarza opieki nad dzieckiem. Nie twierdzę, że czegoś takiego tam nie było, ale w tym momencie po prostu tego nie kojarzę..
Proponowałbym sięgnąć po kodeks pracy, nie jest długi, a napisany dość zrozumiale, i znaleźć w nim interesujący cię fragment. Treść kodeksu powinieneś znaleźć na internecie, ewentualnie mogę ci podesłać jego opracowanie (ale to wieczorem).
![]() |
#3 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nie, za to Cie zwolnic nie moze
moze Cie po prostu zwolnic, wtedy przysluguje Ci 3miesieczne wypowiedzenie, w trakcie ktorego masz prawo do 2 wolnych dni na poszukiwanie pracy (Ty wybierasz kiedy) i obowiazek wykozystania zaleglego urlopu (lub prawo do ekwiwalentu pienieznego) odprawa jest uzalezniona od regulaminu wynagradzania i Twojej umowy o prace - moze jej nie byc jesli w firmie przepisy tego nie przewiduja jesli dostaniesz dyscyplinarke to idz odrazu do sadu pracy - zalozenie i prowadzenie sprawy jest DARMOWE i majac takie argumenty wygrasz - a wtdedy zostaniesz przywrocony na stre stanowisko i stara pensje i bedziesz mogl spokojnie zlozyc wypowiedzenie na normalnych warunkach (no i w papierach czysto...) planowana jest nowelizacja kodeksu w mysl ktorej mozna liczyc na 9miesieczna odprawe przy wygranej w sadzie, ale jeszcze nie funkcjonuje to krotko - pracodawca zeby Cie zwolnic musi znalesc haka - a haka moze znalesc tylko jesli nie wypelniasz swoich obowiazkow sluzbowych - przeczytaj dokladnie swoj zakres obowiazkow i koniecznie miej jego kopie w domu w razie czego moze tez zaproponowac porozumienie stron, na kotre Ty sie nie musisz zgadzac ![]() prawo pracy mialem pare lat temu, ale ostatnio przymiezam sie do gwaltownych ruchow w mojej pracy, wiec staram sie byc na biezaco powodzenie i dawaj znac co i jak ![]() no i zdrowia dziecku zycze ![]() pamietaj - praca zecz nabyta - nie ta to bedzie inna, a zdrowie dziecka i wlasne dobre samopoczucie masz tylko jedno pracownika ktory choc troche orientuje sie w przepisach zwolnic jest bardzo trudno - sam to niedawno przerabialem (odchodzil moj szef) teraz sam walcze o swoje ![]() edit: jesli nie masz zakresu obowiazkow to niczym sie nie przejmuj - to ewidentny blad Twojego przelozonego i wtedy kazda sprawe w sadzie wygrywasz ![]() zakres obowiazkow musi byc podpisany przez Twojego przelozonego I PRZEZ CIEBIE, wiec nie ma obaw ze go spreparuja w miedzyczasie lub cos do niego dopisza
Radek Nimal - bo życie jest zbyt krótkie, żeby tracić czas blog o głupich pomysłach Życie z Chromebookiem - mój kanał na YT Ostatnio zmieniany przez nimal : 29.12.2005 o godz. 10:02 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Dzięki Nimal,
a jeśli już da mi wypowiedzenie które będe uważał za nieuzasadnione i bezprawne. Podpisać je?, napisać odwołanie?
![]() |
#5 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
jesli nie zgadzasz sie w uzasadnieniem wypowiedzenia przysluguje Ci prawo do odwolania sie do sadu pracy
uzasadnienie musi byc szczegolowe (czyli nie moze brzmiec "nie wykonywal obowiazkow" a powinno "dnia takiego nie zaparzyl kawy mimo polecenia, co wynikalo z jego zakresu obowiazkow podpisanego dnia takiego" ![]() zartuje z powaznej sprawy, ale jak nie smieche to czym ![]() aha - na wypowiedzeniu MUSI byc informacja o mozliwosci i trybie odwolania sie do sadu pracy sparwdzilem - Tobie przysluguja trzy miechy wypowiedzenia, w tym 3 wolne dnia na poszukiwanie pracy wiecej: http://prawopracy.fr.pl/2.php |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 18.06.2002
![]() |
Oto polityka prorodzinna w naszym kraju... która w wydaniu naszych polityków ogranicza się do bezsensownego becikowego, jakby to było rozwiązaniem wszystkich problemów.
Smutne to i szkoda gadać. Współczuję takiego szefa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wujek Cięta Riposta ;D
Data rejestracji: 22.11.2005
![]() ![]() |
ja też współczuje i życze zdrowie i mógłbyś powiedzieć w jakiej branży robisz jęsli nie to nie tak tylko pytam
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Ma racje Nimal - nie jest latwo zwolnic pracownika, a w sadach pracy pracodawcy maja nikle sznase. Taka jest rzeczywistosc, no chyba ze przypadek jest bezdyskusyjny.
Maciej - przejdz sie do PIP (panstwowa inspekcja pracy), tam z reguly maja na etacie prawnika bieglego w sprawach prawa pracy i jego spytaj co robic i jak traktowac takie zastraszanie. U nas (zapewne wszedzie) jest on na etacie PIP i udziela porad bezplatnie, sam pare razy juz korzystalem. Ich zadaniem jest wlasnie udzielanie porad prawnych pracownikom. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|