Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.05.2005, 15:40   #1
IceManSpy
..:: Ju-Jitsu ::..

Data rejestracji: 06.11.2004
IceManSpy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>IceManSpy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Unhappy trzeszace glosniki

Nie wiem czemu ale gdy poglasniam dzwiek w glosnikach to czasm trzeszcza! Trzeba jakos mocniej docisnac regulacje glosnosci i jako tako moze byc ale czasem nadal trzeszczy. Czego to moze byc wina??
Glosniki:Green Power DC-260
Karta (zintegrowana): AC97' (czy jakos tak )

Jak czegos za malo to bede z czasem dopowiadal
IceManSpy jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.05.2005, 15:42   #2
mr_spock
Merry F****** Christmas

Data rejestracji: 22.10.2002
mr_spock zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jesli trzeba docisnac regulacje to moze byc uszkodzony potencjometr

ale troche niejasno napisales
Stary 17.05.2005, 15:48   #3
Proton
Wymiatacz

Data rejestracji: 18.06.2002
Proton zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez mr_spock

Na pewno potencjometr daje znać o sobie...
W takiej sytuacji najlepiej wymienić potencjometr na nowy, ewentualnie niektórzy czyszczą jakoś potencjometr.
Proton jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.05.2005, 15:51   #4
IceManSpy

IceManSpy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>IceManSpy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez mr_spock

dlatego mowie cos nie jasno? to pytac sie. bede staral sie odpowiadac na to co wiem. moze to sprawdze jak nie to moze cos innego??

i jak naprawic ten potencjometr
Stary 17.05.2005, 15:55   #5
joujoujou
( o )( o )
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Jeżeli sprzęt jest nowy, to jest szansa, że się ułoży i przestanie trzeszczeć.
Jeżeli juz troszkę pochodził to wymień potencjometr, czyszczenie było dobre w czasach, gdy nic nie można było dostać, teraz kupisz w każdym sklepie z częściami za kilka zeta.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.05.2005, 16:01   #6
mr_spock
Merry F****** Christmas

Jest cos takiego jak plyn do regeneracji potencjometrow

Cytat:
Napisany przez IceManSpy
dlatego mowie cos nie jasno? to pytac sie. bede staral sie odpowiadac na to co wiem. moze to sprawdze jak nie to moze cos innego??

i jak naprawic ten potencjometr
Nie zalapalem po prostu do konca... u mnie trzeszcza np jak jest dzwiek przesterowany
Ale jesli chodzi tylko o potencjometr to sprawa jest jasna.
Stary 17.05.2005, 16:05   #7
joujoujou
( o )( o )
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez mr_spock
Jest cos takiego jak plyn do regeneracji potencjometrow
[...]
Pytanie tylko, czy warto?
Płyn też za darmo nie jest, nie ma pewności czy pomoże a jeśli nawet to na jak długo, poza tym i tak trzeba się dobrać do wnętrza potencjometra, tu już lepiej wstawić nowy i mieć spokój na dłużej.
To oczywiście tylko moja opinia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.05.2005, 16:17   #8
mr_spock
Merry F****** Christmas

Cytat:
Napisany przez joujoujou
Płyn też za darmo nie jest, nie ma pewności czy pomoże a jeśli nawet to na jak długo, poza tym i tak trzeba się dobrać do wnętrza potencjometra, tu już lepiej wstawić nowy i mieć spokój na dłużej.
Tak, ale trzeba wykazac sie jeszcze umiejetnosciemi lutowania i ogolnie zmyslem technicznym

Inna sprawa to sam potencjometr i to na ile jest on uniewersalnej wielkosci.
Ja np nie moge wymienic we wzmacniaczu Technicsa - nigdzie poza oryginalnym serwisem (i tego tez nie jestem pewien) nie mozna go dostac.
Stary 18.05.2005, 01:38   #9
zene_k
Zarejestrowany dla jaj

Data rejestracji: 25.11.2004
zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez IceManSpy
Nie wiem czemu ale gdy poglasniam dzwiek w glosnikach to czasm trzeszcza! Trzeba jakos mocniej docisnac regulacje glosnosci i jako tako moze byc ale czasem nadal trzeszczy. Czego to moze byc wina??
Glosniki:Green Power DC-260
Karta (zintegrowana): AC97' (czy jakos tak )

Jak czegos za malo to bede z czasem dopowiadal
Potencjometr na bank. Możesz spróbować oczyścić spirytusem, albo alkoholem polipropylenowym, takim do czyszczenia płyt na przykład. Wyłącz z prądu, wlej trochę alkoholu do środka potencjometru i poruszaj pokrętłem. Powinno pomóc, choć gwarancji nie ma. Jakby się kto pytał, to takie doświadczenia mam z czasów, gdy kupienie np. potencjometru graniczyło z cudem. O alkoholu i mięsie nawet nie wspomnę
Stary 18.05.2005, 09:20   #10
wolfdog
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 24.06.2002
wolfdog zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez zene_k
Potencjometr na bank. Możesz spróbować oczyścić spirytusem, albo alkoholem polipropylenowym,
Witam,

Możesz jaśniej napisać co to jest alkohol polipropylenowy
wolfdog jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.05.2005, 09:27   #11
rembrant
captain u-k

Data rejestracji: 20.12.2004
rembrant zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie rozumiem co mu trzeszczy? czy glosniki jak da max, czy podczas regulacji glosnosci, jezeli glosniki to jakie wysoko srednio niskotonowe a moze obudowa?? Jezeli to pierwsze to dwoma rekami sie podpisuje potencjometr, ale sadzac po pytaniu i znajmosci tematu IceMan nie zabieralbym sie na Twoim miejscu, osobiscie za wymiane mysle ze zrobi to tanio i szybko ktos, kto juz to robil i po bolu. pozdrawiam

PS. Potencjometr - to to pokretlo od regulacji glosnosci lub tonow niskich wysokich balansu itp
rembrant jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.05.2005, 10:03   #12
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Mi sie wydaje, ze to nie musi byc potencjometr, w takich tanszych zestawach jesli sobie glosno grywasz, to zwyczajnie wykruszyly sie kartony albo przetarl sie drucik doprowadzajacy sygnal do glosnika, tego sie juz nie naprawia a wymienia caly glosnik (tzn sa tacy co regeneruja glosniki ale koszt jest zbyt wysoki i robi sie to tylko w duzych monitorach audiofilskich)

1. odlacz glosniki od karty dzwiekowej aby wykluczyc czy to napewno nie jest karta... podlacz glosniki pod wyjscie np. walkmana i odsluchaj czy trzaski wystepuja, jesli tak to masz pewnosc ze siadaja glosniki
2. sprobuj pomanewrowac potencjometrem, kabelkami polaczeniowymi, czy trzaski wystepuja w jednym kanale czy tez w obu?
Stary 18.05.2005, 10:43   #13
prometeusz
Guru

Data rejestracji: 07.01.2003
prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez joujoujou
@joujoujou @mr_spock ma racje .
Sam ten płyn mam jeszcze w szafce i z tego co pamiętam to jakiś czeski produkt - jutro sprawdę i podam nazwę. ( kiedyś za dobrych czasów dostałem od znajomego z serwisu UNITRY - wtedy tylko pryskali nawet jak mieli potencjometry do wymiany.
To że będzie droższy od potenciometru to na pewno, natomiast jego skuteczność jest zadziwiająca.
Dziwi mnie jedynie jedno ten płyn jest raczej tłustawy a zene_k pisze że alkoholem

o w morde mam w postach tajemniczą liczbe 3x3 8 )

prometeusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.05.2005, 12:05   #14
mr_spock
Merry F****** Christmas

Cytat:
Napisany przez prometeusz
....
Dziwi mnie jedynie jedno ten płyn jest raczej tłustawy a zene_k pisze że alkoholem

o w morde mam w postach tajemniczą liczbe 3x3 8 )
Plyn jest tlustawy, bo musi sie wcisnac i utrzymac w tej weglowej wkladce, ktora sie wytarta.
A alkohol to bardziej do czyszczenia
Stary 18.05.2005, 14:34   #15
IceManSpy

Cytat:
Napisany przez rembrant
Nie rozumiem co mu trzeszczy? czy glosniki jak da max, czy podczas regulacji glosnosci, jezeli glosniki to jakie wysoko srednio niskotonowe a moze obudowa?? Jezeli to pierwsze to dwoma rekami sie podpisuje potencjometr, ale sadzac po pytaniu i znajmosci tematu IceMan nie zabieralbym sie na Twoim miejscu, osobiscie za wymiane mysle ze zrobi to tanio i szybko ktos, kto juz to robil i po bolu. pozdrawiam

PS. Potencjometr - to to pokretlo od regulacji glosnosci lub tonow niskich wysokich balansu itp
Tak podczas regulacji glosnosci
Od czego ma sie tate
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: