Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.04.2005, 20:17   #1
baliczek
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 22.11.2004
baliczek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
excel jedno pytanko

potrzebuje zrobić coś takiego: aby po najechaniu na komórkę rozwineła się lista z której mogę wybrać sobie coś i po kliknięciu pozostało to w tej komórce ( mam nadzieję że zrozumiale napisałem )

Ostatnio zmieniany przez baliczek : 13.04.2005 o godz. 20:46
baliczek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.04.2005, 21:18   #2
marynarz
Guru

Data rejestracji: 01.05.2002
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Walczylem kiedys z tym i sie nie udalo Tez mnie interesuje rozwiazanie tego...
Stary 13.04.2005, 21:40   #3
*Vojtas*
USER FRIENDLY?

Data rejestracji: 15.02.2004
*Vojtas* zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Informacje z helpa office'a:

1. Wpisz pozycje listy rozwijanej w jednym wierszu lub kolumnie. Na liście nie należy umieszczać pustych komórek.
2. Zaznacz komórkę, w której ma się znaleźć lista rozwijana.
3. W menu Dane kliknij polecenie Sprawdzanie poprawności, a następnie kliknij kartę Ustawienia.
4. W polu Zezwalaj kliknij opcję Lista.
5. Jeśli lista znajduje się w tym samym skoroszycie, wprowadź odwołanie do niej w polu źródło.
Jeśli natomiast lista znajduje się w innym skoroszycie, wprowadź nazwę zdefiniowaną dla listy w polu źródło.
Upewnij się, że odwołanie lub nazwa jest poprzedzone znakiem równości (=).
6. Upewnij się, że zaznaczone jest pole wyboru Rozwinięcia w komórce.
7. Określ, czy komórka może pozostać pusta: Zaznacz lub wyczyść pole wyboru Ignoruj puste.
8. Aby po kliknięciu komórki były wyświetlane opcjonalne instrukcje wejściowe, kliknij kartę Komunikat wejściowy, upewnij się, że zaznaczone jest pole wyboru Pokaż komunikat wejściowy przy wyborze komórki, po czym wprowadź tytuł i treść komunikatu.
9. Określ, jak program Microsoft Excel ma reagować na wprowadzenie nieprawidłowych danych.

Sprawdziłem działa.

pozdr.
Dołączone obrazki
exel jedno pytanko-excel.gif 
*Vojtas* jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.04.2005, 21:48   #4
baliczek
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 22.11.2004
baliczek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
dzięki przed chwileczką również znalazłem na www.excel.republika.pl/ - o to własnie mi chodziło
baliczek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.04.2005, 06:09   #5
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
A na przyszłość pokaż sobie po prostu dodatkowy pasek narzędzi: Control Toolbox (nie kojarzę, jak to się może nazywać po polsku - 5 z listy do wyboru) i na nim już wszystko zrobisz prostą metodą przesuń i upuść.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.04.2005, 14:33   #6
*Vojtas*
USER FRIENDLY?

Data rejestracji: 15.02.2004
*Vojtas* zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Andrzej to, o czym piszesz to paleta komponentów VisualBasica (Przybornik formantów) i działa to na trochę innej zasadzie taki komponent trzeba odpowiednio ustawić (oprogramować) żeby umieszczał wybrane przez nas wartości w odpowiednich komórkach arkusza.

pozdr.
*Vojtas* jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.04.2005, 15:49   #7
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez *Vojtas*
Andrzej to, o czym piszesz to paleta komponentów VisualBasica (Przybornik formantów) i działa to na trochę innej zasadzie taki komponent trzeba odpowiednio ustawić (oprogramować) żeby umieszczał wybrane przez nas wartości w odpowiednich komórkach arkusza.

pozdr.
Niekoniecznie. Można tam co prawda zaprogramować sobie przycisk wykonujący dowolną funkcję, ale są też pewne z góry przypisane, na przykład właśnie wybór z kilku opcji. Przyznam, że sam jeszcze tego nie robiłem, bo nie było mi potrzebne, ale jak widziałem, jak kumpel robił, to po prostu zaznaczał kilka opcji do wyboru. Ale, nie mówię, że na pewno. W każdym razie i tak ten pasek narzędzi jest niezwykle przydatny.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: