![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Porty USB - wyprowadzenie z płyty głównej
Witam !
Mam taki problem - zwracam się do Was bo jakoś nie mogę dojść jak to podłączyć. Mianowicie mam płytkę ESC K7VTA3. Ma ona niestety tylko dwa porty USB wyprowadzone na tylni panel. Ale dodatkowo można podłączyć - chyba dwa lub cztery porty na tzw. śledzie. Niestety tutaj zaczynają się schody. Opis w instrukcji jest dość dziwny - do tego na płycie są 4 gniazda - dwa nazwane USB2/USB3, a pozostałe LUSB2/LUSB3. I moje podstawowe pytanie - jaka jest pomiędzy nimi różnica ?? Czy można wykorzystać wszystkie cztery i te dwa normalne ?? Czy kupując śledzia muszę na coś zwrócić uwagę - czy są one uniwersalne ?? Wiem, że te pytania są może dziwne - ale jeszcze nigdy nic takiego nie podłączałem - i nie chcę czegoś popsuć - a bardzo mi zależy na tych gniazdach USB. Liczę więc na porady doświadczonych bywalców forum !!! Pozdrawiam ro29 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
^_^ czekam na bana ;)
Data rejestracji: 05.03.2004
![]() |
Miałem ostatnio podobny problem.
W zależności od płyty głównej sposób podlączenia może być dwojaki: W nowszych płytach wystarczy wmontować http://allegro.pl/show_item.php?item=63771848 (zdjęcie kiepskie ale w miare dobrze widać końcówkę połączeniową) Czyli przykręcamy śledzia do obudowy i wtykamy kabelek w odpowiednie miejsce. Druga opcja. Mam już dosyć starą płytę asus'a na której sprawę USBeków rozwiązali dosyć kiepsko, ponieważ bardzo trudno znaleźć odpowiedni kabelek. Mam dwa rzędy pinów które niestety są rozwalone po płycie i żeby jakoś to podlączyć musiałbym mieć końcówke podzieloną na samym końcu. Kabelka nigdzie nie znalałzłem, więc wykonałem odpowiednią modyfikację takiego jak ten z allegro ![]() PS Front usb to mogą być te do podlączenia pod obudowę, czyli żeby z przodu mieć dajmy na to porty USB.
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam !
Dzięki za odpowiedź - ale nie do końca rozwiązuje ona mój problem. To, że taki śledź można kupić to wiem - ale chodzi mi o coś innego. Otóż ja mam 4 takie gniazda - jak już pisałem USB2, USB3, LUSB2, LUSB3. I teraz moje podstawowe pytanie - mam powiedzmy już takiego śledzia - i pod który port go podpiąć ?? Oczywiście chciałbym też mieć do użycia dwa normalne USB z tyłu. Zamieszczam zdjęcie jak to wygląda na tej płycie. Pozdrawiam !!! ro29 P.S. Jak widać złącza te nie są takie same - mają inne wolne piny i inny układ wyprowadzeń ! P.S. P.S. - Jak czytam te opisy portów to widać, że tam są zamieniowe dwa piny. I niby te porty opisane są od 0 do 3 - czyli jak - czy to są w sumie 4 dodatkowe porty ?? Oprócz tych dwóch normalnych ?? No i co oznacza LUSB ?? Wiem, że pytań dużo - ale trochę mi na tym zależy - a nie chcę czegoś popsuć !! Ostatnio zmieniany przez ro29 : 18.09.2005 o godz. 11:06 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
wg mnie jezeli masz sledzia z całą kostką to jest ok...jezeli nie...to jedziesz pokolei
nazwany kabel usb0- czy usb0+ czy USBp3-n+ to chodzi o to ze jest data- data+. Jak bedziesz mial kabelki luzno i beda one podpisane to dasz rade. Generalnie tu nic nie spalisz ale nie bedzie dzialac. Oznaczenia na tym pierwszysm gdzie jest usbp3-n sa czasami dziwne na plytach...ale ja bym sie bawil w reczne wkladanie pinow
![]() |
#5 |
^_^ czekam na bana ;)
Data rejestracji: 05.03.2004
![]() |
Jeżeli dobrze zrozumiałem to:
Możesz na tej płycie podlączyć cztery dodatkowe usb z tyłu obudowy przy pomocy takiej końcówki jak na tamtym zdjęciu. Musisz tylko zastosować dwa takie śledzie po 2xUSB. LUSB wg tego co dałeś z instrukcji płyty to złącza do wyprowadzenia na przód obudowy. Niestety nigdy nie miałem takiej obudowy więc nie wiem czy to jest na pewno to. Myślę że powinno pasować ![]()
![]() |
#6 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie mam pewnosci czy plyta (zasilanie) wytrzyma tyle gniazd USB podlaczonych jednoczesnie. Mam co prawda 8, ale stale sa wykorzystane 4. +2 FW przy zasilaczu 450W.
LUSB to sa chyba gniazda low (?) Podpinaj sledzie pod USB2/3. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
PiwoWar
Data rejestracji: 01.12.2003
![]() |
Cytat:
jak zamieni polaryzacje zasilania czyli plus z minusem to sobie spali sprzęt podłaczony to tego portu lub nawet mobo jak coś źle pójdzie. wiem co pisze bo spaliłem właśnie w ten sposób pendriva kingstona. jak sie potem okazało były źle "zaplecione" kabelki z 1 rzędzie wtyczki. Ostatnio zmieniany przez Igloo : 19.09.2005 o godz. 13:39 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
inżynier systemowy
Data rejestracji: 07.07.2004
![]() ![]() ![]() |
ech... mam ten sam problem, z tym ze moja plyta to abit st6. Znalazłem w instrukcje jedynie ze aby podlaczyc usb to musze polaczyc srodkwe piny
11 1 2 12 13 3 4 14 15 5 6 16 17 7 8 18 19 9 10 20 według instrukcji mam podlaczytc te pogrubine ale niestety nie mam zadnego pisu co jest czym. moze ktos wie czy to jakis standard i wszedzie jeswt tak samo (jak w pierwszym poscie - na obrazku) |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
PiwoWar
![]() |
@thomascamel
sprawdź gdzie masz napięcia i masy w poszczególnych rzędach. zreguły poszczególne rzędy są przestawinoe o 180 stopni. wg mnie jest tak: +5 1 (1) (2) NC -D 1 (3) (4) GND 2 +D 1 (5) (6) D+ 2 GND 1 (7) (8) D- 2 NC (9) (10) +5 2 lub tak: +5 1 (1) (2) GND 2 -D 1 (3) (4) NC +D 1 (5) (6) D+ 2 NC (7) (8) D- 2 GND 1 (9) (10) +5 2 lub tak: +5 1 (1) (2) GND 2 NC (3) (4) D+ 2 -D 1 (5) (6) D- 2 +D 1 (7) (8) NC GND 1 (9) (10) +5 2 ale sprawdz dokładnie w instukcji p.s. troszke sie to rozjeżdza ale myśle, że widac o co chodzi Ostatnio zmieniany przez Igloo : 21.09.2005 o godz. 11:27 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Madafaker
Data rejestracji: 08.08.2004
![]() |
![]() |
#11 | |
inżynier systemowy
Data rejestracji: 07.07.2004
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
http://file.abit.com.tw/pub/download...nglish/st6.zip ani słowa o tym jak podłaczyć ![]() Ostatnio zmieniany przez polakT : 21.09.2005 o godz. 18:49 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
PiwoWar
![]() |
thomascamel sprawdz, który pin to +5, a który masa. zreguły są to skrajne piny. jak wyłapiesz gdzie jest +5 to dalej możesz kombinować tak długo aż załapie. jedynie co jest ważne to niezamienić zasilania jeszta to pestka.
poczytałem instrukcję. wg mnie wynika, że piny 1, 3, 5, 7 i 9 to jeden port, a piny 2, 4, 6, 8, i 10 drugi. piny srodkowe (5-7 i 6-8) to dane a piny zewnętrzne (3-9 i 4-10) to zasilanie. teraz tylko pozostaje znaleść + i jesteś w domku. jak nie masz miernika to jakąś małą żarówkę podlącz kabelkiem z czarnymi w molexie a drugim macaj piny, tam gdzie zaswieci to wiadomo jest napięcie. tylko wymacaj wszystkie piny bo jak już wcześniej pisałem często układ pinów jest przestawiony o 180 stopni. Ostatnio zmieniany przez Igloo : 23.09.2005 o godz. 11:04 |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.08.2005
![]() |
A może lepiej narysuj sobie jakiś prosty schemacik i podskocz się zapytać w jakim sklepie komputerowym tam ci napewno to wyjaśnią
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.05.2011
![]() |
Dla płyty głównej Abit ST6 prawidłowe połączenie wygląda następująco:
NC - [1] [2] - NC +5V - [3] [4] - +5V -D - [5] [6] - -D +D - [7] [8] - +D GND - [9] [10] - GND Powyższy schemat połączeń jest pewny na 100%, sam osobiście sprawdziłem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Srebrna "Łopata" dla @piotrtzn!!!!
![]() Witaj w klubie archeologów i kopaczy.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|