Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 05.05.2002, 06:18   #11
Pab
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 13.03.2002
Pab zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Taki urok AMD Athlona TB. Mam 1,1 i... stałą temperaturkę +/- 56 C z różnicą 1-2 stopni. Najlepiej temperaturkę sprawdzaj w biosie, podobnie pokazuje wiernie SiSoft Sandra (przynajmniej u mnie) inne mierniki wykasowałem choć niby referencyjne (Asus A7V133A), to fałszowały za bardzo. Taak, to nie Intel, więc temperaturą się nie przejmuj. Nawet gdyby pracował ci z 70-75 C to też pochodzi i na pewno szybciej zestarzeje ci się technologicznie niż skończy żywotność. Zamiast poszukiwać przyczyn w podzespołach, zobacz najpierw jaką faktycznie masz cyrkulację powietrza wewnątrz obudowy. Ważne by "kanały" nie były przesłonięte taśmami, kablami, by ilość wlatującego powietrza odpowiadała wylatującemu, a raczej wyciągającemu, i by ten przelot od "WE" do "WY" "obmywał" właściwie podzespoły, a nie tylko przelatywał, bez studzenia ich. Zdejmowanie obudowy, czasami może przynieść odwrotny skutek, mniejszą wydajność chodzenia. Dla przykładu: zamawiając sobie podzespoły do składaka od razu zakupiłem dwa coolerki i oprócz zasilacza, zamontowałem z przodu wciągający, i z tyłu, pod zasilaczem wyciągający. Po pół roku okazało się, że jak zatarł się (zaczął wyć) ten z tyłu (wyciągający) i zdjąłem go, to temperatura... spadła o 1 C Po prostu zmienił się tor cyrkulacji powietrza, procek był mocniej chłodzony poprzez wciąganie powietrza przez zasilacz. Ale założyłem nowy coolerek z powrotem, ponieważ zależało mi na chodzeniu kart (w tym grafiki) których ciepłota ogólnie wzrosła o kilka stopni!!!
Nie ma złotej recepty. Szukaj i próbuj różnych rozwiązań, ale za bardzo nie przejmuj się tym, jak wszystko chodzi.

Twoje uprawnienia: