Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
01.05.2002, 10:47 | #1 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
|
<<< system się strasznie grzeje >>>
Niedawno zamówiłem kumplowi sprzęt z Wrocka:
- AMD Thunderbird 1.3 + cooler z 2 wiatrakami Titana - płyta gł. MSI k7t266 Pro2 - 256 DDR - Geforce 2 Titanium 64 TV-out - IBM 40 GB 7200 - CD-ROM LG 52x - monitor PHILPIS 107 E21 17" - sb live 5.1 - obudowa midi tower z zasilaczem 300w ATX - fdd teaca Płyta główna ma hardware monitoring i już przy właczeniu komputera pokazuje 40 stopni dla procesora. Wiem, że Thunderbirdy mocno sie grzeją, ale bez przesady. Po kilkunastu minutach "bezczynności" temperatura rośnie do 50, a potem jeden z 2-óch coolerów od CPU zatrzymuje się, następuje brak cyrkulacji powietrza i mamy 60 stopni! Zmieniłem mu coolera na titana z jednym wiatrakiem, dałem srebrnej pasty silikonowej, Wiatrak się już nie wyłącza, ale system dalej mocno się grzeje ok 60 stopni. Cooler Titana z 2 wiatrakami przełożyłem do swojego kompa i jest OK. W w/w wymienionym zestawie grzeje się równiez chipset od płyty głównej, trochę garficzna, ram i dźwiękowa no i obudowa w rejonie zasilacza jest dosyc ciepła. Co to może być. Napięcia były ustawione automat., potem ręcznie i dalej to samo. Czy CPU może mieć uszkodzony Core, jeżeli wszystkie aplikacje chodzą dobrze? Najciekawsze jest to, że ostatnio zamawiałem zestaw z takim samym cpu i płytą i działał. >( |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
01.05.2002, 12:40 | #2 |
Były user
Data rejestracji: 08.04.2002
|
Przperaszam, pomyłka.
01.05.2002, 12:58 | #3 |
Forumator
Data rejestracji: 26.02.2002
|
No taka temperatura o jakiej piszesz może okazac się niebezbieczna dla poszczególnych komponentów i wrezultacie może coś sie wyjarać.
Proponuje potestować wyjmując niektóre elementy i obserwować zachowanie temperatury. Największy jednak nacisk położyłbym na sprawdzenie samego zasilacza (np. podmiana na sprawdzony) |
01.05.2002, 14:24 | #4 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
|
... wszystko w porządku, Athlony mają temp. pracy dopuszczalną do 70 stopni (w/g foldera reklamówki z Drezna), mój Athlon 1.2 GHz pracuje 8 miesięcy w zakresie temp. 55-60 stopni na firmowym wiatraczku, na płycie MSI i nic się nie dzieje niepokojącego.
01.05.2002, 16:15 | #5 |
Guru
|
Athlon pali się w temp. 95 stopni. Wiem, że one tak sie grzeją ,poprawili to w Athlonach XP. Ale jak otwieram obudowę i dotykam radiatora od CPU czy od płyty gł. to jest bardzo gorący.
Nie miałem okazji sprawdzić innych części. wyciągnąłem wszystko co się dało, odłączyłem HDD, CD-ROM , FDD i dalej to samo. Sprawdziłbym jeszcze zasilacz, ale nie mam na razie możliwości. Dzięki za odpowiedzi |
01.05.2002, 23:25 | #6 | |
staruszek
Data rejestracji: 02.06.2001
|
Cytat:
co do tego athlona tb - coz moze te typ tak ma (choc szczerze watpie). co do temp max to odzczytaj ja z proca - znajdz opis co jest co i bedziesz znal max temp - tak mi sie wydaje a ten wentylek to taki zolty z dwoma wiatraczkami? pzdrwm Niktia_Bennet
02.05.2002, 11:42 | #7 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 07.06.2001
|
Cytat:
Temperatura.... Sprawdz poprawnosc zamocowania wentylka ;D Kiedys trafil mi sie Titan (lezy gdzies w kupie zlomu), ktory mial takie fajne mocowanie, ze odstawal od procka prawie o milimetr - Duron 1GHz chodzil, tylko sie grzal (Athlon na pewno by poszedl z dymem). Sprawdz, takze czy przy otwartej obudowie jest to samo. Z pasta termo tez nie przesadzaj - warstwa powinna byc minimalna (tyle, zeby ladnie wszystko przylegalo), jak nawalisz za grubo to osiagniesz efekt odwrotny od zamierzonego; Zreszta te srebrne g...o przewodzi i moze porobic zwartka (sprawdz, czy po mostkach nie jest pomzane tym swinstwem)
03.05.2002, 01:44 | #8 |
Guru
|
<< a ten wentylek to taki zolty z dwoma wiatraczkami? >>
Tak to ten quewski wiatrok |
03.05.2002, 23:50 | #9 |
Forumator
Data rejestracji: 28.02.2002
|
athlony wytwarzaja tyle ciepla , ale nie znaczy to ze sie przegrzewaja. Procesory firmy AMD maja taka urode, INTELOWSKIE sa chlodniejsze, ale ... . Jednak dla bezpeczenstwa wzialbym jakis cooler rekomendowany.
04.05.2002, 01:08 | #10 | |
staruszek
Data rejestracji: 02.06.2001
|
Cytat:
pzdrwm Nikita_Bennet
05.05.2002, 07:18 | #11 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 13.03.2002
|
Taki urok AMD Athlona TB. Mam 1,1 i... stałą temperaturkę +/- 56 C z różnicą 1-2 stopni. Najlepiej temperaturkę sprawdzaj w biosie, podobnie pokazuje wiernie SiSoft Sandra (przynajmniej u mnie) inne mierniki wykasowałem choć niby referencyjne (Asus A7V133A), to fałszowały za bardzo. Taak, to nie Intel, więc temperaturą się nie przejmuj. Nawet gdyby pracował ci z 70-75 C to też pochodzi i na pewno szybciej zestarzeje ci się technologicznie niż skończy żywotność. Zamiast poszukiwać przyczyn w podzespołach, zobacz najpierw jaką faktycznie masz cyrkulację powietrza wewnątrz obudowy. Ważne by "kanały" nie były przesłonięte taśmami, kablami, by ilość wlatującego powietrza odpowiadała wylatującemu, a raczej wyciągającemu, i by ten przelot od "WE" do "WY" "obmywał" właściwie podzespoły, a nie tylko przelatywał, bez studzenia ich. Zdejmowanie obudowy, czasami może przynieść odwrotny skutek, mniejszą wydajność chodzenia. Dla przykładu: zamawiając sobie podzespoły do składaka od razu zakupiłem dwa coolerki i oprócz zasilacza, zamontowałem z przodu wciągający, i z tyłu, pod zasilaczem wyciągający. Po pół roku okazało się, że jak zatarł się (zaczął wyć) ten z tyłu (wyciągający) i zdjąłem go, to temperatura... spadła o 1 C Po prostu zmienił się tor cyrkulacji powietrza, procek był mocniej chłodzony poprzez wciąganie powietrza przez zasilacz. Ale założyłem nowy coolerek z powrotem, ponieważ zależało mi na chodzeniu kart (w tym grafiki) których ciepłota ogólnie wzrosła o kilka stopni!!!
Nie ma złotej recepty. Szukaj i próbuj różnych rozwiązań, ale za bardzo nie przejmuj się tym, jak wszystko chodzi.
05.05.2002, 13:26 | #12 |
Bywalec
Data rejestracji: 27.04.2002
|
Nom... AMDeki tak maja, ze lubia ciepelko... Sam mam durona 800@1066 (133 FSB) i temperatura w trakcie np. dziala aplikacji 3D siega nawet 62 stopni, zas w czasie pracy w windowsie spada nawet do 37 stopni (posiadam cooler Volcano II firmy Thermaltake + pasta na tlenku srebra, oraz 2 dodatkowe wiatraki - jeden wyciagajacy, a drugi dmuchajacy). Jesli jednak rzeczywscie temp. jest baardzo wysoka, to moze poszperaj w biosie i sprawdz jak sa poustawiane napiecia Vcore i I/O (moze sa poprostu ustawione za wysoko). Ew. proponuje zmiane coolera.
pozdrawiam |
06.05.2002, 11:12 | #13 |
Bywalec
Data rejestracji: 26.02.2002
|
A moj duron to wczoraj mial 72 stopnie i jeszcze zyje nic sie nie wiesza, działa OK
06.05.2002, 11:43 | #14 | |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
|
Cytat:
ja jak widze 45 to dostaje palpitacji serca aha też jade na amd pozdro
|
Podobne dyskusje | ||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Śmieszne teksty... | MacGyver | Humor | 4412 | 11.03.2020 23:16 |
Ciekawe powiedzenia, cytaty, śmieszne stwierdzenia | andrzejj9 | Humor | 34 | 16.03.2019 16:39 |
TEMATY MATURY 2004 POLSKI (pewniaki) | mr_spock | Off topic | 49 | 11.05.2004 20:15 |
Z dziennika cHackera - zapraszam do lektury ! | Laser | Off topic | 6 | 11.09.2002 11:05 |