![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.08.2003
![]() |
System Windows a RAID
Mam pytanie do znawców tematu.
Mam zainstalowaną macież raid typu 2+0 strip w systemie. Czy po sformatowaniu dysku "C:"-systemowego i ponowej instalacji systemu, bedzie ona (macież) widziana przez nowy system w niezmiennym stanie, czyli z wszystkimi danymi. Chodzi o Win. XP |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
RAID to raczej sprawa sprzetowa - z tego co pamietam kontroler + dyski macierzy komp widzi jako jeden duuuzy dysk wiec problemow nie powinno byc - najwyzej winzgroza bedzie sie przy instalacji burzyla o dyskietke ze sterami
inna sprawa jak masz raid programowy (dyski dynamiczne) - to trzeba sprawdzic w manach i helpie |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
![]() |
Dzięki za odpowiedz.
Mam RAID sprzętowy. Dwa duże dyski połączone jako STRIPE. I pytanie. Czy podczas reinstalacji systemu, BIOS macieży w tym wypadku PROMISE, nie reaguje na zmianę systemu na innym dysku C: (systemowym), na kasowanie formatowanie, reinstalacja. Czy wszystkie dane na macieży zostaną zachowane. I jeszcze jedno pytanie. Czy istnieje konwerter systemu NTFS na FAT 32. Pytam bo chcę przesiąść się z WIN.XP na WIN.98, nie tracąc danych. Ostatnio zmieniany przez mackis : 23.08.2003 o godz. 21:56 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forumator
![]() |
1. z tego co wiem nie powinno byc problemow
2. partition magic (nawet wersja dos odpalona z dyskietek awaryjnych) toto potrafi, radze jednak kluczowe dane zarchwizowac (u mnie cos sie przy takiej konwersji skopalo i pomogl dopiero wdclear i wymazanie calego dysku) c: najlepiej jak sformatujesz na fat32 instalatorem winXP skoro i tak ma byc formatowany co do systemu polecam win2000 pro postawiony na fat32 - polaczenie stabilnosci xpeka z szybkoscia win98 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
![]() |
@ CrazyLukas
Tyle, że ja nie chcę konwertować dysku z NTFS na FAT32 tracąc dane. Nie chodzi mi tu o formatowanie. Chcę zachować wszystkie dane i zmienić system zapisu na FAT 32. Jak i czym tego dokonać. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forumator
![]() |
to tylko partition magic odpalony zpod DOS albo zaniesc dysk do kumpla co ma win2000 albo XP i zainstalowac u niego partition magica pod win i tym zrobic
u mnie po takiej operacji (w trakcie konwersji zlapalo zwisa) uwalilo mi MBR wiec radze byc ostroznym |
|
|
|
![]() |
|
|