![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kupić IBM'a czy Toshibę ?
drodzy forumowicze, mam kupić laptopa do 3.000 zł, ma mięc panoramę 15,4 ". Połaziłem troche po sklepach internetowych i stanęło na tych dwóch modelach:
Toshiba: http://www.softon.pl/sklep/index.php...ref=skapiec.pl IBM: http://www.softon.pl/sklep/index.php...ref=skapiec.pl i nie mogę sie zdecydować. Toshiba ma lepszą karte grafiki, za to IBM ma większy HDD. Będzie on potrzebny do pracy z Officem, Corelem, gierek nie będzie. Co wy na to, a może coś trzeciego? za te pieniądze można mieć Acera z 1gb Ramu, ale koledzy w pracy odradzają Acera, że to słaba dolna półka, prawda to ?
c'est la vie !!! Ostatnio zmieniany przez Zetoxa : 24.07.2006 o godz. 08:56 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja mam IBMa i polecam IBMa ze wzgl***281;du na solidn***261; konstrukcj***281;, ta srebrna obudowa zaraz Ci si***281; wytrze...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Karty są jak dla mnie porównywalne (poza tym, jeśli - jak piszesz - gry nie mają znaczenia, to na kartę w ogóle możesz nie patrzeć). Co do dysku 20GB nie robi specjalnej różnicy, ale jak jest, to czemu nie brać. Poza tym też w IBM bateria - minimalnie, ale zawsze - jest trochę lepsza. Tak więc raczej skłaniałbym się ku temu, chociaż Toshibę lubię.
Najlepiej jak przejdziesz się do sklepu, posiedzisz chwilę przy obydwu i wybierzesz ten, który bardziej ci się spodoba. Przy tak niewielkich różnicach w konfiguracji można sobie na to pozwolić. A co do Acera - moim zdaniem to dość dobra firma, a dodatkowo niedroga i za podobną kwotę można kupić lepiej wyposażonego notebooka. Pytanie jeszcze tylko, czy czegoś więcej ci potrzeba, bo do tych zastosowań, które wymieniłeś, te dwa modele wystarczą w zupełności.
![]() |
#4 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
Po ponad dwoch miesiacach przygod z laptopem wiem juz nieco wiecej na ich temat i bede wiedzial na przyszlosc - na co zwracac uwage.
I zdecydowanie laptopy (przynajmniej dla mnie) odpadaja do grania - niewygodnie, dziwnie.., teraz zaluje, ze kosztem wiekszego HDD wzialem lekko lepsza karte graficzna w innym modelu. Acer odpada na starcie, kuzyn ma juz prawie 1,5 roku a jego notebook wyglada jakby dostal go w spadku ;-). Dodatkowo czesc plastiku pod klawiatura _odcisnela sie_ na matrycy... (wszystko w tym lapku jest takie gietkie i ma sie wrazenie, ze sie zaraz rozleci). Nie polecam. Kluczowa sprawa jest tez dobra matryca z dobrymi katami widzenia - i tu najlepiej jakbys zobaczyl je na zywo, ja niestety takiej mozliwosci nie mialem i teraz mecze sie z czarnymi przebarwieniami na filmach itp. Przydatne okazalo sie wejscie na karty pamieci (komfort przy zgrywaniu zdjec), kamerka internetowa zbedna. Zwroc uwage zeby mial wejscie PCMCIA, bo pozniej pojawiaja sie tematy na forach gdzie ludzie szukaja przejsciowek z jakiegos innego wejscia i sa niezle cyrki... Warto wziac wiekszy dysk, bo pozniej nie ma mozliwosci powiekszenia go i bedziesz zalowal. Co do baterii, milo jest jak laptop nie ma przy sobie zadnych 'kabelkow' i dziala ;-), cieszy tez podczas burzy. Ale w tej cenie nie dostaniesz nic trzymajacego dluzej niz 3,5h. Tutaj kolejna wada Acerow - ich baterie trzymaja BARDZO krotko. Moj model to Asus A6R-B002, w polowie maja chyba najlepszy wybor (tez do kwoty 3 tys.), teraz wzialbym chyba tego IBMa. A - i _koniecznie_ cos na Intelu. AMD odpada. Ostatnio zmieniany przez Smartek : 24.07.2006 o godz. 11:32 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
liniejący leming
Zlotowicz
no widzisz Smartek, potwierdzasz, że Acery to badziewie. A powiedz jak to jest z systemem operacyjnym Win XPhome, dają płytkę z instalką, czy instalka jest na HDD ? Nagrywarka to pewnie nie jest x16, ale jest choć x8 ?
c'est la vie !!! Ostatnio zmieniany przez Zetoxa : 24.07.2006 o godz. 11:48 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
Nie wiem jak to jest z tymi windowsami.
Z tego co czytalem to nie zaciekawie - jakies pokrecone to bylo, bo chyba nie na plytkach :-). Wersja mojego Asusa z systemem byla o ponad 300zl drozsza, ale nie mialem tyle kasy (jakbym mial na pewno bym go wzial). Nagrywarka na pewno jest 8x i wcale nie taka najgorsza (niestety, nie mozna nia robic testow w Nero). |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
:}
Data rejestracji: 18.04.2003
![]() |
NIe bra***322;bym Acera, znajomy ma, s***261; z nim same problemy. Co do Windowsa, to inny znajomy kupi***322; IBMa i nie ma instalki Windowsa na cd ma go na dysku na ukrytej partycji, z tego co mi m***243;wi***322; to ten Windows chodzi szybciej po instalacji ni***380; ten kt***243;rego zaisntalujesz normalnie z cd. Ja bra***322;bym IBM-a.
![]() |
#8 | |||||||
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() @ if 22 - a czemu taki Windows miałby szybciej chodzić? Przecież to ten sam system..
![]() |
![]() |
#10 |
Ismail Delivered
Data rejestracji: 29.08.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@Smartek, mo***380;e Tw***243;j kuzyn tak szanowa***322; tego Acera, ***380;e wygl***261;da jakby go dosta***322; w spadku?
Wujek w pracy ma laptopa Acer i nie uwa***380;am, ***380;e jest taki delikatny. Du***380;o si***281; ten laptop naje***378;dzi***322; w samochodzie, czasem w samochodzie z niego trzeba skorzysta***263;, ale jest super zachowany.. Jedynie, to troch***281; rogi si***281; obtar***322;y ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
liniejący leming
Zlotowicz
Jędruś, jesteś pewien, że instalka zgrana z ukrytej partycji, jest nadal legalną instalką. Rozumiem, że instalacja z tej płytki jest tylko możliwa na tym konkretnym laptopie.
Jak duża jest ta ukryta partycja, może by ją zlikwidować i odzyskać miejsce na twardzielu.
![]() |
#12 | ||
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a moze taki ? http://notebooki.pl/notebook/pokaz-od-skapiec/1692/
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
liniejący leming
Zlotowicz
trochę za wolna nagrywarka, no i brak systemu.
![]() |
#15 | |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
|
|