Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.07.2006, 08:52   #1
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Kupić IBM'a czy Toshibę ?

drodzy forumowicze, mam kupić laptopa do 3.000 zł, ma mięc panoramę 15,4 ". Połaziłem troche po sklepach internetowych i stanęło na tych dwóch modelach:
Toshiba:
http://www.softon.pl/sklep/index.php...ref=skapiec.pl
IBM:
http://www.softon.pl/sklep/index.php...ref=skapiec.pl

i nie mogę sie zdecydować. Toshiba ma lepszą karte grafiki, za to IBM ma większy HDD. Będzie on potrzebny do pracy z Officem, Corelem, gierek nie będzie.
Co wy na to, a może coś trzeciego?
za te pieniądze można mieć Acera z 1gb Ramu, ale koledzy w pracy odradzają Acera, że to słaba dolna półka, prawda to ?

Ostatnio zmieniany przez Zetoxa : 24.07.2006 o godz. 08:56
Zetoxa jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.07.2006, 08:58   #2
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ja mam IBMa i polecam IBMa ze wzgl***281;du na solidn***261; konstrukcj***281;, ta srebrna obudowa zaraz Ci si***281; wytrze...
Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.07.2006, 09:02   #3
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Karty są jak dla mnie porównywalne (poza tym, jeśli - jak piszesz - gry nie mają znaczenia, to na kartę w ogóle możesz nie patrzeć). Co do dysku 20GB nie robi specjalnej różnicy, ale jak jest, to czemu nie brać. Poza tym też w IBM bateria - minimalnie, ale zawsze - jest trochę lepsza. Tak więc raczej skłaniałbym się ku temu, chociaż Toshibę lubię.

Najlepiej jak przejdziesz się do sklepu, posiedzisz chwilę przy obydwu i wybierzesz ten, który bardziej ci się spodoba. Przy tak niewielkich różnicach w konfiguracji można sobie na to pozwolić.

A co do Acera - moim zdaniem to dość dobra firma, a dodatkowo niedroga i za podobną kwotę można kupić lepiej wyposażonego notebooka. Pytanie jeszcze tylko, czy czegoś więcej ci potrzeba, bo do tych zastosowań, które wymieniłeś, te dwa modele wystarczą w zupełności.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.07.2006, 11:26   #4
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Po ponad dwoch miesiacach przygod z laptopem wiem juz nieco wiecej na ich temat i bede wiedzial na przyszlosc - na co zwracac uwage.

I zdecydowanie laptopy (przynajmniej dla mnie) odpadaja do grania - niewygodnie, dziwnie.., teraz zaluje, ze kosztem wiekszego HDD wzialem lekko lepsza karte graficzna w innym modelu.

Acer odpada na starcie, kuzyn ma juz prawie 1,5 roku a jego notebook wyglada jakby dostal go w spadku ;-).
Dodatkowo czesc plastiku pod klawiatura _odcisnela sie_ na matrycy... (wszystko w tym lapku jest takie gietkie i ma sie wrazenie, ze sie zaraz rozleci). Nie polecam.

Kluczowa sprawa jest tez dobra matryca z dobrymi katami widzenia - i tu najlepiej jakbys zobaczyl je na zywo, ja niestety takiej mozliwosci nie mialem i teraz mecze sie z czarnymi przebarwieniami na filmach itp.

Przydatne okazalo sie wejscie na karty pamieci (komfort przy zgrywaniu zdjec), kamerka internetowa zbedna. Zwroc uwage zeby mial wejscie PCMCIA, bo pozniej pojawiaja sie tematy na forach gdzie ludzie szukaja przejsciowek z jakiegos innego wejscia i sa niezle cyrki...

Warto wziac wiekszy dysk, bo pozniej nie ma mozliwosci powiekszenia go i bedziesz zalowal.
Co do baterii, milo jest jak laptop nie ma przy sobie zadnych 'kabelkow' i dziala ;-), cieszy tez podczas burzy. Ale w tej cenie nie dostaniesz nic trzymajacego dluzej niz 3,5h.
Tutaj kolejna wada Acerow - ich baterie trzymaja BARDZO krotko.

Moj model to Asus A6R-B002, w polowie maja chyba najlepszy wybor (tez do kwoty 3 tys.), teraz wzialbym chyba tego IBMa.

A - i _koniecznie_ cos na Intelu. AMD odpada.

Ostatnio zmieniany przez Smartek : 24.07.2006 o godz. 11:32
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.07.2006, 11:46   #5
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
no widzisz Smartek, potwierdzasz, że Acery to badziewie. A powiedz jak to jest z systemem operacyjnym Win XPhome, dają płytkę z instalką, czy instalka jest na HDD ? Nagrywarka to pewnie nie jest x16, ale jest choć x8 ?

Ostatnio zmieniany przez Zetoxa : 24.07.2006 o godz. 11:48
Zetoxa jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.07.2006, 12:03   #6
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Nie wiem jak to jest z tymi windowsami.
Z tego co czytalem to nie zaciekawie - jakies pokrecone to bylo, bo chyba nie na plytkach :-).
Wersja mojego Asusa z systemem byla o ponad 300zl drozsza, ale nie mialem tyle kasy (jakbym mial na pewno bym go wzial).

Nagrywarka na pewno jest 8x i wcale nie taka najgorsza (niestety, nie mozna nia robic testow w Nero).
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.07.2006, 12:18   #7
if22
:}

Data rejestracji: 18.04.2003
if22 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
NIe bra***322;bym Acera, znajomy ma, s***261; z nim same problemy. Co do Windowsa, to inny znajomy kupi***322; IBMa i nie ma instalki Windowsa na cd ma go na dysku na ukrytej partycji, z tego co mi m***243;wi***322; to ten Windows chodzi szybciej po instalacji ni***380; ten kt***243;rego zaisntalujesz normalnie z cd. Ja bra***322;bym IBM-a.
Stary 24.07.2006, 12:26   #8
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Smartek
Po ponad dwoch miesiacach przygod z laptopem wiem juz nieco wiecej na ich temat i bede wiedzial na przyszlosc - na co zwracac uwage.
Ja mam prawie półtora roku, wiec możemy podyskutować

Cytat:
I zdecydowanie laptopy (przynajmniej dla mnie) odpadaja do grania - niewygodnie, dziwnie.., teraz zaluje, ze kosztem wiekszego HDD wzialem lekko lepsza karte graficzna w innym modelu.
I już się nie zgodzę Mi gra się bardzo przyjemnie i nie widzę specjalnej różnicy pomiędzy laptopem a stacjonarnym. A jak klawiatura jest niewygodna (dla mnie nie jest), zawsze można dokupić pad.

Cytat:
Acer odpada na starcie, kuzyn ma juz prawie 1,5 roku a jego notebook wyglada jakby dostal go w spadku ;-).
Dodatkowo czesc plastiku pod klawiatura _odcisnela sie_ na matrycy... (wszystko w tym lapku jest takie gietkie i ma sie wrazenie, ze sie zaraz rozleci). Nie polecam.
Panowie.. Powtarzam po raz kolejny, ale nie wyrabiajcie sobie opinii o producencie na podstawie JEDNEGO przypadku! Owszem, Acery nie są notebookami z najwyższej półki, ale nie są też złe. Warto na necie poszukać czegoś więcej na ich temat. Wiem jedno - gdybym laptopa kupował w Polsce, prawie na pewno - ze względu na wydajność i koszty - byłby to Acer.

Cytat:
Kluczowa sprawa jest tez dobra matryca z dobrymi katami widzenia - i tu najlepiej jakbys zobaczyl je na zywo, ja niestety takiej mozliwosci nie mialem i teraz mecze sie z czarnymi przebarwieniami na filmach itp.
Wydaje mi się - choć nie jestem tego pewien - że stosowane matryce akurat są podobne. Owszem jest kilka rodzajów, ale to nie jest tak, jak przy wyborze monitora LCD, że co inny model, to inna jakość obrazu.

Cytat:
Przydatne okazalo sie wejscie na karty pamieci (komfort przy zgrywaniu zdjec), kamerka internetowa zbedna. Zwroc uwage zeby mial wejscie PCMCIA, bo pozniej pojawiaja sie tematy na forach gdzie ludzie szukaja przejsciowek z jakiegos innego wejscia i sa niezle cyrki...
Z czytnikiem kart się zgadzam - bardzo przydatny dodatek

Cytat:
Warto wziac wiekszy dysk, bo pozniej nie ma mozliwosci powiekszenia go i bedziesz zalowal.
Jak jest za mały, wymieniasz bez większych problemów. Co prawda nie w każdym modelu się da, ale w większości tak.

Cytat:
Co do baterii, milo jest jak laptop nie ma przy sobie zadnych 'kabelkow' i dziala ;-), cieszy tez podczas burzy. Ale w tej cenie nie dostaniesz nic trzymajacego dluzej niz 3,5h.
Niestety.. Ale i tak warto na to patrzeć - w zależności co prawda od zastosowania, ale to bardzo ważny element.

Stary 24.07.2006, 12:29   #9
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Zetoxa
no widzisz Smartek, potwierdzasz, że Acery to badziewie. A powiedz jak to jest z systemem operacyjnym Win XPhome, dają płytkę z instalką, czy instalka jest na HDD ? Nagrywarka to pewnie nie jest x16, ale jest choć x8 ?
Instalator jest zwykle na dysku, ale możesz bez problemów (i jest to legalne) zrobić sobie jego kopię na płycie (jest taka funkcja). Ja mam taką 'ręcznie' nagraną płytkę i chwalę się, że to oryginał

@ if 22 - a czemu taki Windows miałby szybciej chodzić? Przecież to ten sam system..

Stary 24.07.2006, 12:31   #10
Mich@ł
Ismail Delivered

Data rejestracji: 29.08.2003
Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
@Smartek, mo***380;e Tw***243;j kuzyn tak szanowa***322; tego Acera, ***380;e wygl***261;da jakby go dosta***322; w spadku?
Wujek w pracy ma laptopa Acer i nie uwa***380;am, ***380;e jest taki delikatny.
Du***380;o si***281; ten laptop naje***378;dzi***322; w samochodzie, czasem w samochodzie z niego trzeba skorzysta***263;, ale jest super zachowany..
Jedynie, to troch***281; rogi si***281; obtar***322;y
Mich@ł jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.07.2006, 12:34   #11
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Jędruś, jesteś pewien, że instalka zgrana z ukrytej partycji, jest nadal legalną instalką. Rozumiem, że instalacja z tej płytki jest tylko możliwa na tym konkretnym laptopie.
Jak duża jest ta ukryta partycja, może by ją zlikwidować i odzyskać miejsce na twardzielu.
Stary 24.07.2006, 12:39   #12
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Zetoxa
Jędruś, jesteś pewien, że instalka zgrana z ukrytej partycji, jest nadal legalną instalką. Rozumiem, że instalacja z tej płytki jest tylko możliwa na tym konkretnym laptopie.
Tak. Gdzieś to kiedyś sprawdzałem. A poza tym nawet bez sprawdzania można stwierdzić, że to jest twoja kopia zapasowa, do której miałbyś prawo nawet w przypadku 'normalnego' Windowsa.

Cytat:
Jak duża jest ta ukryta partycja, może by ją zlikwidować i odzyskać miejsce na twardzielu.
U mnie 5GB, ale jest tam jeszcze dużo innego 'dobra'.. Zlikwidować, albo zmniejszyć się podobno da Partition Magic, ale sam jeszcze nie próbowałem. Ktoś kiedyś o tym pisał na forum.

Stary 24.07.2006, 14:07   #13
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

Data rejestracji: 22.03.2005
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
a moze taki ? http://notebooki.pl/notebook/pokaz-od-skapiec/1692/
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.07.2006, 14:28   #14
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

trochę za wolna nagrywarka, no i brak systemu.
Stary 24.07.2006, 14:35   #15
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Zetoxa
trochę za wolna nagrywarka, no i brak systemu.
ja mam legendarnego IBMa T23 i jak dla mnie to super sprzet, mimo uplywu lat... Toshiba i IBM to sa wlasciwie podobne komputery... jesli chodzi o specyfikacje, to juz indywidualna sprawa, ja laptopa uzywam tylko do netu, wiec zupelnie nie interesuje mnie cala reszta zbednych bajerow sprzetowych, a WiFi to jest super sprawa, szczegolnie jesli trzeba sie z laptopem przemieszczac, co do nagrywarek, wielkich dyskow... to to co mam na dysku 20 GB wystarczy mi w zupelnosci, a jesli chce nagrac cos, podpinam nagrywarke na USB2 oraz dodatkowy dysk twardy w obudowie na USB2
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: