![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.08.2003
![]() |
Problemy z nagrywarka i systemem
Ostatnio koles kupil sobie nagrywarke LG 52x24x52x. Nie mial mocnego
sprzetu, bo PI 200MHz, 96 MB RAM. Wczoraj mnie poprosil, aby mu to podlaczyc. W kompie byly juz dwa dyski twarde: Seagate 10GB (to jest jeden problem) i Fujitsu 1,7GB oraz CDROM Artec 24x. Po podlaczeniu nagrywarki BIOS wszystko ladnie wykryl i system sie zalaczyl bez problemow. Tam chcialem wlaczyc DMA dla dyskow coz uczynilem. W oknie Moj komputer widzial nowy naped i czytal z niego plyty. Jednakze Nero dostarczone z nagrywarka nie wykrylo nagrywarki. Przeinstalowalem Nero i wtedy tez zrobilem restart kompa. I od ta zaczyna sie moj problem. BIOS nie wykrywa zadnych bledow, laduje sie bez problemu, system tez zaczyna sie ladowac wyrzuca wszystkie informacje co laduje i przestaje pracowac na okienku DOSa, tyle ze nie mozna nic zrobic oprocz resetu, bo komputer przestaje odpowiadac (czekalem 10min zanim zrobilem reset). I to byl pierwszy problem. Druki problem jest taki, ze ten 10 GB Seagate (zainstalowany na nim jest system) jest rozpoznawany jako dysk 2GB. Tutaj sie zastanawiam, ale moim zdaniem powinna wystarczyc aktualizacja BIOSu. Prosilbym o potwierdzenie lub zanegowanie mojej sugestii i udzielenie jakis porad. Dziekuje z gory. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
na poczatek faktycznie mozna by uaktualnic tego BIOSa
a czy ten Seagte zawsze byl wykrywany jako 2GB ? odnosnie zawieszania sie przy wczytywaniu systemu, uruchom system w Trybie awaryjnym i wylacz DMA jesli wlaczone Nero nie widzi nagrywarki? to zainstaluj ASPI, chociaz sam nie wiem czy to pomoze bo Nero ma juz swoj sterownik ASPI
...yea-ea-ea-ah, yea-ea, I feel hardcore yea-ea-ea-ah, yea-ea, always hardcore... The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych Ostatnio zmieniany przez Y@nkee_PL : 03.08.2003 o godz. 14:34 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
ale nowsze nero pomoze - moje 5.5.9.9 wykrywa spawarki do x48 - np litaka 48246s po przerobieniu na x52 juz nie chcial obsluzyc
co do dyskow - z tymi 2gb to bardzo dziwne - wiekszosc plyt pod p1 200 widzi duze dyski jako 8gb - sprawdz kable albo wpisz parametry dysku recznie i jeszcze jedno - a nie jest tak ze masz na nim tylko 1 partycje FAT16 o rozmiarze 2gb a reszta jest pusta |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|