![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
tablice liczb pierwszych - gdzie mogę znaleźć?
jak w temacie, widział kto w necie gdzieś takie coś? do 20 cyfr przydałoby się
znalazłem kilka, ale to prywatne, kiepsko zrobione strony i skąd ja mam wiedzieć, czy nie ma tam błędów |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyrejestrowany
Data rejestracji: 10.07.2002
![]() |
Po co ci to jak można spytać?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
WeldMaster
Data rejestracji: 16.08.2001
![]() |
Re: tablice liczb pierwszych - gdzie mogę znaleźć?
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
No dobra @Lopus
![]() Czy nie? Bo twoj programik pokazuje, ze nie jest ![]()
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
WeldMaster
![]() |
Po primo:tak- 1 nie jest liczbą pierwszą,
Secundo:to nie jest mój program. A tutaj definicja liczb pierwszych: Liczby pierwsze to te liczby naturalne większe od 1, które mają tylko dwa dzielniki naturalne - jedynkę i samą siebie. Liczb pierwszych jest nieskończenie wiele. Prosty dowód tego faktu: załóżmy, że liczb pierwszych jest tylko skończona ilość: są to p1,...,pn. Wtedy jednak liczba (?i=1n pi + 1) w dzieleniu przez każdą z nich daje 1, czyli nie dzieli się przez żadną liczbę pierwszą. A więc sama musi być pierwsza lub musi istnieć jakaś liczba pierwsza inna niż p1 do pn. Prostą metodę znajdowania liczb pierwszych stanowi sito Eratostenesa. Jeśli liczba naturalna N większa od 1 nie jest podzielna przez żadną z liczb pierwszych mniejszych od pierwiastka z N, to N jest liczbą pierwszą. Oto dziesięć pierwszych w kolejności liczb pierwszych: 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29. Zródło:http://pl.wikipedia.org/wiki/Liczby_pierwsze Ostatnio zmieniany przez lopus : 10.08.2003 o godz. 19:52 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
Dobra, dobra
![]() Wobec tego, zdefiniuje liczbe =1= jako "pierwsza z pierwszych" ![]() Moze byc? ![]()
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
WeldMaster
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() w lewej rece widziesz 5 x "1" palcow ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
po kolei:
1. po co mi to: w pijanem widzie próbowałem zrobić system autoryzacji, gdzie przyjmowane byłoby hasło niedokładnie wpisane ![]() orzekam, że: - pomysł jest bez sensu, niech się uczą ![]() - są prostsze metody, od tych które ja chciałem zastosować 2. program wrzucony przez lopusa szuka 8-cyfowych, ale thx (masz może kod źródłowy?) 3. 1 nie jest liczbą pierwszą - na pewno 4. dostałem maila oraz prv info, których autorzy twierdzą, iż tablic liczb pierwszych nie ma, bo ich znalezienie jest tak banalne, ze każdy głupi sobie w mig poradzi ![]() Czytałem kiedyś książkę Oliviera Sachsa "Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem". O.S. jest neurologiem, pracował m.in. z Łurią. Opisywał on słynnych Bliźniaków, badał ich, gdy ucichła wokół nich wrzawa medialna. Wrzawa była, bo Bliźniacy występowali w TV, radio, itd i bez trudu podawali jaki to był dzień tygodnia 80 000 lat wstecz czy naprzód (co swoją drogą nie jest skomplikowanym algorytmem: podzielić liczbę dni przez 7 i sprawdzić resztę, tyle że Bliźniacy nie byli w stanie pojąć sensu żadnego dzialania arytmetycznego). Bliźniacy pamietali takze doskonale (i tak samo) każdy dzień z ich zycia. Sachs opisywał, że podczas rozmowy w gabinecie rozrzucił niechcący zapałki: jeden Bliźniak wtedy powiedział "37", drugi "37" i pierwszy dodał "37". Okazało się, że zapałek było 111 (3x37) i dlatego to powiedzieli, bo spodobała im się ta liczba (37 jest pierwszą). W tym amerykańskim filmie jest podobny motyw, wiem - wzięty z Bliźniaków. Sachs obserwował ich, gdy spędzali czas w jego Domu Opieki. Bliźniacy byli nieprzystępni, zamknięci w sobie, a raczej pomiędzy sobą. Sachs obserwował zabawę, podczas której jeden Bliźniak wypowiadał potężną liczbę, na co drugi po chwili przyjmował ją z wyraźnym zadowoleniem i podawał swoją - większą. Zanotował te liczby i odkrył wkrótce, że są to liczby pierwsze. Pryszedł z tablicami, podał liczbę 9-cyfrową i z podziwem wpuścili go do zabawy ![]() ![]() Bliźniacy twierdzili, że te liczby po prostu widzą. Jak skończyli? Wszedl w zycie rządowy program leczenia takich *****i, rozdzielono ich i nauczono sprzątać czy cos takiego. Przystosowali się, ale utracili swoje zdolności. Ostatnio zmieniany przez pali : 10.08.2003 o godz. 23:08 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
WeldMaster
![]() |
Z liczbami pierwszymi ściśle związanych jest wiele nierozwiązanych problemów matematycznych. Do najbardziej znanych z nich należą:
"hipoteza Goldbacha": czy każda parzysta liczba naturalna może być przedstawiona w postaci sumy dwóch liczb pierwszych? czy "ciąg Fibonacciego" zawiera nieskończenie wiele liczb pierwszych? Na razie (kwiecień 2003) największą znaną liczbą pierwszą jest 2 do potęgi13466917 -1. Liczba ta (do której zapisania w układzie dziesiętnym trzeba użyć 4053946 cyfr) została znaleziona przez projekt GIMPS w listopadzie 2001 roku. Electronic Frontier Foundation ufundowało nagrodę w wysokości 100,000$ za znalezienie pierwszej liczby pierwszej o co najmniej 10 milionach cyfr. To więc panowie na co czekacie-szukajcie takiej cyfry-kasa wasza!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Guru
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Najlepiej nadaje się do tego program Mathematica.
Sam kiedyś liczyłem liczby pierwsze używając Mathematici. Mam policzone pierwsze 1 500 000 liczb pierwszych jeśli jesteś zainteresowany. Tutaj znajdziesz więcej informacji o Mathematice www.wri.com Ostatnio zmieniany przez para : 12.08.2003 o godz. 10:08 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|