![]() |
Dzięki za wyjaśnienie. Zastanawia mnie jeszcze jedno - czy można z tym coś zrobić (poza zmianą skrzynki). Mam na Onecie zarówno maila darmowego, jak i płatnego i podejrzewam opisaną sytuację w obydwu..
|
Ale ja wcale nie namawiałbym do zmiany skrzynki, bo twój problem jest obecnie nierozwiązywalny, w takim sensie że nie istnieją powszechne rozwiązania gwarantujące dostarczenie każdego maila.
Ludzie polecają gmaila (ja też), ale gmail akurat tego problemu też nie rozwiązuje. Mam wrażenie, że jest lepszy pod tym względem, no ale to tylko wrażenie, statystyk brak i pewnie nigdy ich nie będzie, bo nie wiadomo jak je zrobić. A w praktyce co możesz zrobić: Napisać do supportu tego płatnego maila. Podaj im nadawcę oraz dokładny czas i datę wysłania wiadomości, która nie doszła (o ile masz takie dane). Możliwe, że dla upierdliwego klienta są w stanie po cichu wyłączyć filtry, którymi nie chwalą się. A co możesz sam zrobić, to nie wiem, bo możliwości są dziesiątki. Nie będę opowiadał Tobie o revDNS, bo okaże się że ktoś wysyła outlookiem zawirusowane maile i to jest przyczyną :) Jeśli chcesz, to napisz kto wysyła, czym (geolokalizacja nadawcy, domena maila, MUA (program pocztowy), SMTP) i jaka mniej więcej zawartość, spróbujemy coś znaleźć, ale nic nie gwarantuję. Dobrze też, jakbyś miał nagłówki maila który nie doszedł. |
Kilka potwierdzonych przypadków miałem, ale to dalsza przeszłość. Natomiast teraz to w większości są podejrzenia, zwykle bardziej uzasadnione, ale gdyby miał absolutną pewność, że ten a ten mail nie doszedł, to skontaktowałbym się z nadawcą i nie zawracał głowy wyjaśnianiem czegoś u dostawcy usługi (chyba, że rzecz byłaby nagminna). Największym problemem jest tu właśnie ta niepewność - wydaje mi się, że taką a taką odpowiedź powinienem otrzymać, a nic nie przychodzi. Kiedy mnożymy to razy x korespondencji robi się niemiło. Poza tym chciałbym, żeby jednak płatna usługa dawała mi blisko 100% pewność i niezawodność..
|
Problem powszechnie znany - często na skrzynki pocztowe większych portali maile najzwyczajniej nie dochodzą. Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ale często - głównie na trackerach - proszą o podanie właśnie skrzynki na GMailu, żeby mieć większą pewność dotarcia maila aktywacyjnego.
Mnie on jeszcze nie zawiódł, na dodatek filtr antyspamowy działa jak powinien. Mam kilka hostingów na hekko.pl, domena.pl i w kilku innych miejscach, a wraz z nimi nieograniczoną ilość skrzynek pocztowych i muszę przyznać, że żadna z komercyjnych nie odpowiada mi jak ta od Google'a. Fajny interfejs, działa szybko i sprawnie, a domena "gmail.com" jest już popularna na całym świecie :-). |
Niestety Google jest dla mnie nie do zaakceptowania ze względu na bardzo wątpliwą anonimowość. Jeśli treści maili są skanowane, to dla mnie bardzo ogranicza to zastosowanie takiej usługi..
|
Tak, ale zauważ że twoja poczta u polskich dostawców jest możliwa do przejrzenia, o ile nie szyfrujesz, a nawet jeśli szyfrujesz, to nagłówki są jawne.
Google skanuje automatem i przyznaje się do tego, a skąd wiesz, że onet nie skanuje? Największym kapitałem google obecnie jest zaufanie użytkowników. Myslę, że maile w ręce CBŚ szybciej oddałby onet niż google. Do niczego nie namawiam, ale akurat to co mówisz, nie jest dla mnie argumentem przeciw google. A wręcz zaletą - mają jawną politykę. |
Google ma jawną politykę?? No z tym nie mogę się zgodzić. Wiele artykułów na ten temat czytałem, ale z większości wynika teza, że tego co Google naprawdę robi ze wszystkimi zbieranymi danymi, nie wiadomo.
A skąd wiem, że Onet nie skanuje. No.. nie wiem. Ale na tej zasadzie można podejrzewać wszystko. Dla mnie jest tu porównanie, że wiem, że Google skanuje, a nie mam informacji na temat, żeby robił to Onet. |
Nie będę polemizował, bo nie chcę googla bronić :)
Używaj onetu, bo niedobrze będzie gdy wszyscy będą zależni od googla. |
Tak właściwie to używam i tego i tego ;) Ale 'poważniejszą' skrzynkę mam jednak na płatnym Onecie.
|
Potwierdzam problemy wp.pl z "nieautoryzowanymi" MTA (upraszczając). :mruga:
Potwierdzam również problemy z onetowymi mailami, o czym już zresztą było na forum: http://forum.cdrinfo.pl/f5/problem-z...tml#post670013 I co ciekawe, Andrzej również tam pisał (czyżby brak lecytyny?) :D |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:32. |