Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 05.03.2006, 19:47   #1
Dziadeczek
ale bez sklerozy

Data rejestracji: 27.12.2005
Dziadeczek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Z tąśmy 8mm na DVD

Witam. W bardzo zamierzchłych czasach zrobiłem przy pomocy kamery 2 x 8mm kilkanaście czarno-białych i niemych filmów. Celulojdowe taśmy są bardzo nie trwałe a materiał zarejestrowny na nich jest cenny dla mnie. Przyszło mi do głowy takie rozwiązanie: dobry ekran (mam), projektor (mam) a za nim kamera DV na statywie. Jak myślicie czy coś z tego wyjdzie? Czy zdołam kamerą cyfrową zarejestrować obraz z ekranu? A może jest jakieś inne rozwiązanie? Wykluczam zlecenie tej sprawy podobno "wyspecjalizowanym" osobom - zrobiłem to raz i powiedziałem dość. Jakość fatalna a usługa "pieruńsko" droga. Liczę, że ktoś ten temat podejmie. pozdrawiam.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.03.2006, 20:35   #2
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Z tego co rozumiem, jako material otrzymasz, jakosc "cam" - czyli slaba, nawet przy precyzyjnych ustawieniach. Czyli "kiszka".
Jezeli chcesz naprawde dobrej jakosci, niestety potrzebny jest zaawansowany sprzet.
Skaner filmowy, obrobka materialu, konwersja do DVD......ergo profesjonalny sprzet i zaawansowany operator na koncu.
Wybor nalezy do ciebie.
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.03.2006, 18:24   #3
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.

Data rejestracji: 25.06.2002
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a jakim urządzeniem tą taśmę 8mm się puszcza? (posiadasz takie cos?Skoro bys chcial zrobic to z projektorem to czyms musialbys to odtworzyc)
W temacie 8mm taśm jestem zielony...
Stary 06.03.2006, 19:19   #4
bravo00
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.04.2003
bravo00 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Kasprzak
a jakim urządzeniem tą taśmę 8mm się puszcza? (posiadasz takie cos?Skoro bys chcial zrobic to z projektorem to czyms musialbys to odtworzyc)
W temacie 8mm taśm jestem zielony...
czyms takim sie odtwarza

http://www.allegro.pl/item90268881_p...r_rus_8mm.html

a czyms takim nagrywalo :

http://www.allegro.pl/item90388191__...nith_nowa.html

stare czasy....

ja ostatnio tez przenosilem takie nagrania na nosnik cyfrowy...

zrobilem to aparatem cyfrowym przy rozdzielczosci 640*480 30fps, potem wszytsko polaczylem, dolaczylem menu plyty i muzyke w tle. Jakos to wyszlo moze nie tak jak zaawansowanym sprzetem, ale za to za free.

pozdrawiam
bravo00 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.03.2006, 20:59   #5
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.

Data rejestracji: 25.06.2002
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
aha bo to tylko jest projektor. Myslalem ze ma jakies wyjscie albo cos ze to dziala na innej zasadzie.
To zapewne tylko w profi labach da sie uzyskac 1:1 kopie na dvd(o jakosci takiej jak na tasmie)
Jedynie zostaje metoda domowa, czyli CAM...
Stary 06.03.2006, 21:15   #6
REi
ClassicGOD

Data rejestracji: 24.02.2004
REi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
jest jeszcze metoda bardzo mozolna i dluga pociac film na kawalki (chociaz obeszlo by sie i bez tego) i poskanowac skanerem ktory potrafi zeskanowac slajdy, potem calosc odpowiednio tniemy i wrzucamy do imageready gdzie calosc eksportujemy do mpg czy innego formatu.

God's Final Message to His Creation: "We apologise for the inconvenience"
REi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.03.2006, 21:31   #7
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Generalnie sposob z rejestrowaniem obrazu z projektora glupi nie jest, choc jakosc rewelacyjna nie bedzie (zwie sie to TeleSync). Wiem ze WFDiF swiadczy w swoich zakladach w Warszawie usluge przepisania tasmy swiatloczulej (na pewno 35 mm, co do innych - nie mam pojecia, napsiz majla) za pomoca telekina (TeleCinema) - jakosc jest wowczas nieporownywalni lepsza. Pytanie jak bardoz cenisz te filmy - za przepisanie jednej puszki 35'ki licza sobie bodajze 500 zl...

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2006, 00:12   #8
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
W Poznaniu jest firma przegrywająca filmy 8 mm na DVD - koszt 1 godziny to około 100 zł chyba (nie pamiętam nazwy - ogłaszają się także na Allegro - ale teraz nie mam jak sprawdzisz, bo dziś mają przerwę techniczną). Tak się składa, że mój Wuja ma dość pokaźny zbiór filmów amatorskich 8 mm - i od jakiegoś już czasu planuje je tam zanieść do przegrania - jeśli to zrobi w najbliższym czasie, to zdam relacje z efektów

Pozdrawiam
ro29

ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2006, 18:10   #9
Dziadeczek
ale bez sklerozy

Cytat:
Napisany przez M@X
Generalnie sposob z rejestrowaniem obrazu z projektora glupi nie jest, choc jakosc rewelacyjna nie bedzie (zwie sie to TeleSync). Wiem ze WFDiF swiadczy w swoich zakladach w Warszawie usluge przepisania tasmy swiatloczulej (na pewno 35 mm, co do innych - nie mam pojecia, napsiz majla) za pomoca telekina (TeleCinema) - jakosc jest wowczas nieporownywalni lepsza. Pytanie jak bardoz cenisz te filmy - za przepisanie jednej puszki 35'ki licza sobie bodajze 500 zl...
Dziękuję. To by potwierdzało moją myśl. Pewno tak zrobię a jakie będą efekty.....? Zlecenie tej roboty - to koszmarne koszty bowiem godzina to około 100zł a mam tych"godzin" kilka a może kilkanaście.
Stary 07.03.2006, 19:48   #10
Dziadeczek
ale bez sklerozy

Cytat:
Napisany przez ro29
W Poznaniu jest firma przegrywająca filmy 8 mm na DVD - koszt 1 godziny to około 100 zł chyba (nie pamiętam nazwy - ogłaszają się także na Allegro
Pewno jest to dobrej jakości ale ja mam tych "godzin" kilka a może kilkanaście - koszmarny koszt.
Cytat:
Napisany przez REi
jest jeszcze metoda bardzo mozolna i dluga pociac film na kawalki (chociaz obeszlo by sie i bez tego) i poskanowac skanerem ktory potrafi zeskanowac slajdy, potem calosc odpowiednio tniemy i wrzucamy do imageready gdzie calosc eksportujemy do mpg czy innego formatu.
Chyba jest to bardzo inwazyjna metoda. Cięcie filmu, który przed laty pracowicie kleiłem... Nie wiem też jak by było ze skanowaniem - obrazeczki z taśmy 8mm są takie maleńkie...Proszę nie odbierać tego jako grymaszenie ale trochę się miotam z tym problemem. Wszystkim piszącym bardzo dziękuję.
Stary 07.03.2006, 22:04   #11
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Pisząc o firmie w Poznaniu miałem na myśli to:
http://www.allegro.pl/item89669436_s...mm_na_dvd.html
http://www.pfc.com.pl/cennik_nagrywania_dvd.htm

Oczywiście masz rację, że przy większej ilości materiału, koszt tego będzie duży niestety

Pozdrawiam
ro29

ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2006, 23:04   #12
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Co do WFDiF - o koszt uslugi mozna zapytac tutaj :

http://www.wfdif.com.pl/zapytanie_sprzet.html

Pytaj o usluge telekina z 8mm. Pozdrawiam ;-)!

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: