![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
.: Zapracowany :.
Data rejestracji: 23.01.2003
![]() ![]() |
TBS - czy ktoś z Was tak mieszka?
Witam!
W sumie to dokładnie tak jak w temacie. Czy ktoś z Was pomieszkuje w mieszkaniach z Towarzystwa Budownictwa Społecznego? Wiem, że nie jest to może najtańsze rozwiązanie i mieszkanie w sumie się wynajmuje (bo wkład własny to tylko coś koło 30% wartości) - no ale jak się nie ma co się lubi - czytaj - jak się nie ma odpowiedniej zdolności kredytowej - to jest to chyba jakieś rozwiązanie. Czekam na opinie, komentarze, wrażenia i pozdrawiam ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
już prawie tak miałem,
ale szarpnąłem się i wziąłem kredyt ![]()
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
chłopie poczytaj dobrze umowę najmu bo zamiast TBS'a woziłbym kredyt na mieszkanie albo jeśli nie masz zdolności to poczekał na lepsze czasy bo z tego co się orientuje to nawet wykafelkować Tbs'a po swojemu nie możesz
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() ![]() |
Tylko tych lepszych czasów mogę się nie doczekać
![]()
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.07.2009
![]() |
Towarzystwo Budownictwa Społecznego - instytucja non-profit, którą można założyć samemu, z gminą lub prywatną firmą. Jej głównym celem jest wybudowanie niedrogich mieszkań.
Mieszkanie w TBS-ie to tzw. czynszówka. Tylko do wynajęcia. Nie można go sprzedać, podarować, zapisać w spadku ani wykupić na własność. Aby otrzymać mieszkanie w TBSie dochód twojego gospodarstwa domowego nie może przekraczać 130 proc. przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia o więcej niż 20 proc., jeśli mieszkasz sam, a o 80 proc. - gdy prowadzisz dwuosobowe gospodarstwo domowe, plus o kolejne 40 proc. na każdą dodatkową osobę (np. dziecko). Nie możesz mieć też mieszkania (ani lokatorskiego, ani własnościowego) w tej samej miejscowości, w której będzie budował TBS. Większość TBS-ów żąda także tzw. partycypacja w kosztach - wpłaty 5-30 proc. wartości mieszkania, np. w tbs Warszawa jest to przeważnie kilkadziesiąt tysięcy złotych. W ogłoszenia tbs znajdziesz oferty odstąpienia partycypacji z całej Polski. Na partycypację i kaucję w tbs możesz wziąść kredyt lokatorski w PKO BP lub BPH. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() ![]() |
Hmmm... powiem szczerze, że takiego obrotu spraw to się nie spodziewałem
![]()
![]() |
#8 | |
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 16.01.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
MiniDisc
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.02.2005
![]() Mieszkam w TBS-ie od 2002 roku. Krótko mówiąc, mieszka się b.dobrze, lecz drogo. Za mieszkanie 2-pokojowe 50m2 płacę miesięcznie ~800zł + raz na dwa miesiące prąd. W tych 800zł jest wszystko (woda, cw, co, śmieci, tv, net). Wszystko jest na prąd (włącznie z kuchenką), płacę ~150zł za dwa miesiące. W 2002 roku mieszkanie zostało wycenione na 150tys, od tego zapłaciłem 20% partycypacji + kaucja za wyposażenie ~5tys. Mieszkanie oddane było w tzw standardzie białym (zlewy, umywalka, wanna, kuchenka, ściany na biało, wykładziny, komplet drzwi wewnętrznych, armatura itp.) W razie rezygnacji z najmu partycypacja jest zwracana (nieoprocentowana), a z kaucji pobierają tzw zużycie mieszkania. Jest projekt ustawy który mówi, że po 10 latach najmu mieszkania będzie można je wykupić na własność (nie określono jeszcze na jakich zasadach). ![]() Ostatnio zmieniany przez melag : 19.07.2009 o godz. 21:52 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
![]() ![]() |
Dzięki za informacje. We Wrocku funkcjonuje to na dość podobnych zasadach tylko wygląda to tak: wpłaca się 30% partycypacji kosztów i kaucję w wysokości 12-krotności czynszu. Sam nie wiem jak jest z kwestią rachunków za prąd - bo prąd nie jest ujęty w tzw. kosztach utrzymania lokalu.
Co do projektu tej ustawy to jak masz jakieś namiary to daj cynk. Z tego co słyszałem to chyba będzie od TBS zależeć czy w ogóle będzie taka możliwość i podejrzewam, że spłacić trzeba będzie tę część w której się niepartycypowało - czyli w moim przypadku te 70%. Znając życie to ta kwota pewnie będzie akurat z jakimiś odsetkami albo coś.
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Wybór pralki, lodówki, odkurzacza, itp. | CIAPEK | Off topic | 784 | 23.01.2019 23:37 |
Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... | Qbi@k | Off topic | 73 | 03.10.2013 18:16 |
LiteOn SOHW-1653S na LiteOn SOHW-1673S czy ktoś się odważy !!! czy się odważył!!! | mppela | Napędy optyczne DVD | 15 | 08.03.2005 00:30 |
LG CED 8080B czy ktoś flashował | darekger | Napędy optyczne CD | 3 | 26.02.2005 11:44 |
Nagrywarka DVD LG 4020B - czy warto? | Salvad0r | Napędy optyczne DVD | 60 | 01.05.2003 11:13 |