Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Telewizja na kartę (https://forum.cdrinfo.pl/f5/telewizja-karte-81294/)

Kris 11.06.2011 12:31

Z tego co widzę, masz tylko tuner naziemnej cyfrowej, czyli DVB-T. Moduł CI w tym przypadku służyć powinien do dekodowania programów cyfrowych zakodowanych i przesyłanych przez multipleksy. Nie ma szans na TNK.
Kup zewnętrzny dekoder, który obsługuje karty TNK. U mnie stoi Golden Interstar. Polecam.

jesi 11.06.2011 12:44

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1165810)
Moduł CI w tym przypadku służyć powinien do dekodowania programów cyfrowych zakodowanych i przesyłanych przez multipleksy.

Możesz jaśniej? ;) Jestem laik w tematach telewizji cyfrowej. Podaj jeżeli możesz konkretny przykład wykorzystania tego gniazda CI.

W takim razie dodatkowe pudełko pod TV niezbędne. Jako, że na tunerach się nie znam to czy jest jakiś sposób na rozdzielenie sygnału TNK na 2 TV? Widziałem taki tuner Opticum Multiroom, jakoś tak to się nazywało? Chyba, że jest coś innego? W każdym bądź razie jak najtańsze rozwiązanie ;)

Patrix 11.06.2011 12:52

Cytat:

Napisany przez jesi (Post 1165814)
czy jest jakiś sposób na rozdzielenie sygnału TNK na 2 TV?

Aby było można oglądać 2 różne kanały ? Nie można.
Potrzebujesz wtedy konwerter twin, dwa dekodery i dwie karty.

Przy jednym dekoderze, możesz zrobić tylko podgląd na drugi (to samo na dwóch TV).

frog 11.06.2011 12:58

@Patrix a o flaszke sie zalozysz ?;> Na wspomnianym wyzej tunerze mozna ;P I karta TNK bedzie dzialac. Jedyna wada ze tuner nie ma zadnego HDMI czy DVI itp wiec raczej pasuje do starych kineskopowych TV. Na nowych nie do konca bedzie to COOL QUALITY

jesi 11.06.2011 12:58

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1165816)
Aby było można oglądać 2 różne kanały ? Nie można.
Potrzebujesz wtedy konwerter twin, dwa dekodery i dwie karty.

Tu jest ten wspomniany przeze mnie Opticum: http://allegro.pl/tuner-opticum-mult...661098706.html

Cytat:

Odbiornik pozwala podłączyć dwa telewizory i oglądać dwa programy niezależnie. Pozwala to rozwiązać problem chęci oglądania innych programów przez różnych członków rodziny.

Kris 11.06.2011 13:08

A o splitterach nie słyszeliście? :mruga:

frog 11.06.2011 13:10

Slyszelismy ale kolega chce NAJTANSZA WERSJE. Kupno tylko jednego tunera wystarczy w tym wypadku. Ja jesli nie chodzilo by o NAJTANSZA WERSJE polecil bym kupno 2xKLONOW DM500 i podpiecie wszystko w routerek. Tunerki z DUZYMI MOZLIWOSCIAMI ktore kiedys moga sie przydac ;>

Kris 11.06.2011 14:29

frog... mi się wydaje, że powoli era kupowania dobrych tunerów firm trzecich dobiega końca. Jeśli wszyscy zaczną parować karty z dekoderami, to sprzedaż Goldenów, Opticumów, Dreamboxów, Fergusonów i innych, poleci na łeb na szyję. Obym się mylił, bo ten sprzęt co daje "Słoneczko" jest strasznie badziewny.

Patrix 11.06.2011 14:31

Cytat:

Napisany przez frog (Post 1165817)
@Patrix a o flaszke sie zalozysz ?;> Na wspomnianym wyzej tunerze mozna ;P

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1165822)
A o splitterach nie słyszeliście? :mruga:

Wynalazki są różne... a splittery nie wszędzie działają.
Poza tym w moim Ferdku (gdybym miał więcej jak jedną sztukę)
nie potrzeba do tego w/w urządzenia tylko zwykły kabel null modem rs232
tuner ma ukryte menu i można przełączać go w tryby klient/serwer
i tym sposobem w pokoju obok nie trzeba mieć karty tylko bliźniaczego ferdka w trybie klienta po rs232.

frog 11.06.2011 17:17

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1165845)
frog... mi się wydaje, że powoli era kupowania dobrych tunerów firm trzecich dobiega końca. Jeśli wszyscy zaczną parować karty z dekoderami, to sprzedaż Goldenów, Opticumów, Dreamboxów, Fergusonów i innych, poleci na łeb na szyję. Obym się mylił, bo ten sprzęt co daje "Słoneczko" jest strasznie badziewny.

Trudno powiedziec co przyniesie przyszlosc. Mysle ze producenci tych wszystkich inkszych tunerow swoimi sposobami beda sie starac by tak sie nie stalo. Zreszta obecnie niektore platformy paruja a i tak sa patenty by to obejsc wiec mysle tragedii nie bedzie ;)

Patrix 11.06.2011 19:38

Zawsze karta może być sparowana z modułem CI ... a modulik w slot do Dreama, Ferdka czy czego tam.
No ale naturalna konsekwencja to kodowane nagrania na HDD i pewnie jeszcze kilka minusów by się znalazło.

joujoujou 12.06.2011 01:16

Cytat:

Napisany przez jesi (Post 1165814)
[...] Podaj jeżeli możesz konkretny przykład wykorzystania tego gniazda CI.

[...]

W przyszłości (być może) oprócz bezpłatnych kanałów naziemnej telewizji cyfrowej będą też płatne. Wówczas wykorzystać mógł będziesz to gniazdo.

jesi 12.06.2011 13:24

Podziękował jou, wszystko jasne :) Reszcie też dziękuję za rzucenie trochę światła na temat cyfrowej tv :spoko:

Patrix 16.06.2011 22:03

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1165673)
Podejrzewam, że coś testują i za chwil kilka zniknie.

Po 6 dniach zgasło, koniec promocji :(
Zdążyłem sobie kilka odcinków Star Treka pooglądać :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:15.