![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
temperatura chipsetu
mam plyte glowna Soltek SL-75DRV5 (na chipsecie Via KT-333 na ktorym
zamontowany jest radiator) i w programie do monitorowania temperatury pojawia mi sie ze temp. plyty glownej (czyli zapewne chipsetu) wynosi w granicach 49-55 stopni. czy to normalne? jesli nie to jak obnizyc temperature? (mam juz zamontowany wiatraczek wysysajacy powietrze z obudowy) |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz ;)
![]() |
no nie wyglupiajcie sie. moze choc cos w stylu 'moim zdaniem taka temperatura...'
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
hmm ostatnio skladalem kompa na plycie ecs ale z tym samym chipsetem
temperatura na nim byla raczej nizsza niz ta twoja mam mozliwosc sprawdzenia tego ale nie teraz jezeli ci to przeszkadza lub powoduje niestabilnosc systemu to zamontuj wiatraczek na radiatorku chipsetu wtedy podaruj sobie ten wysysajacy powietrzer z obudowy a wiatraczek kup wylacznie na lozysku kulkowym bo takie male maja tendencje do robienia najwiekszego halasu a i nie musi byc szybkoobrotowy wydaje mi sie ze jak znajdziesz taki miedzy 2500 - 5000 obrotow to spokojnie wystarczy
![]() |
![]() |
#4 |
Gość
|
Powinno byc cos kolo 100F (38 st C)
i raczej wiatrak 70-80 mm wolnoobrotowy, bo jest wydajniejszy i cichszy! |
![]() |
![]() |
#5 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 07.05.2002
![]() |
Witam!
Osobiście mam płyte pod P4 (socket 478 ). Przykleiłem kilka czujników do monitorowania temperatury newralgicznych punktów w kompie i tak: Procesor od 20 do 50C - zależy od obciżżenia Chipset 40C Karta graficzna (GF4) 60C - to jest temp. wydmuchiwanego powietrza z wentylatora więc rdzeń ma troszke więcej |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
JA mam coś takiego w biosie i pokazuje SYSTEM TEMPERATURE i CPU TEMPERATURE zazwyczaj ta pierwszajest o parę stopni nizsza nish temp procka normalne ... A czy u Ciebie nie jest tak ze na chipset dmucha jakiś wentylator albo taśma ATA zasłania chipset - ja mam na BX sie tylko radiator i nigdy temperatura mi nie przekroczyła 60 st C awet w lato jak ciąłem GTA3 cały dzień ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Gość
|
Cytat:
procesor - jest chlodzony radiatorem i wiatrakiem... chipset - jak znam zycie - nie, (moze znam za slabo) chlodzenie chipsetu mozna zalatwic przy pomocy dodatkowego wiatraka, mocowanego w ok.5 mozliwych miejscach, jest w czym wybierac! |
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Gość
|
Przepraszam, ze glupio pytam - skad chcesz zdjac radiator?! skad, na mily BOG?
|
![]() |
![]() |
#11 | |
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Gość
|
Q...! Zaloz wiatrak, dodatkowy - taki ktory da ci nadmuch na chipset! (nawet z radiatorem!)
np. na dole obudowy jest uchwyt na wiatrak - nadmuchujacy! (pod kieszeniami 5 i 1/2 cala) itd ... |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Daj zobie spokój, zostaw to jak jest. To, co zamierzas zrobić, jest bezsensowne. :o :o Jeżeli producent przewidział takie chłodzenie, to tak ma być. No chyba, że jesteś maniakiem overclockingu, który dostaje orgazmu, gdy w jego kompie jest "cool".^_^
Jeżeli jednak chipset się aż tak BARDZO grzeje (powyżej 85 stopni) i powoduje zawieszanie komputera, to przyklej do niego mały wentylator, ewentualnie załóż nieco większy radiator.
![]() |
#15 | |
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|