![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 04.11.2003
![]() |
Temperatura twardziela
Jaka temperatura jest jeszcze bezpieczna dla twardego dysku?.W tej chwili wynosi 45 stopni C. Czy to jest temperatura za duża czy nie? Posiadam- Seagate 20G ST32041A
Miałem kiedyś padakę twardego teraz wolę dmuchać na zimne Pozdrawki
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Samiec - twój wróg!
Data rejestracji: 21.06.2003
![]() |
to jeszcze nie jest goraco, ale jak bym byl na Twoim miejscu, to bym juz z tym cos zaczal robic (bardziej dla swietego spokoju niz z faktycznej potrzeby) - moze przepial dysk w inne miejsce obudowy, np. zeby nie byl schowany pomiedzy dwa napedy lub cos w tym stylu
jak przekroczy 50 st C, to zacznij juz go chlodzic - jakis wentylator przykrecany do dysku, sa takie w sklepach, albo po prostu uporzadkuj bude ja na Seagate 20G i Seagate 30G mam srednio ok. 32 st C Ostatnio zmieniany przez cinma : 08.11.2003 o godz. 20:09 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
.: AT90S2313 :.
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
Teraz masz 45 a pomyśl co bedzie w lecie
![]()
![]() |
#4 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 04.10.2001
![]() |
Ostatnio wstawilem sobie do kompa dodatkowy wentylator, ktory wyciaga powietrze. Jest troce glosniej ale temperatura wewnatrz gwaltownie spadla!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dyskopaci i dyskofile
![]() -50 st C -to dla dyskow 5400 (obr/min) ogromne zagrozenie -dla dyskow 7200 - ryzyko. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Cichy mod
Data rejestracji: 16.03.2003
![]() ![]() |
Czym można sprawdzić temperature twardziela ?
![]() Ciekawy blog LiTEa <-- Click ![]() ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
Cytat:
![]() pozdro
![]() |
![]() |
#8 | |
.: AT90S2313 :.
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
Data rejestracji: 04.11.2003
![]() |
Użyłem do tego programiku DTemp ze strony http://private.peterlink.ru/tochinov/
![]() |
#10 | |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Uruchamiasz DTemp.exe i w tryu wyskakuje ci temp twardziela, dysk musi miec czujnik.
Seagate60 i Barracuda40 (moja) ma, Samsung20 i 10 - nie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Cichy mod
Data rejestracji: 16.03.2003
![]() ![]() |
Ja kupiłem sobie włąsnie chłodzenie. Temperatura z 40 spadła do 18 i dysk szybciej pracuje. Tak to udczułem. Już tak dużo nie myśli jak wcześniej. Polecam chłodzenie razem z kiesznią
![]()
![]() Ciekawy blog LiTEa <-- Click ![]() ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Witam!
no ja mam 39*C na dysku Barka 120GB 7200.7 8MB Cache, wiec mysle, ze nie jest zle... ale musze pomyslec nad jakims chlodzonkiem... kieszen z wentylami chyba bedzie najlepsza... bo nie mam juz gdzie podpiac kolejnego wentyla ![]()
![]() |
#14 |
Samiec - twój wróg!
Data rejestracji: 21.06.2003
![]() |
tak na marginesie:
nie radze wkladac szybszych dyskow do kieszen bez wentylacji !!! ja u znajomego wlozylem Barracude 30G 7.200rpm do kieszeni bez zadnej wentylacji na ok. 10-15 min, po skopiowaniu kilku filmow i (przypadkowym) sprawdzeniu temperatury dysku okazalo sie, ze dysk ma 58 st. C przy wyjmowaniu parzyl w rece, ale przezyl ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
kieszen bez wentyla nie ma sensu
ciasno przykrecona do dysku obudowa dziala jak calkiem pokazny radiator - odprowadza calkiem sporo ciepla - zwlaszcza ze czesc moze ujsc na zewnatrz - a nie do nagrzanego juz srodka kieszenie czesto sa z plastiku, badz maja plastikowe elementy - plastik to doskonaly izolator - zatrzyma kazda ilosc ciepla i ugotuje ci dysk na twardo ja swoje dyski trzymam na kablach, a tak naprawde na takich domowej roboty podwieszkach - w budzie mialem juz tak cieplo ze zadne wentylatory nie pomagaly a czeste wymiany dyskow po prostu zmusily mnie do 'uzewnetrznienia' ich - w mieszkaniu mam raczej chlodno (okno zawsze otwarte - szron na parapecie mi nie przeszkadza) wiec pieknie sie to wszystko teraz chlodzi - no i jak wyglada ![]()
![]() |
![]() |
|
|