Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   TPSA ? VAT 22% czy keine ?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/tpsa-vat-22-czy-keine-48924/)

Remix 01.03.2005 21:16

Witam!

Nasze panstwo nie wymyslilo sobie 22% VATu na Internet a jedynie podstawowa stawke 22% - to UE wymyslila sobie, ze Internet jest objety podstawowa stawka...
Jak wiadomo fizycznie nie jest wykonalne zmniejszenie podstawowej stawki VAT z 22% np. na 7% jak to jest w wiekszosci krajow UE - to by oznaczalo kolosalne straty dla Skarbu Panstwa.
Musimy sie z tym pogodzic... miejmy tylko nadzieje, ze uslugi internetowe beda coraz tansze - a jest na to duza szansa :)

andrzejj9 01.03.2005 20:42

Cytat:

Napisany przez Ufil123
teraz możesz zrezygnowac za darmo!!!!ponieważ zmienia się cena która będziesz płacić !!!

w tamtym tygodniu wyczytałem to w gazecie (jak ją gdzieś jeszcze znajde to przepisze cały artykuł na ten temat)

pisało tam mniej wiecej tak : że tepsa ma dwa wyjścia :

1.pozostawia starą cene Neostrady (dla starych abonentów) - na co tpsa "nie stac nas na to"

2.wprowadzają vat dla wszystkich ,ale dodtychczasowi abonenci Neostrady mogą bez żadnych konsekwencji zrezygnować z usługi

zreszta więcej inforamcji napewno dowiecie sie na KOCHANEJ BLUE LINE - gdzie pracuje dużo "ekspertów"

pozdro

Niestety bzdury w tej gazecie pisali... W umowie Neostrady jest wyraźnie napisane, że gwarantują oni przez czas trwania umowy niezmienną cenę, ale liczoną bez podatku (VAT). :I tak też cena nie ulegnie zmianie. Zmienia się stawka VAT, a tym samym cała kwota, ale provider internetowy nie dostaje z tego nawet grosza więcej. Tak więc w tym wypadku klnijcie na nasze wspaniałe państwo i durnych polityków, a wyjątkowo nie na Tepsę.

Eliasz 01.03.2005 19:56

Cytat:

- formatowanie dysków - 30,00 zl
- zainstalowanie programu antywirusowego - 10,00 zl
^_^^_^^_^

A co sądzicie o tym Avascie??

mgit 01.03.2005 19:28

A mi net podrożał :( zamiast bulić 48 zł za normal teraz będę musiał bulić 59 zł :( http://www.giganet.biz.pl/cennik_n.php

A jak chcecie się z czegos pośmiać to poczytajcie sobie to: http://www.giganet.biz.pl/wirusy.php

Stef 01.03.2005 18:13

na ekonomii sie nie znam, wiec mozecie mi wytlumaczyc czym sie rozni 0% od zwolnienia?
mamy powiezmy myszke za 10 zł (bez vat). 22% Vatu =2.2 zł czyli myszka kosztule 12,2 zł. A jak bedzie Vat 0%, to ile bedzie kosztowala?

Ufil123 01.03.2005 15:55

Cytat:

Napisany przez wolfen3
To ja w grudniu oddaje neostrade....i biere radiówe :) Bo o ile pamietam to sie "parę groszy" płaci za wypowiedzenie umowy przedwcześnie :(

teraz możesz zrezygnowac za darmo!!!!ponieważ zmienia się cena która będziesz płacić !!!

w tamtym tygodniu wyczytałem to w gazecie (jak ją gdzieś jeszcze znajde to przepisze cały artykuł na ten temat)

pisało tam mniej wiecej tak : że tepsa ma dwa wyjścia :

1.pozostawia starą cene Neostrady (dla starych abonentów) - na co tpsa "nie stac nas na to"

2.wprowadzają vat dla wszystkich ,ale dodtychczasowi abonenci Neostrady mogą bez żadnych konsekwencji zrezygnować z usługi

zreszta więcej inforamcji napewno dowiecie sie na KOCHANEJ BLUE LINE - gdzie pracuje dużo "ekspertów"

pozdro

wolfen3 01.03.2005 15:15

no to w takim razie...Balcerowicz musi odejśc...:)

Damianos L 01.03.2005 15:13

A ja tez mam radiowke i bede mial 50 zl + 22% VAT :(

wolfen3 01.03.2005 14:48

To ja w grudniu oddaje neostrade....i biere radiówe :) Bo o ile pamietam to sie "parę groszy" płaci za wypowiedzenie umowy przedwcześnie :(

Wawelski 01.03.2005 12:01

Cytat:

Napisany przez Stef
oni mieli Vat 0% a teraz maja 22%.

Nie mieli VAT 0% tylko zwolnione - a to kolosalna różnica (i pisałem o tym już tutaj).

Co do ulgi - zależy ona od dochodu o tyle, że odlicza się 760PLN od podstawy opodatkowania. Więc ci, którzy zarabiają najmniej, odliczą od podatku 19% tej kwoty, a ci co wpadają w wyższe progi od podatku odliczą więcej %.

Eliasz 01.03.2005 00:42

A ja mam radiówkę i jak miałem 49 zł tak teraz też tyle będe miał :D

Stef 01.03.2005 00:17

ale ta podwyzka ejst TYLKO dla uzytkownikow indywidualnych!!! oni mieli Vat 0% a teraz maja 22%. a firmy, instytucje maja od dawna 22%. stowarzyszenia(sieci osiedlowe) -tego nie wiem.

Patrixs 28.02.2005 23:02

Cytat:

Napisany przez Wawelski
A to bardzo ciekawe. Gdzie masz pod to paragraf?

To zależy chyba od progu podatkowego... ja razem z rachunkiem dostałem wykaz jakie są progi i ile można sobie max. odliczyć w zależności od podatku, jak znajdę to napiszę.

Predi 28.02.2005 23:00

Cytat:

Napisany przez sight
ale mnie wku.. cholerna (TELE KOMUNA)

co ma do tego Tepsa?

Remix 28.02.2005 22:40

Witam!

To nie wina TPSA tylko wejscia Polski w struktury UE - na Internet ma byc wprowadzona podstawowa stawka VAT, a ze w Polsce wynosi ona 22% to taka wlasnie wprowadza.
Zrobia to wszyscy dostawcy Internetu... co prawda TPSA cos napomknela, ze tak obnizy cene za Internet, zeby z VAT'em wychodzila taka, jak jest obecnie - i pewnie tak zrobia, problem w tym, ze sporo mniejszych i lokalnych providerow nie stac na takie tricki i niestety beda musieli podniesc ceny :(

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:28.