Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   [TPSA] Wymównienie umowy (https://forum.cdrinfo.pl/f5/tpsa-wymownienie-umowy-49836/)

kraluk 19.03.2005 21:46

Cytat:

Napisany przez woitas
żabojady u siebie mają manko na kilka miliardów ***8364; i gdzieś tą kasę trzeba znaleźć.
u siebie tego nie zrobią, to doją z nas ile wlezie :|

Dokładnie 70 mld ***8364;... A chcą do końca roku dług zmniejszyć o 20 mld. Nie będą zwalniać pracowników u siebie tylko w tepsie. Podwyższą jeszcze ceny (oczywiście w tp) i akurat styknie (może) na spłatę tej częsci długu... Cała sytuacja z tepsą jest spowodowana prez FT - strategicznego inwestora i prawie właściciela TP. Żabojady mieszają w TP i jest jak jest, czyli do dup*. Teraz w każdym większym mieście (tzn. Kraków, Warszawa etc.) jest przynajmniej jeden - dwóch żabojadów, zarabiających średnio 5-6 tysięcy euro jak nie więcej... Więcej komentować sytuacji w tepsie komentować nie będę.

kiewas 19.03.2005 22:55

Cytat:

Napisany przez ed hunter
normalbych hym kiewas; czy to specialnie; czy to może jakaś zagadka??

Raczej literówka :P

A jeżeli chodzi o normalność = brak limitów, to tak jakby mówić człowiekowi ile litrów wody może wypić w ciągu miesiąca....

wolfen3 22.03.2005 07:17

Jeeeeeee podłączyli mi neo juz :D :D :D po 13 dniach , 23 telefonach na 0 800 wkoncu mi "naprawili" port który był uszkodzony...

Nie posiadajac internetu przestudiowalem regulamin :) i wyczytalem że można teraz od nich żądać hajs za "pełne dni" w ktorych neo nie dzialała.. czyli 1/30*abonament*12 dni.. bedę bogaty :D

ed hunter 22.03.2005 07:21

a przez ten czas wdzwaniałeś się? :> no przez modem?

wolfen3 22.03.2005 15:23

kaj ?

memorando 22.03.2005 15:51

Cytat:

Napisany przez wolfen3
Jeeeeeee podłączyli mi neo juz :D :D :D po 13 dniach , 23 telefonach na 0 800 wkoncu mi "naprawili" port który był uszkodzony...

Nie posiadajac internetu przestudiowalem regulamin :) i wyczytalem że można teraz od nich żądać hajs za "pełne dni" w ktorych neo nie dzialała.. czyli 1/30*abonament*12 dni.. bedę bogaty :D

ciesz się że 13 dni nie bulisz ja zmienialem numer po zmianie mi neo dzialala dwa miechy za free zablokowali i wypowiedzialem umowę bo cytuję 30 dni niedzialala usluga po 20 telefonow na 9393 nieprzynioslo wynikow bo pan neo nie ma a mam bo mam umowę baaaa

demek 22.03.2005 22:05

Cytat:

Napisany przez pawelblu
TPSA ssie. Przyslali mi wczoraj ze od 1 marca place wiecej za NEO, z powodu VAT (czyli od dwoch tygodni wstecz), chociaz wedlug regulaminu ktory sam napisali powinni mnie o tym poinformac z 30 dniowym wyprzedzeniem, czyli przed 1 lutym !!!

A wieksza oplata za net nie byla wcale tak oczywista bo czesc podmiotow obnizyla cene netto i brutto zostala ta sama. Tak tez myslalem ze bedzie z TPSA jak nie przyszlo pismo do 1 lutego.

na slasku chodzilo pismo spory czas wczesniej ze wraca podatek 22 % na internet

Cytat:

Napisany przez woitas
najlepsze są reklamy, w których leci nawijka, że vat można sobie odliczyć od podatku.
tyle, że przez zakichany rok muszę wybulić 450 zeta (us zwraca mi zawsze nadpłacony podatek w marcu), żeby dostać zwrot.

żabojady u siebie mają manko na kilka miliardów ***8364; i gdzieś tą kasę trzeba znaleźć.
u siebie tego nie zrobią, to doją z nas ile wlezie

przepraszam bardzo ale ten podatek nie ma nic wspolnego z francuzami bo oni maja swoj podatek, w naszym kraju wprowadzil go nasz rzad poniewaz brak podatku na internet dla osob prywatnych i szkol rownoczesnie z podatkiem 22% byl niezgodny z prawem unijnym - dodam jeszcze ze podatek musi byc powyzej 18% (rowniez jest to napisane w prawie unijnym) takze oskarzanie tpsa czy france telecom w tym przypadku jest nie na miejscu

Cytat:

Napisany przez kraluk
Dokładnie 70 mld ***8364;... A chcą do końca roku dług zmniejszyć o 20 mld. Nie będą zwalniać pracowników u siebie tylko w tepsie. Podwyższą jeszcze ceny (oczywiście w tp) i akurat styknie (może) na spłatę tej częsci długu... Cała sytuacja z tepsą jest spowodowana prez FT - strategicznego inwestora i prawie właściciela TP. Żabojady mieszają w TP i jest jak jest, czyli do dup*. Teraz w każdym większym mieście (tzn. Kraków, Warszawa etc.) jest przynajmniej jeden - dwóch żabojadów, zarabiających średnio 5-6 tysięcy euro jak nie więcej... Więcej komentować sytuacji w tepsie komentować nie będę.

sory ale jestes w bledzie bo tpsa zostala tak sprzedana ze pieniadze zarobione w tpsa przez FT MUSZA byc wydane w polsce takze ty rozniez sie mylisz

Ufil123 25.03.2005 23:33

wiem że juz gdzieś wcześniej była o tym mowa, ale napisze jeszcze raz....

w zwiazku ze wzrostem opłaty za usługe Neostrada (wprowadzenie vat), można zrezygnować z usługi bez jakichkolwiek konsekwencji...

fragment pisma z tepsy

"W przypadku braku akceptacji zmian w cenniku Abonentowi przysługuje prawo wypowiedzenia umowy. W razie skorzystania z tego parwa TP nie przysługuje roszczenie odszkodowawcze, z zastrzeżeniem roszczenia z tytułu ulgi przyznanej Abonentowi"

w sumie wszystko jasne ale.. nie wiem o co im chodzi w tym ostatnim stwierdzeniu, o jaką ulge im chodzi??

pozdro

wolfen3 26.03.2005 07:00

A jak to jest z tym zwrotem hajssuu ? Sami odliczą od abonamentu neostrady, czy ja "muszem" zadzwonic na błękitną linie i sie upomnieć o kase ?

andrzejj9 26.03.2005 07:08

Cytat:

Napisany przez wolfen3
A jak to jest z tym zwrotem hajssuu ? Sami odliczą od abonamentu neostrady, czy ja "muszem" zadzwonic na błękitną linie i sie upomnieć o kase ?

Masz na myśli zwrot z podatku? Jeśli tak to oczyście, że wszystko musisz sam zrobić. Zresztą tepsie nic do tego, jak Ty się będziesz rozliczał z Urzędem Skarbowym.

Magda 26.03.2005 07:10

Cytat:

Napisany przez pawelblu
TPSA ssie. Przyslali mi wczoraj ze od 1 marca place wiecej za NEO, z powodu VAT (czyli od dwoch tygodni wstecz), chociaz wedlug regulaminu ktory sam napisali powinni mnie o tym poinformac z 30 dniowym wyprzedzeniem, czyli przed 1 lutym !!!

A wieksza oplata za net nie byla wcale tak oczywista bo czesc podmiotow obnizyla cene netto i brutto zostala ta sama. Tak tez myslalem ze bedzie z TPSA jak nie przyszlo pismo do 1 lutego.

A u mnie w Chello wysłali pismo, że przez 1,5 roku (czyli w moim przypadku do 30.03.2006) cena za net nie wzrośnie mimo wprowadzenia VAT. Dodatkowo zwiększyli prędkość łącza o 100%. Nie wiem jak inni, ale ja nie mam najmniejszych powodów do narzekania. :)

woitas 26.03.2005 07:17

Cytat:

Napisany przez demek
przepraszam bardzo ale ten podatek nie ma nic wspolnego z francuzami bo oni maja swoj podatek, w naszym kraju wprowadzil go nasz rzad poniewaz brak podatku na internet dla osob prywatnych i szkol rownoczesnie z podatkiem 22% byl niezgodny z prawem unijnym - dodam jeszcze ze podatek musi byc powyzej 18% (rowniez jest to napisane w prawie unijnym) takze oskarzanie tpsa czy france telecom w tym przypadku jest nie na miejscu

tutaj akurat nie masz racji - podatek za usługi internetowe wynosi tyle samo, ile stawka podstawowa podatku w danym kraju, czyli w polsce 22%.

jeśli chcecie mimo cyrografu (umowa na rok) zrezygnować bez kary za każdy miesiąc korzystania z neo, zróbcie tak: telepunkt -> umowa o przejście na wyższą prędkość -> rezygnacja z neozdrady.
zapłacicie karę tylko za 1 m-c + 1 pln abonamentu i po problemie :D

a tutaj ciekawy artykuł wraz z podstawą prawną, gdzie jasno wynika, że zmiana vat jest zmianą warunków umowy:
link

ps.
zgodnie z Prawem Telekomunikacyjnym (Dz.U. 171/2004 poz. 1800) oraz Ustawą o cenach (Dz. U. Nr 97/2001, poz. 1050) zmiana stawki VAT na połączenia z internetem jest zmianą cen.
Skutkuje to obowiązkiem pisemnego zawiadomienia abonenta o tej zmianie conajmniej z miesięcznym wyprzedzeniem.

TPSA uparcie ignoruje to prawo. Jeżeli więc:

- jesteś abonentem TPSA korzystającym z usług internetowych objętych zmianą stawki,
- otrzymałeś(-aś) fakturę za usługi telekomunikacyjne z opłatami za internet w stawce VAT 22%
- nie otrzymałeś (-aś) stosownego zawiadomienia miesiąc wcześniej

faktura taka jest niezgodna z prawem i należy złożyć reklamację.

Można to zrobić przy pomocy załączonego wzoru:
Pobierz wzór reklamacji w formacie RTF

andrzejj9 26.03.2005 07:27

Cytat:

Napisany przez Magda
A u mnie w Chello wysłali pismo, że przez 1,5 roku (czyli w moim przypadku do 30.03.2006) cena za net nie wzrośnie mimo wprowadzenia VAT. Dodatkowo zwiększyli prędkość łącza o 100%. Nie wiem jak inni, ale ja nie mam najmniejszych powodów do narzekania. :)

No tak, przy takich warunkach to nawet Polak musi złożyć ręcę i stwierdzić, że w sumie nie jest tak źle ;)

wolfen3 26.03.2005 07:35

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Masz na myśli zwrot z podatku? Jeśli tak to oczyście, że wszystko musisz sam zrobić. Zresztą tepsie nic do tego, jak Ty się będziesz rozliczał z Urzędem Skarbowym.

O sorka nie napisalem o co mi chodzi :)

Neo mi nie dzialala przez 14 dni. A w regulaminie jest napisane że można zażadać zwrotu 1/30*abonament Neo*ilosc dni

woitas 26.03.2005 07:51

cała prawda o bajeczce ze zwrotem vatu :|

http://www.di.com.pl/grafnews/vat_ulga_neo.gif

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:23.