Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 04.09.2003, 23:21   #1
raptor123
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika raptor123
 
Data rejestracji: 27.08.2002
Lokalizacja: Bełchatów
Posty: 692
raptor123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Transfer spada na łeb na szyje, gdy... POMÓŻCIE bo mnie już trafia

Witam
Problem opisze po kolei. Jestem w dużej sieci (na świat 24Mbps i jakieś 600-800 kompów)zbudowana jest chyba na modemach kablowych (przynajmniej ja jestem do taiego połączony z 4-rema osobami) i tu zaczyna się mój problem. Do tego modemu podłączony jest sąsiad z dołu. Jest takim zapalonym "ściągaczem", że ma uruchomione DC, eMule i Kaze. Jak on odpali kompa z tymi programami to mi siada transfer na maxa (z 12-15kB/s do 3-5 kB/s), mam duże problemy też z wysyłką danych.

Zaczęło się to jakies 2-3 tygodnie temu kiedy to provider wprowadziił obowiązkowo DHCP (bez ustawienia tego net wogóle nie działał). DHCP było juz ponad pół roku, ale nie było obowiązkowe. Do czasu ustawienia DHCP ściągałem normalnie tak jak i sąsiad.
Strony www jakoś dziwnie ale uruchamiają się nawet nieźle.

Jaka może być przyczyna, że tak bardzo siada transfer?

Czasami chodze do niego i tu jeszcze pytanko jest jakiś programik (nie firewall), którego nie ma w tray'u a potrafi blokować port(y)??
Jaki port jest standartowo przy DC++.
Gość nie reaguje na żadne prośby kierowane ode mnie, więc chce zastosować taką metode
Admin się niczym nie przejmuje, nawet go postraszyłem wizyta u prezesa, a on na to "Nie wiem czy wizyta u prezesa coś da..." , kur** on czyje się jak pan i władca.

POMÓZCIE bo z transferami 3-5kB/s to to tak jak bym miał modem w Telekompromitacji.
Jak moge nakłonic admina lub prezesa do podjęcia kroków zmierzających do poprawy sytuacji.

Ja i sąsiad mamy zewnętrzne IP. Ja mam XP a on Me.
A jeszcze jedno transfer pomiędzy sobą on ode mnie 800-1000kB/s a ja od niego 200-300kB/s.
Limit transferu pomiędzy modemami ustawiony na 2Mbps a wyjście na świat na sztywno dla każdego na modemie 128kbps.
Kończe bo się rozpisałem

POMÓŻCIE
POZDR
__________________
piszcie tutaj

raptor123 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.09.2003, 00:41   #2
CrazyLucas
Forumator
 
Avatar użytkownika CrazyLucas
 
Data rejestracji: 30.12.2002
Lokalizacja: Gdansk
Posty: 996
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
u mnie w LAN z powodu awarii czesc sieci jest tymczasowo polaczona z reszta poprzez odcinek 10mb zamiast normalnych 100 - i dosc czesto mam podobne objawy jak ty a sprawdzilismy eksperymentalnie ze dzieje sie to jak sporo osob siedzi na DC lanowym - odcinek poprostu sie zapycha
podejzewam ze podobnie jest u ciebie - jak lanu nie macie limitowanego to jak twoj sasiad zacznie ssac to szybko te 2mbit zapcha - mozesz sprobowac poprosic admina zeby mu to obcial w modemie (o ile sie da - nie znam sie na tego typu sprzecie)
CrazyLucas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.09.2003, 01:00   #3
raptor123
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika raptor123
 
Data rejestracji: 27.08.2002
Lokalizacja: Bełchatów
Posty: 692
raptor123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@CrazyLucas Lan mamy limitowany przez załozony limit na połączenia pomiędzy modemami (2Mbps).
Admina prosiłem o to, jak i o sztywny podział tych 2Mbitów/s na 4 ale nie chce się zgodzić

Ale to się dzieje tylko jak sasiad włączy kompa.
Dowiedziałem się że może da się to trochce podreperowac przez uziemienie kompa (ale watpie żeby to była główna przyczyna tych problemów). Wedłyg mnie może on jest jako pierwszy lub ma jakiś priorytet przy połączeniu z modemem.
Ide jutro znaczy się dzisiaj do prezesa i zobaczymy
__________________
piszcie tutaj

raptor123 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.09.2003, 01:12   #4
Legam
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika Legam
 
Data rejestracji: 31.07.2003
Lokalizacja: Krotoszyn
Posty: 238
Legam zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie daj się wyrolować!!! Ty PŁACISZ i Ty WYMAGASZ.
__________________
Ciężko jest żyć lekko
Legam jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.09.2003, 01:49   #5
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę
 
Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>
 
Data rejestracji: 30.03.2002
Posty: 6,017
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
jesil juz ten koles tyle sciaga - to choc zadbaj zeby udostepnial to co ma - wtedy zawsze z tego jakas kozysc

choc admin powinien zrobic cos zebys mogl bez przeszkod kozystac z netu - ja bym poszedl z morda do moich osiedlowych adminow (4mbit/78osob) jakbym nie mogl www otworzyc (sciagac p2p w sieci nie mozna - jest od tego osobny mechanizm) czy z ftp'a czegos zassac
__________________
2 * nec 20WGX2.. o mamo.. oczy za uszy
nie odpowiadam na pivy z pytaniami jak sie komus wlamac na mail [co za pomysl] i z prosba o pomoc w konfigu czegostam. te czasy sie skonczyly.
-Sid-The-Rat=> jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.09.2003, 01:53   #6
CrazyLucas
Forumator
 
Avatar użytkownika CrazyLucas
 
Data rejestracji: 30.12.2002
Lokalizacja: Gdansk
Posty: 996
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
co z tego ze masz limitowany na modemie jak te 2mbit dzielisz na 4 - wymus na adminach podzial po 512kbps na kompa i bedzie po problemie (tylko tyle ze LAN obetnie tez dla ciebie)
inna sprawa - nie zdziwil bym sie jakby twoj sasiad podsmarowal adminowi i on mu pryiorytet ustawil (stad jego wyjadkowa opornosc)

co do uziemien itp - sprobowac zasze mozna ale nie sadze
CrazyLucas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.09.2003, 08:09   #7
misz_masz
KiNgOfOcEaN
 
Avatar użytkownika misz_masz
 
Data rejestracji: 06.09.2002
Lokalizacja: kretowisko w centrum kraju :-)
Posty: 928
misz_masz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Raptorek nerwy do konserwy. Przeciez jesteśmy w tej amej sieci i iwesz ,że mam bardzo podobne problemy i tez mam zew IP i tez mi transfer siada. Ja już z adminami walczyłem i bo awanturach poprawa była bardzo nieznaczna przez jakiś tydzień a od około 4 dni po prostu wszystko się ślimaczy. Jak właczę DC to mam tansfery po 5 kilo na mule tylko wysyłam i nie mogę wyswietlać stronek a GG sypie się co 5 minut.A na domiar tego nawet w nocy pograć wEnemy Territory nie mogę bo pingi mam po 600 i mnie na serwery nie wpuszczają. A jak się juz uda wejść to po chwili mam komunikat "Connection Interuped" i juz po graniu.

P.S. W tym miejscu składam serdeczne ukłony sieci Dolsat.^_^
misz_masz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.09.2003, 22:43   #8
misz_masz
KiNgOfOcEaN
 
Avatar użytkownika misz_masz
 
Data rejestracji: 06.09.2002
Lokalizacja: kretowisko w centrum kraju :-)
Posty: 928
misz_masz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Popatrzcie na obrazek. Ja tez mam ssacza pieto niżej i jak on włacza kompa(co gorsza wogóle go nie wyłacza )to pomimo tego ,iz nie mam właczonego żadnego progsa tj: IE,GG, eMule czy DC to i tak mam ładny downloadzik. A przy łaczu 128/64 to dla mnie niewiele pozostaje.
Ech............
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-aaaaaaa.gif  
misz_masz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.09.2003, 01:07   #9
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę
 
Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>
 
Data rejestracji: 30.03.2002
Posty: 6,017
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
obrazek spoko - ale ucieszyla mnie jedna rzecz - po co ci internet security skoro go wylaczasz?

skoro sasiad taki amator zasysania to sie z nim dogadaj - niech sciaga tylko on - ale dla was obu - jak sie bedzie stawial to z morda do admina (i po cichu konkurencje sprawdzac - bo niestety siec osiedlowa bo metamrofozie na siec komercyjna to straszna (i tu brzydkie slowo na 'ch') jeszcze nie spotkalem takiej ktora NIE robi klienta bokami i nad niczym nie panuje pomimo 10 stronicowego regulaminu
__________________
2 * nec 20WGX2.. o mamo.. oczy za uszy
nie odpowiadam na pivy z pytaniami jak sie komus wlamac na mail [co za pomysl] i z prosba o pomoc w konfigu czegostam. te czasy sie skonczyly.
-Sid-The-Rat=> jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.09.2003, 07:46   #10
misz_masz
KiNgOfOcEaN
 
Avatar użytkownika misz_masz
 
Data rejestracji: 06.09.2002
Lokalizacja: kretowisko w centrum kraju :-)
Posty: 928
misz_masz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Firewalla wyłaczyłem dla admina. Jemu tez podesłałem taki obrazek a on twierdzi,że NIS działając w tle może mieć wpływ na ruch w sici. Dlatego tez tylko na czas robienia skrina go wyłączyłem. Normalnie bez włączonego NIS nie odważyłbym się buszować po sici. Przeciez wciąż mam klientów, którzy na upartego pragną polukać co mam w komputerze.
misz_masz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:19.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.