![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Podłączenie głośników 5.1 Creativa do DVD
Jakiś czas temu pożyczyłem od kolegi głośniki 5.1 Creativa (bodajże Inspire 5800, albo 5100 - mogę sprawdzić). Używałem ich na komputerze i sprawowały się całkiem nieźle. Dzisiaj, ponieważ za kilka dni muszę je oddać, chciałem jeszcze sprawdzić jak odtwarzałyby dźwięk z DVD (widziałem podobne w Vobisie za 222 złote, więc może bym sobie sprawił).
Problem pojawił się z podłączeniem. Normalnie podłącza się je tak, że satelitki podłącza się do subwoofera i z niego kablem wszystko do komputera. Przy DVD nie jest to możliwe, bo ma on tylko wejścia na chinche (?), a wyjście z subwoofera jest na zwykłe jacki. Mogę co prawda podłączyć satelitki bezpośrednio do DVD, ale wtedy grają bardzo cicho (pewnie brak napięcia, którego normalnie podłącza się do subwoofera), no i nie da się podłączyć subwoofera. Głośniki są już dość stare, więc zaczynam podejrzewać, że po prostu nie są przystosowane do podłączania do urządzeń stacjonarnych (kilka lat temu nie były one jeszcze rozpowszechnione). Może jednak można dokupić jakąś przejściówkę? No i zastanawiam się, jak to wygląda w nowszym sprzęcie?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 04.01.2003
![]() |
tutaj jest sporo informacji o przejsciowkach/kablach i podlaczaniu 4.1 i 5.1 (na przykladzie emperora):
http://www.manta.com.pl/forum/viewtopic.php?p=3239#3239
![]() |
#3 |
Kibic żużla :)
Data rejestracji: 07.12.2004
![]() |
O ile dobzre rozumuję to powinna wystarczyc przejściówka mini jack - chinch. Mam kilka takich i właśnie w taki sposób podłączałem m.in kompa z wieżą czy to z TV.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
@ zuk4u Link dość ciekawy, dzięki. Ale mimo, że jest w nim chyba odpowiedź na to, o co pytam, to jednak nie mogę jej znaleźć. Artykuł jest dość dobry, ale trochę zagmatwany.. Ale przyjrzę się mu jeszcze dokładniej..
![]() |
![]() |
#5 | |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
@ mgit A jakim kablem i z jakiego wyjścia na DVD mam do tego gniazda w subwooferze (zakładając, że rzeczywiście ono jest, bo nie kojarze) podłączyć?
![]() |
![]() |
#7 |
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
A czy mozliwe jest podlaczenie glosnikow 5.1 od kina domowego philipsa do kompa?
![]() PS Pewnie trzeba byloby dokupic jakies urzadzenei sterujace tymi glosnikami, a mzoe to nei mozliwe? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Etam gadanie ja swoje Creative Inspire 5.1 podłanczałem nawet pod walkmana poniżej kolorowych wejść z tyłu subwoofera jest takie białe wejście na jack tym włąśnie podlancza się pod DVD stacjonarne
![]()
![]() |
#9 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 |
Kibic żużla :)
Data rejestracji: 07.12.2004
![]() |
Tak jak napisał Ormianin. Z jednego jacka ma wyjśc 2x chinch (jeden lewy drugi prawy) i dlatego potrzebna przejściówka. Razem z 3 jacków wyjdzie 6x chinch, które podłączysz już bez problemu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() Czyli w takim razie głośniki można spokojnie kupować, tych już niestety nie sprawdzę, ale takie za 200 złotych z hakiem może sobie sprawię ![]()
![]() |
![]() |
|
|