Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.05.2002, 09:36   #16
keza
Bywalec

Data rejestracji: 13.03.2002
keza w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam wszystkich
Właśnie 4 dni temu kupiłem sobie nowiutkiego HP 920c, wydrukowałem ok 70 stron ... patrze sobie na poziom atramentu a tu: czarny - 60%, kolorowy - 80% (może 3 strony były kolorowe). Jak to możliwe ...... Na ile starcza taki pojemnik ? Jak wygląda w przypadku tych drukarek sprawa ewentualnej strzykawki i tuszu ?
----------------
Pozdrawiam
keza jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.05.2002, 09:56   #17
HanSolo
Bywalec

Data rejestracji: 09.02.2002
HanSolo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Hp, wydaje mi sie, ze powinno starczyc na okolo 200 stron, ale ja mam stycznosc z 880c i jak setke wyciagnie, to szok :-)

A na Twoj problem, to patrz stonki:
http://www.ramservice.pl/
http://www.amm-komputer.com.pl/
http://www.centrumdruku.com.pl/
HanSolo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.05.2002, 10:49   #18
&y
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 07.06.2001
&y zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
+++LeWaP+++ (17-05-2002 07:54):
Ja ma starą poczciwą HP DeskJet 670c od 5 lat. Zmieniam pojemniki mniej więcej raz w roku, przy oszczędnym drukowaniu...
He he he - to bardzo malo drukujesz...

Co do innych rzeczy: Mialem HP 695C (prawie to samo co kazda 6xx) - byl czas, kiedy w ciagu tygodnia szly mi na niej 3 ryzy (wcale nie przesada - ostro drukowalo sie prace dyplomowe)... Dla wlasnej ciekawosci sprawdzalem - w trybie Econo zbiornik 40ml wystarczal na okolo 1200-1300 stron (w wiekszosci tekst)
Przy regeneracji kartridge'a (napelnienie wlasnoreczne) tusz wychodzil okolo 23zl/40ml latwo policzyc ile wyjdzie - okolo 2gr/str (+koszt kartki) - malo jest laserowek, ktore sa tak ekonomiczne ;D Fakt, ze na laserze bedzie lepsza jakosc. Dla trybu Normal koszty beda mniej wiecej 2 razy wyzsze.

Co do poziomu atramentu pokazywanego przez monitor drukarki - jak jest tam napisane - jest to poziom SZACUNKOWY, ktory malo wspolnego ma z tym co pozostalo w zbiorniku (najlepiej wyjac zbiornik i wlozyc ponownie a okaze sie, ze sie sam napelnil ;D )

Kolejna sprawa to pojemnosc zbiornika - 20ml czy 40ml trzeba na to zwracac uwage, bo na ogol przy zakupie dawane sa mniejsze, a pozniej jak sie dokupuje to przewaznie roznica w cenie nie niewielka, a w ilosci...

Sam posiadam w tej chwili HP 930 i Oki Page 4W. NA HP wydrukowalem okolo ryzy (na oryginalnym zbiorniku dolaczonym do kupowanej drukarki) w wiekszosci tryb Normal i jak na razie atrament jeszcze sie nie skonczyl...

Jezleli ktos zastanawia sie nad kupnem niedrogiej, przyzwoitej i w miare taniej w eksploatacji drukarki o niezlych parametrach - polecam HP serii 8xx lub 9xx (6xx nie brac, bo to juz przezytek - glosne, wolne i kiepska rozdzielczosc)
Stary 17.05.2002, 17:22   #19
dragal
Forumator

Data rejestracji: 28.02.2002
dragal niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ja tam polecam canony z serii S ( s100, s 200, itd. ), uzywam tych troche drozszych niz przewiduje Twoj budzet, tzn. Canon S400 i S750, ale jestem z nich naprawde zadowolony, drukuje b.duzo , przy takim uzywaniu niestety trzeba czesto wymieniac pojemniki z tuszem, jednak najwiekszym plusem jest to ze canon ma kazdy kolor w osobnym kartridzu oraz osbno glowice, co jest bardzo ekonomiczne. Kartridze wystarczaja na wiecej stron niz podaje prducent ( uzywam oryginalow), nie sa drogie ( o podrobach juz nie wspomne) i do tego glowica z podawanych przez producenta 3000 stron wydrukowal 4500 str. nalezy zaznaczyc, ze 80-90% moich wydrukow to zdjecia i grafika ,wiec zauwazylem roznice w druku, do textu glowica nadal sie nadaje . To bylo o S400, bo S750 mam dopiero kilka tygodni, ale jest super cicha i najszybsza z atramentowek jaka widzialem, bo drukuje 3 strony ze zdjeciami ( 30% zadruku strony) przy snadardowych ustawieniach. Text i malo wymagajaca grafika ida jak z lesrowki, tylko slychac przesuwany papier po rolkach i juz gotowe
Stary 17.05.2002, 17:28   #20
HanSolo
Bywalec

[quote]Zbieg12 (15-05-2002 15:17):
Kup Lexmarka Z42/Z43. (...)Tusze InkTeca kupisz już za 45zł (zestaw: 2 strzykawki + uchwyt), a później tylko same strzykawki za 17zł/sztuka.
Przy REWELACYJNEJ jakości wydruku i niewielkich kosztach jest to najlepsze rozwiązanie. Lexmarki Z32/33 mają inne kartridże więc trudno mi się tu wypowiedzieć.
Kartridż od Z42/Z43 wytrzymuje DUŻO napełnień bez utraty jakości wydruku.
No wlasnie sprawdzilem i juz sa strzykawy do Z33 ( http://www.inktec.pl/ ), a roznica pomiedzy 33 a 43 jest tylko w szybkosci druku...kropla jest ta sama, rozdziela, 2 tusze itd.....a kosztuje 100 PLN mniej
Stary 17.05.2002, 17:40   #21
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
keza (17-05-2002 09:36):
Witam wszystkich
Właśnie 4 dni temu kupiłem sobie nowiutkiego HP 920c, wydrukowałem ok 70 stron ... patrze sobie na poziom atramentu a tu: czarny - 60%, kolorowy - 80% (może 3 strony były kolorowe). Jak to możliwe ...... Na ile starcza taki pojemnik ? Jak wygląda w przypadku tych drukarek sprawa ewentualnej strzykawki i tuszu ?
----------------
Pozdrawiam

Witam !

A więc jednak !
Myślałem że tylko moja 920 zasysa jak motopompa a masz tu babo placek !!!

Nie wiem czemu tak jest w 610 orginalny czarny starczył mi na troche ponad rok a tu po 100 kartkach / okładki na cd i text / jest 30% tuszu !!!

W chipie zrobili test ile się da max z danej drukarki wyciągnąć i oto rezultaty testu :
według HP z czarnego pojemnika da się wydusić 495 w 50% zadrukowanych kartek
Według testu Chipa - 1280 !!!!!!!!!!!

Z koloru w/g HP - 450 kartek w kolorze CMY każdego koloru tyle samo 33.3%
Według chipa - 593 !!

Coś tu jest nie tak !!!!

Jakieś propozycje !!
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.05.2002, 23:21   #22
MS
Bywalec

Data rejestracji: 10.05.2002
MS w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Panowie spokojnie. Drukowaliście zapewne na oryginalnych nabojach dołączonych do drukarki. Wszystkie testy dotyczące wydajności druku nie są przeprowadzane właśnie na tych. Z założenia producenci wraz z kupowaną drukarką dają wam, jak to powiedzieć (?) słabsze, któe starczają na o wiele mniej niż te, które kupicie sobie potem w sklepie. Skoro drukarka jest w miarę tania, to oni muszą na czymś zarabiać - przynajmniej tak to chyba kalkulują.
Co do zużycia koloru (mimo, że były drukowane trzy s. kolorowe, a tyle go poszło), trzeba mieć świadomość w jaki sposób taka drukarka robi "czarny". Nie znam co prawda szczegółów tego sprzętu o który piszecie, ale kiedyś przynajmniej było tak, że czarny wychodził z kombinacji pozostałych kolorowych. W związku z czym tak naprawdę był szary i mimo, że drukowało się tylko np. B&W, to i tak szedł kolorowy tusz. Ale zastrzegam, że to tylko przypuszczenie, bo trzeba byłoby to zobaczyć. Wiem, że nowsze modele mają oddzielnie naboje z kolorem i czarnym. Nie wiem jak je jednak wykorzystują w praktyce. Może należy wyciągnąć kolorowy, kiedy drukuje się tylko B&W - żeby mieć pewność (?). Choć z pewnością producent tego nie poleca.
Pozdrawiam.
MS jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.05.2002, 01:35   #23
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
[quote]HanSolo (17-05-2002 17:29):
Cytat:
Zbieg12 (15-05-2002 15:17):
Kup Lexmarka Z42/Z43. (...)Tusze InkTeca kupisz już za 45zł (zestaw: 2 strzykawki + uchwyt), a później tylko same strzykawki za 17zł/sztuka.
Przy REWELACYJNEJ jakości wydruku i niewielkich kosztach jest to najlepsze rozwiązanie. Lexmarki Z32/33 mają inne kartridże więc trudno mi się tu wypowiedzieć.
Kartridż od Z42/Z43 wytrzymuje DUŻO napełnień bez utraty jakości wydruku.
No wlasnie sprawdzilem i juz sa strzykawy do Z33 ( http://www.inktec.pl/ ), a roznica pomiedzy 33 a 43 jest tylko w szybkosci druku...kropla jest ta sama, rozdziela, 2 tusze itd.....a kosztuje 100 PLN mniej
Poprawka, już jest seria z końcówką "5", czyli Z35, Z45.
Rzeczywiście, Z33 ma ten sam kartridż.

WSZYSTKO CO NAPISAŁEM W POPRZEDNIM POSCIE JEST SPRAWDZONE EMPIRYCZNIE, RÓWNIEŻ TO, ŻE KARTRIDŻE HaPeków WYTRZYMUJĄ PRZY LEXMARKACH BARDZO MAŁO

Pozdrawiam
Stary 18.05.2002, 10:40   #24
HanSolo
Bywalec

No patrz, a ja akurat kartridza nie mialem na mysli, ze taki sam ;D
Wlasnie nie wiem czy jest taki sam, czy nie....ale czy w Z33 glowica nie jest stala?, cos tam pisza, ze jest laserowo zrobiona, wiec nie chce mi sie wierzyc, zeby glowiczki byly w kazdym wkladzie
Na stronie Lexmarka nie napisali....tylko tak od niechcenia te specyfikacje sa tam opisane ;D

Tak przy okazji....jaka jest roznica miedzy koncowkami 2, 3 i 5 ....mozna cholery dostac !!!. Wjednym sklepie maja Z42 innym Z43, a jeszcze innym Z45....czy to tylko roznica w rocznikach wypuszczenia tej drukary, a moze usprawniona....kto wie

Ach i jeszcze....co myslicie o kupnie takiej drukarki w marketach....chyba roznica moze byc tylko w cenie, kmpy to co innego....ale drukarka...
Stary 18.05.2002, 22:36   #25
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Cytat:
HanSolo (18-05-2002 10:42):
No patrz, a ja akurat kartridza nie mialem na mysli, ze taki sam ;D
Wlasnie nie wiem czy jest taki sam, czy nie....ale czy w Z33 glowica nie jest stala?, cos tam pisza, ze jest laserowo zrobiona, wiec nie chce mi sie wierzyc, zeby glowiczki byly w kazdym wkladzie
Na stronie Lexmarka nie napisali....tylko tak od niechcenia te specyfikacje sa tam opisane ;D

Tak przy okazji....jaka jest roznica miedzy koncowkami 2, 3 i 5 ....mozna cholery dostac !!!. Wjednym sklepie maja Z42 innym Z43, a jeszcze innym Z45....czy to tylko roznica w rocznikach wypuszczenia tej drukary, a moze usprawniona....kto wie

Ach i jeszcze....co myslicie o kupnie takiej drukarki w marketach....chyba roznica moze byc tylko w cenie, kmpy to co innego....ale drukarka...
Pierwsze primo: nie kupuj części komp. w marketach, drugie primo: kup najnowszą (być może będzie tańsza, za to będzie najlepiej wyglądać).

Pozdrawiam
Stary 18.05.2002, 22:58   #26
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Widzę, że wszyscy drukują w małych ilościach. W przeciągu 5 lat miałem kilka drukarek, wszystkie HP 540, 690, 930, no i teraz LJ 1220, powiem jedno atramentówki HP drukują średnio 5 ryz papieru jako text, i to powinno wystarczyć. Napełniać można tylko do 3 razy, ponieważ później zapychają się dysze. Drukarka wytrzymuje max 2 lata użytkowania. W firmie mojego ojca drukujemy średnio 10 000 stron miesięcznie i tylko Laser może to wytrzymać. Jeżeli mało drukujesz weź HP 665 C w Media Markt, to taniej niż oddzielnie katridźe. Czarny atrament ma zawsze o połowę mniejszą wydajność gdy jest od razu w drukarce, a kolorowy pełną. Co do rozdzielczości to często producenci podają np 2400x2400 dpi, ale to jest jakość druku tylko grafiki, a textu jest wtedy od 600x1200 do 1200x1200. Prędkość też nie jest imponująca. Choć atramentówka HP ma swoje wady, na początku psuje się podajnik. Naprawa jest droższa od nowej drukarki. Jeżeli nie chcesz HP, to odradzam Epsona ponieważ w nowszych modelach zainstalowano specjalny chipset sprawdzający czy jest oryginalny wkład, i czy nie był on napełniany.
ThanatoS jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.05.2002, 00:15   #27
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

No to ja Ci powiem, że drukuję średnią ilość i porównanie HaPeka z Lexmarkiem jest trochę nie na miejscu: (Mam Z42, ale teraz stoi w biurze i dla siebie kupię Z45 albo Z55) HP - podajnik (gumy) nie chwytał, chwytał krzywo i dwie kartki naraz, kartridże takie słabe że można je napełnić tylko raz i na połowie tuszu znacznie pogarsza się jakość; po dwóch latach ELEKTRONIKA WYSIADŁA.
Lexmark - żadne z powyższych + znakomita szybkość.

Pozdrawiam
Stary 19.05.2002, 01:55   #28
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeżeli chodzi o pobieranie kartek z podajnika HP to muszę zaznaczyć, że to zależy także od papieru (gramatura i wilgotność). Jeżeli chodzi o Lexmarki i HP, o jakie chodzi porównanie? Ceny czy jakości? Można wziąść np. DJ z serii 2000. A np. Lexmarki o formacie A3 na jeden projekt architektoniczny czyli ok. 30 rysunków A3 starcza tylko jeden kadridż, a z HP na kilkadziesiąt. To też jest różnica. Ale jakby nie mówić, to i tak Laserówki zaczynają wypychać atramentówki z rynku.
ThanatoS jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.05.2002, 10:02   #29
&y
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 07.06.2001
&y zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
MS (17-05-2002 23:21):
[...]Co do zużycia koloru (mimo, że były drukowane trzy s. kolorowe, a tyle go poszło), trzeba mieć świadomość w jaki sposób taka drukarka robi "czarny". Nie znam co prawda szczegółów tego sprzętu o który piszecie, ale kiedyś przynajmniej było tak, że czarny wychodził z kombinacji pozostałych kolorowych. W związku z czym tak naprawdę był szary i mimo, że drukowało się tylko np. B&W, to i tak szedł kolorowy tusz. [...]
W HP'kach na pewno tak nie jest... Przy wydruku b&w idzie tylko czarny... Przy wydruku w kolorze (zdjecia, grafika) idzie i czarny i kolor... oczywiscie pomijajac ustawienia econo, gdzie przy grafice idzie tylko kolor.

Jeszcze raz: Nie patrzcie na SZACUNKOWY poziom atramentu bo to lipa... (przynajmniej w HP) jak ktos nie wierzy, niech wyjmie pojemnik i wlozy go ponownie - niech sie nie zdziwi, ze mu sie uzupelnil
Stary 19.05.2002, 12:52   #30
dragal
Forumator

Data rejestracji: 28.02.2002
dragal niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
frmy hp, epson daja tusze startowe z nie wielka iloscia atramentu ze wzgledow ekonomicznych stad tak mala ilosc wydrukowanych stron Canon daje pelnowartosciowe kartridze

Twoje uprawnienia: