![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
Zobacz rezultaty głosowania: jakiego urządzenia używacie do zgrywania sygnału wideo do komputera | |||
Tuner TV |
![]() ![]() ![]() ![]() |
15 | 62.50% |
ViVO w karcie graficznej |
6 | 25.00% |
Analogowa karta do montażu |
1 | 4.17% |
Cyfrowa karta do montażu |
2 | 8.33% |
Inne (jakie prosze wpisac w treści) |
0 | 0% |
Wszystkich głosów: 24. Nie możesz oddać głosu w tej sondzie |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 15.07.2002
![]() |
Tuner TV kontra ViVO w karcie graficznej kontra karta do montazu
Interesuje mnie jakiego urządzenia używacie do zgrywania sygnału wideo do komputera. Podkreślam, że chodzi mi o tanie rozwiązania i jakość tutaj jest sprawa drugorzędną po cenie.
Nie zależy mi na sprzętowym wspomaganiu efektów użytych w montowaniu filmu a jedynie na pozyskaniu do komputera samego sygnału. PS Objasnienia do ankiety: Tuner TV - każdy wie co to takiego ![]() ViVO - moduł VideoInput VideoOutput - dodatkowe wyposażenie karty graficznych Karta analogowa do montażu - dedykowana karta to montażu Karta cyfrowa - używana do zgrywania sygnału z kamer cyfrowych - USB lub FireWire z góry wielkie dzięki za odpowiedź - bardzo mi pomogliście licze również na odpowiedz ludzi którzy dopiero coś chcą kupić PS jezeli nie uzywacie kompa do wideo to prosze glosowac w aspekcie co kto ma w kompie u siebie
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
Prawie wszystkie z powyższych kart miałem i używalem .
Jeśli chodzi o cenę ,cóż karta analogowa "Miro" do tanich nie należała a jakością zbliżona była do tunera tv . ViVO - cóż .. sprawdzalem na leciwym ASUS-ie - skonfigurowanie jej aby łapała klatki do formatu DivX - graniczyło z cudem . Tuner TV - tutaj korzystałem z jego dobrodziejstw 2 lata . W połączeniu z DivX-em wspaniała zabawa za niewielkie pieniądze . Tak więc jeśli miałbym wybierac to oczywiście tuner tv ,najlepiej Pixell-a . Osobiście zawsze wykorzystywalem tego typu karty do zgrywania materiału TV ,dlatego mój obecny wybór to karta DVB . Z FireWire nigdy nie miałem do czynienia ale napewno dory efekt = cena . Moja odpowiedź w tym temacie - tuner TV + DivX .jaro |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
User
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
tuner tv - sam uzywam
![]() karty z VIVO sa takie sobie (glownie strasznie drogie) karty analogowe/cyfrowe sa dobre dla prawdziwych profesionalistow ![]()
![]() |
#4 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 15.07.2002
![]() |
Janusz Pawel_k dzieki za odpowiedz
potrzebuje tych informacji do okreslenia czego ludzie najczesciej uzywaja w przypadku niskobudzetowej zabawy z wideo na kompie narazie wyszlo na to, ze tunera tv ale zobaczymy co dalej ...
![]() |
#5 |
Gość
|
TunerTV PixelView PlayTV Pro.
Zgrywam materiał do mpeg(2) za pomocą WinDVR a następnie konwersja do divx za pomocą Vidomi. Parametry końcowego pliku: 720x576, 160 kbps, 25 fps. (tutaj należą się ukłony w stronę kolegi Jaro za wprowadzenie mnie w temat i liczne wartościowe wskazówki i rady w konfiguracji sprzętu i oprogramowania - THX Jaro ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
średnio czytacz
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
witam
uzywam tunera tv TriTan Technology na 848, przechwytuje w 640x480 do mjpeg z 25 fps. mam tez vivo z gf4 ale tam skonfigurowanie tego to nudna i trudna zabawa, nie mowiac juz o tym ile miejsca plik zajmuje. Pozdrawiam Intimo |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Ramblings of a Madman
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
Witam!
Ja również używam do zgrywania sygnału Video tunera TV Prolink PixelView opartego o BT878, niestety nie pamiętam modelu , ale sama karta ma już kilka lat. Zgrywany i skompresowany w DivX film niestety nie zachwyca , ale na potrzeby własne jest ok. Pozdrawiam
![]() |
#8 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Ja posiadam układ VIVO w moim Gainwardzie - spisuje sie nieżle ale wymaga chyba mocniejszego sprzetu / CPU / niz mój - poniewaz aby zgrac materiał i jeszcze go obrobic potrzba troche mocy... Jak dla mnie wystarcza - ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Disce puer.
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Robię obecnie przymiarkę do kupna tunera TV (AVER MEDIA) - analizując wcześniejsze topiki dotyczące tunerów Aver uważany był za najlepszy, a tutaj widzę, że Pixel w modzie. Ciekawe
:chytry: |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
średnio czytacz
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
Cytat:
podziele sie moim skromnym zdaniem mialem ostatnio przyjemnosc pracowac, a wlasciwie zrzucac averem ok 6 godzin z kamery + godzinka z TV. I rzeczywiscie byla to przyjemnosc w 768 x 576 (tak chcial gosc ktoremu robilem) gubil srednio ok 50 klatek na godzine (virtual dub + mjpeg). pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
ja zgrywam tunerem PixelView PlayTV Pro.
Dobrze jest, mi wystarcza na wlasne potrzeby!
![]() |
#12 |
Bywalec
Data rejestracji: 15.10.2002
![]() |
tuner czy VIVO
zdecydowanie tuner, VIVo to tylko dodatek do grafiki
![]() |
#13 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.09.2002
![]() |
a ja mam VIVO
na karcie Radeon 9000 i jestem bardzo zadowolony, jakosc przechwytywanego obrazu jest ok
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 16.08.2002
![]() |
siemanko ja zaczynałem zgrywac video tunerem TV potem karta graficzna i tu jakosc jest prawie ok zaznaczam ze zgrywałem po analog.Jesli chodzi o karte z wej iwyj video to niema znaczenia czy to bendzie GF2 czy FG4.jakosc byla taka sama prawie ok.Ostatnio zgrwam video kart Pinnacle-10 plus ta karta kosztuje na giełdzie ok 550 zł nie nowa ale takie rozw.daje naprawde jakosc i mozliwosci jakich nieda zadna karta video. pozdrawiam
PS ja polecam karte video jakosc za roz. cene do zabawy jest super. Ostatnio zmieniany przez Smoczek : 18.04.2003 o godz. 00:35 |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Organista za 2300
Data rejestracji: 17.12.2002
![]() |
Mój "zrzucacz" to tuner ATI TV Vonder + Cyberlink Power VCR II. Zrzuca do MPEG-a max 720x576, nie gubi klatek i jakość do przyjęcia. Jedynie co mnie wkurza to zbyt wysoki poziom dźwięku co skutkuje lekkim charczeniem. Ogólnie ujdzie w tłoku.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|