![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Witam, mam dwa krotkie pytanie zwiazane z twardym dyskiem.
Po pierwsze co zrobic, aby go wyciszyc (nie chodzi mi o to, ze chodzi specjalnie glosno, ale czasami kiedy nie pracuje, wydaje dosc dziwnie brzmiace dzwieki i chcialbym sprawdzic, czy sa to odglosy pochodzace bezposrednio z twardego dysku, czy tez podowuja je drgania przenoszace sie na obudowe). Kiedys ktos poradzil mi, aby po prostu umiescic twardy dysk na gabkach. I wlasnie co do tego mam watpliwosci. Po pierwsze jaka najlepsza bylaby to gabka (czy np cos takiego jak material, w ktory pakuje sie procesory) i jak ja pod twardy dysk podlozyc. Czy dalej powinien byc przykrecony czy juz tylko na tej gabce lub gabkach lezec. A moze sa jakies inne sposoby? A drugie pytanie dotyczy korzystania z Raida na plycie glownej. Mam twardy dysk i dwa napedy z czego jeden to nagrywarka. Teraz obydwa sa podlaczone na jednej tasmie i chociaz wszystko wydaje sie chodzic w porzadku chcialbym skorzystac z kontrolera Raid, skoro go mam. Nie wiem jednak, co zrobic, jak juz podlaczam twardziela do tego slotu. Niby zainstalowalem drivery spod Windowsa oraz w biosie uaktywnilem te dodatkowe sloty, ale dalej nie bios nie wykrywa twardego dysku. Ktos mi rowniez powiedzial, ze nalezy ustawic botowanie z Raida, ale tego rowniez nie da sie zrobic. Co jeszcze powinienem zrobic, zeby to dzialalo?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
1. moim zdaniem nie jest donrym pomysłem kładzenie hdd na gąbkach. chyba nie chcesz żeby się ugotował
![]() 2. masz 1 hdd i 2 napędy typu cd skoro chcesz tak bardzo korzystać z RAIDa to zrób tak: jeżeli masz szybki hdd (ata 133) i raid też jest ata 133 (a kontroler na płycie jest ata100) to możesz podpiąć ten hdd po raida i włączyć w biosie: RAID i bootowanie z raid ale chybalepiej będzie podpiąć na promary master pod RAID-a cd-rom a nagrywarkę zostawić np. na sec. master dysk wówczas zostanie na primary master
![]() |
#3 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 08.09.2002
![]() |
jedna uwaga
nie wolno napedow CD pod RAIDa podlaczac.
to tak gwoli scislosci ![]() a co do HDD, no przeciez jestes facetem, facet to z definicji "majsterkowicz" hehe, ja powiesilem mojego hdd na dratwie (taka gruba nic) kilka razy zwinietej, i go wogole nie slychac. tak samo wszystkie wiatraki na dratwie zapodalem i tez juz nic na obudowe nie przenosza.
![]() |
#4 |
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Witam!
no to jestes prawdziwy Szewczyk Dratewka ![]()
![]() |
#5 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Dysk mam ATA133 (Maxtor 60GB, 7200, ATA133) i na plycie rowniez jest taki kontroler (Gigabyte 7VRXP) i wlasnie chce go (dysk) podlaczyc pod RAID, ale nie moge w biosie ustawic na niego botowania. Moge wybrac tylko z bodajze IDE0 (czy cos takiego), CD-ROM i Floppy. A na pewno wlaczam w biosie RAID (potem przy uruchamianiu przez dluzszy czas skanuje chyba w poszukiwaniu napedu, ale w koncu nic nie znajduje). Moze sprobuje jeszcze raz zainstalowac sterowniki w Windowsie. O tym, zeby napedow pod RAID raczej nie podpinac juz slyszalem wiec raczej chcialbym podpiac tam twardy dysk. Chyba nie ma specjalnej roznicy, czy jest pod raidem czy jako Primary Master? Najbardziej mnie zastanawia, co jeszcze musze zrobic, zeby moc ustawic botowanie z Raida. Aha, nie udalo mi sie jeszcze do tej pory wlaczyc w biosie kontrolera ATA133 (bo jest tam osobna do tego funkcja). Tzn wlaczalem juz nie raz, ale jedynym efektem bylo to, ze ponownie podczas uruchamiania sie skanowal cos przez dluzszy czas w biosie i na koniec pojawial sie komunikac, ze nie znalazl takich napedow (czy urzadzen). Poczytam jeszcze dokladniej instrukcje od plyty, ale moze wiece, co zle robie?
![]() |
![]() |
#6 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
1. Radzę przeczytać dokładnie artykuł o RAID-zie (cdrinfo.pl)
2. Sprawdzić dokładnie ustawienia zworek ,taśmy IDE . Z tego co wiem na płycie jest wykorzystany kontroler firmy "Promise" . Kontrolery RAID tej firmy nie często mają poprawnie działającą funkcję "botowania" z kontrolera . Samo załączenie bootowania powinno odbyć się z poziomu biosu płyty głównej . Z reguły wystracza : - w miejscu gdzie botowanie typu : stacja dysków ,HDD0 - musi być opcja : "RAID" - lub coś w tym stylu . - nastepna sprawa to włączenie (bios płyty głównej)kontrolera RAID(Enabled),który defaultowo na jest wyłączony . Wejście do biosu kontrolera potrzebne jest tylko w razie konfiguracji macierzy dyskowej .jaro |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Czasem w biosach płyty głównej jest opcja bootowania z innych urządzeń (na ogół wygląda to tak, że mamy first device - albo inaczej, secon, third, i po tym następuje ta opcja). Ja akurat mam tę możliwość, że mogłem ustawić tak:
First - FDD Second - CDROM Third - RAIDATA100 Other Boot - enable Dodam, że mam kontroler hpt370. W biose tego urządzenia ustawiłem flagę bootowania dla dysku i to wszystko, tryb został przydzilenony automatycznie - max. UDMA100. W pierwotnej wersji biosu od hpt jeszcze dało się podłączyć CD (choć infotool z nero pokazywał bzdury), to po aktualizacji możliwości tej już nie ma - urządzenia ATAPI są po prostu nie widoczne dla kontrolera hpt370. Miłego dnia |
![]() |
![]() |
![]() |
Opcje związane z dyskusją | |
Tryby wyświetlania | |
|
|