![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Mój żółw,Hellsing,LG FAN
Data rejestracji: 19.05.2003
![]() |
Wyjaśnijcie mi coś.
Oto już leciwy cytat ze strony wp.pl z recenzji palary LG GCE8400B:
W laboratoriach LG po przeprowadzanych testach okazało się, że zmniejszenie bufora do 2 MB nie wpłynie na wydajność nagrywarki, natomiast pozwoli obniżyć cenę urządzenia. Dodatkową korzyścią przy zakupie nowszej odmiany napędu ze zmniejszonym buforem jest wsparcie dla obsługi formatu Mt. Rainier. Według informacji LG, GCE-8400B z 8 MB buforem danych nie będzie w stanie obsługiwać Mt. Rainier'a. Wyjaśnijcie mi o co chodzi w tym bo ja już mam całkowicie namieszane we łbie.
LG GCE8400B + Lite-On DVD-RW SOHW-1693S = Dobrze wypalona płyta ![]() ![]() HAVE A NICE DAY ![]() In the name of God, impure souls of the living dead shall be banished into eternal damnation. Amen. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
net został :)
Data rejestracji: 29.07.2003
![]() |
eeee...yyyy......wieesz...co....
Właściwie to chyba , z jeśli pojemnosc bufora zmniejszą nie spadnie na tym wydajnosć ale sapdnie cena nagrywarki?? Troche bez sensu nie uważasz?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
No więc nie jest to najwyraźniej do końca prawda. Mam 8320 (z 8-MB buforem), do której wgrałem najpierw firmware od zwykłej 8400, a potem od 8400 robionej dla IBM. Mimo 8-MB bufora, firmware od IBM udostępnia Mt. Rainier, i to działa!
A że 8-MB bufor się przydaje, to pewne. Robiłem kiedyś takie doświadczenie - zrobiłem wszystko co można, żeby zakłócić dopływ danych do nagrywarki (wyłączenie DMA dla twardego dysku, ileś tam programów w tle, itd.) i wymusić włączenie się układu Buffer Underrun. Dla LG z 8-MB buforem nie udało mi się to! Bufor zbuforował należycie, i choć spadał prawie do zera, nigdy nie opróżnił się całkowicie, i nagrywarka nie musiała włączać układu Buffer Underrun. Przy nagrywarkach z buforem 2-MB (LG, Lite-On) bufor bardzo szybko opróżniał się, i układ Buffer Underrun wkraczał do akcji. Oczywiście, aby warunki były porównywalne, nagrywałem zawsze z tą samą prędkością - chyba 32x. A więc ten 8-MB bufor jednak coś daje, zwłaszcza w mniej wydajnych systemach. Poza tym, dla jakości nagrania lepiej jest jednak jeśli nagranie nie zostanie przerwane. Ponieważ jednak współczesne komputery są dość sprawne, bufor taki przestaje w zasadzie być potrzebny, bo nie jest prawie nigdy wykorzystywany, a wpływa jednak na cenę. Z drugiej strony taki Samsung ciągle jednak upiera się przy buforach ośmiomegabajtowych...
pozdrowienia puch Ostatnio zmieniany przez puch : 28.01.2004 o godz. 11:04 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|