![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 08.04.2003
![]() |
Firma w domu? - licencja Office
Witajcie. Interesuje mnie pewna kwestia związana z legalnością oprogramowania. Mój przyjaciel ma firmę, która zarejestrowana jest w domu (zwykła działalność gospodarcza - 1. osoba) oraz ma 2 komputery. Używa pierwszego (starego) komputera sporadycznie do napisania czasem kilku tekstów, a drugim "bawi się" starszy syn. Wobec tego mam pytanie: Czy jeśli kupi office dla nauczycieli i uczniów (licencja na 3 komputery znajdujące się w domu) to czy może go zainstalować na tym i na tym? Czy jeśli używa jakiś programów to czy może mieć licencję na użytkownika prywatnego czy musi mieć wersję korporacjną? I ostanie - Jak określić czy komputer należy do firmy czy jest prywatny i czy wogóle występuje taki podział?
Mam nadzieję, że mi pomożecie .
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Guru
Data rejestracji: 13.02.2003
![]() ![]() |
Można to zrobić w ten sposób. Licencja Office'a dla uczniów obejmuje wyłącznie komputer domowy. Niedopuszcza firmowego. Twój przyjaciel mógłby nie rejestrować komputerów na firme wogóle. Pisać tam może sobie pisać, nieważne na jakim kompie. Tak więc miałby dwa komputery w świetle prawa w domu. Po co się bawić w "komputery firmowe" jeśli ma się forme w domu.
Pozdro
|
|
|
|
#3 |
|
Bywalec
![]() |
Hmmm
Ale kiedy wiadomo, że komputer należy do firmy, a kiedy do prywatnego użytkownika? (z tego co wiem nigdzie go nie rejestrował, itp.) |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Guru
Data rejestracji: 13.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
www.poradaprawna.pl Tam napisz zapytanie, jak ci odpowiedzą to będziesz wiedział więcej niż na naszym forum. Chyba, że na forum jest jakiś dobry prawnik ![]() Pozdro
|
|
|
|
|
#5 |
|
Bywalec
![]() |
Hmm
Z tego co wiem amortyzował (tak to się chyba nazywa) na firme te 2 komputery i zostały już zaamortyzowane i zostały wykreślone ze środków stałych, jednak co dalej? Czy fizycznie dalej należą do firmy? Dzięki za linka - z chęcią się spytam ich.
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#7 |
|
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
O ile wiem, Office'a z licencją nauczycielską/uczniowską/edukacyjną nie wolno używać do prowadzenia działalności gospodarczej. A więc np. nauczyciel może na nim napisać klasówkę dla uczniów, uczeń - referat, natomiast nie można przy jego użyciu osiągać bezpośredniej korzyści materialnej, np. tłumaczenia, za które otrzyma się wynagrodzenie.
|
|
|
#8 |
|
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
z tym to jest z tego co wiem tak - jak w papierach firmy wpisales kompa w koszty prowadzenia dzialalnosci gospodarczej to komp jest na firme i ewentualna kontrola ze skarbowki moze ci sie przyczepic do legalnosci oprogramowania
jezeli kupiles czesci i zlozyles czy calego kompa i nie umieszczales tego nigdzie w papierach firmy to mozesz robic co chcesz (no ak nie do konca jak sie ostatnio okazalo) |
|
|
|
![]() |
|
|