![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Udostepnianie Internetu w Windowsie XP (Pro)
Witam, mam pytanie, jak w temacie. Czy ktos moglby mi lopatologicznie wyjasnic krok po kroku (ewentualnie podpowiedziec jakis link), co musze zrobic, aby normalnie przez sieciowke udostepnic poprzez swoj komputer internet. Podlaczona mi wlasnie Neostrade, bede ja mial przynajmniej przez miesiac, ale w domu sa dwa komputery (wlasciwie trzy, ale trzeci to Amiga, bez portu USB, wiec sie nie liczy) i nie chce mi sie co chwila przenosic modemu od jednego do drugiego. A akurat kabel sieciowy dosyc dlugi mam.
Chcialbym wiec sprobowac, jak wyglada sprawa z udostepnianiem lacza poprzez komputer. Moze wcale nie jest to takie skomplikowane? ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
the one
CDRinfo VIP
Odswieze post, bo przeszedl jakos bez echa. Albo pytanie jest tak oczywiste, ze nikt nie chce mi odpowiedziec, albo tak trudne, ze nikt nie potrafi
![]() ![]() Ponawiam wiec prosbe, jak ktos moglby mi to krotko wytlumaczyc, bylbym wdzieczny ![]()
![]() |
#3 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 31.07.2003
![]() |
Jeżeli masz polską wersję XP, to z pewnością pomogą Ci informacje zawarte w pomocy Windows.
Z tego co pamiętam (tylko o tym czytałem), przy konfigurowaniu połączenia sieciowego kreator zapyta się o to czy stworzyć specjalną dyskietkę z ustawieniami sieci, którą następnie uruchamia się na pozostałych kompach w sieci. Z pozoru wszystko pięknie, ładnie ale nigdy tego nie robiłem więc tylko tyle mogę Ci pomóc. Jeszcze raz polecam pomoc systemu Windows.
![]() |
#4 |
the one
CDRinfo VIP
Dzieki za odpowiedz
![]()
![]() |
#5 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 15.11.2003
![]() |
Gdyby nie pomogło to spróbuj użyć programiku proxy z www.analogx.com. Na 98 działa, nie wiem jak z XP. Jeśli skorzystasz, to jak otworzysz konfiguracje tego programu, to w drugim polu wpisz adres IP tego kompa, z którego dzielisz łącze.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 15.11.2003
![]() |
Właściwie to nie wiem... :-) Jeśli nie poda się tam adresu IP kompa, do którego przychodzi internet, to pracuje w trybie otwartym (Open Mode),a le działa. Jeśli wpisze się tam zamiast pustego pola albo właściwego IP to nie działa. Wszystko jest opisane w pliku tekstowym po zainstalowaniu.
Pamiętaj o ustwaieniu w IE, w połączeniach, ustawieniach sieci LAN adresu proxy ("Użyj adresu...") i portu (6588) |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
eee... nie wiem jak jest z tymi usb modemami - ale w kazdym windowsie robilo sie tak ze znajdowales polaczenie sieciowe z ktorego miales internet i zaznaczales tam ptaszka 'udostepnij to polaczenie' - to moze byc lekko klopotliwe z tymi usb modemami bo nie wiem jak takie polaczenie przez usb iwdzi windows - ale zawsze warto poszukac
![]() |
![]() |
#9 |
the one
CDRinfo VIP
Kiedys probowalem polaczyc swoj komputer z komputerem swojego ojca (Amiga). Podlaczylem kabelek sieciowy i mialem nadzieje, ze to wystarczy - ze pokaze mi sie jakas dodatkowa ikonka symbolizujaca twardy dysk z Amigi, czy cos takiego. Jednoczesnie myslalem, ze u mojego ojca pojawi sie to samo, ale z mojego komputera. Nic takiego nie bylo, wiec pewnie trzeba to jakos udostepnic. No ale jak
![]()
![]() |
#10 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
hmm - amiga? ciezko bedzie - ja szczerze mowiac wogole tego nie widze
pliki widziane w windowsach w otoczeniu sieciowym itp sa widziane poprzez microsoft networking - protokol wystepujacy w windowsach - a nie w amigach i szanse na zobaczenie tego w taki sposob jaki opisales oceniam na zero jesli chodzi o transfer plikow mozna sprobowac postawic na jednym z kompow serw ftp (np cerberus ftp - darmowy) i podlaczyc sie - wtedy dzialamy juz na tcp/ip - protokole na tyle powszechnym ze moze amiga to zobaczy generalnie ja nawet bym nie probowal robic takich cudow a jak sie udostepnia? w ms networking dajesz poprostu prawy guzik na folder i 'wlasciwosci->udostepnianie' w tcp/ip to mozna cos sambopodobnego - ale ja sie na tym juz kompletnie nie wyznaje - polecalbym jednak ftp
![]() |
![]() |
#11 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() |
![]() |
#12 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 24.08.2002
![]() |
Może sobie już poradziłeś, ale jeśli nie to wystarczy, jak już Twoją Neostradę widać w połączeniach sieciowych uruchomić kreatora "konfiguruj sieć w domu lub małej firmie". Ten kreator praktycznie zrobi wszystko za Ciebie (ze dwa razy trzeba mu tam wskazać odpowiednie rzeczy, ale nic tam skomplikowanego nie ma). Tworzenie dyskietki z ustawieniami sieci nie jest konieczne można to sobie odpuścić. Windows adres IP będzie przydzielał automatycznie, tylko drugi komputer musisz ustawić, żeby go automatycznie pobierał. I to cała filozofia.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
Sid.
jest tak jak mowisz zaznaczasz udostepnianie. Wlaczasz DCHP (oczywiscie kompy musza byc odpowiednio dobrze ustawione - inne ip, ta sama brama,domena itp.)i w przegladarce kompa ktory chce miec net klikamy na narzedzia>Opcje intern>Polaczenie>Ust.Sieci LAN>auto.wykryj ustawienia i dziala. Mozna tez kreatorem jak pisal dsc Polaczenie przez usb jest widziane jako normalne telefoniczne.
![]() |
#14 | |
odgrzewany user
Data rejestracji: 20.10.2001
![]() |
Cytat:
Sam w ten sposób konfiguruję i działa bez zarzutów, musisz tylko w odpowiednim miejscu zaznaczyć który komputer ma bezpośrednie połączenie z netem. Oczywiście warunkiem jest aktywne już połączenie sieciowe. W razie wątpliwości wal na prv. f
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Pilot oblatywacz
Data rejestracji: 12.05.2002
![]() |
dla mnie to czarna magia z ta siecia w xp.
Otoz moja siostra ma laptoka podlaczonego do mojego kompa i internet jej smiga (chello), ale nasz kompy sie nie widza - znaczy nie mozemy miedzy nimi przesylac.... Wiec nie kumam dlaczego pewnie jakies problemy z firewallami czy co. Oboje oczywiscie mamy wlaczone udostepnianie. Ja mam xp prof eng a Ona xp home pl. Swoja droga ten home jakos mi nie podchodzi
![]() |
|
|