![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nowe przepisy o skuterach a blokady
Szwagier pożyczył mi do użytkowania skuter 50cc. Bardzo lubię jednoślady, a ponadto dochodzi kwestia ekonomii, więc postanowiłem dojeżdżać nim do pracy, jak akurat nie mam żadnego planowanego wyjazdu. Problem polega na tym, że skuter nie ma zdjętych blokad (przejechane 1800 km, jest na dotarciu jeszcze przez chwilę), a nie wiem, czy zabierać się za nie, czy nie.
Kiedyś oczywiście było to zabronione, ale czy nadal? Na pewno dla nastolatków z kartą motorowerową, ale dla osób ze zwykłym prawkiem, tylko bez kat. A? Obecnie mogę poruszać się skuterami o pojemności do 125cc, które w dodatku żadnych blokad mieć nie muszą. Logiczne wydaje się więc, że powinienem móc też zdjąć blokadę z 50-tki? Przez chwilę myślałem, że może to być traktowane jako niebezpieczne, bo konstrukcja nie jest zaplanowana i przystosowana do większych prędkości. Ale gdzież - skuter szwagra występuje w dwóch wersjach - 50 i 125cc. Jest ponadto naprawdę spory i widać, że 45 km/h (realnie rozpędza się do 48-50) to nie jest maksymalna bezpieczna dla niego prędkość.
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mi się wydaje, że masz rację
![]() edit: wydaje mi się, że jednak Retu dobrze się może wydawać ![]()
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 18.06.2015 o godz. 17:27 Powód: komentarz po poście Retu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wydaje mi się, że Patrix nie ma racji
![]() Nie było zabronione. Trzeba tylko było przerejestrować go na motocykl, zmienić polisę i oczywiście posiadać prawko kategorii A, by się nim poruszać. Teraz do 125 nie musisz już mieć A w prawku. Ale znając naszych urzędników konieczność przerejestrowania i zmiany polisy na wyższą nadal pewnie jest wymagana. Tak mi się wydaje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
No właśnie po to pytałem, bo teoretycznie powinno tu nie być żadnego problemu, ale w praktyce...
Nie zmieniam co prawda pojemności pojazdu, ale w dowodzie rejestracyjnym jest też wpis o mocy. Ta z kolei jest przytłumiona. Gdyby było inaczej pewnie żadna zmiana nie byłaby potrzebna...
![]() |
#5 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Ciekawe pytanie....nawet się nad tym nie zastanawiałem.
Zmiana przepisów dotyczyła chyba tylko uprawnień do kierowania takimi pojazdami. Piździkami do 50 ccm były motorowery - można jeździć na kartę lub dorosły na dowód os. czy prawko B. Przepisy wymagały ograniczonej prędkości do chyba 50 km/h, dlatego miały blokady. Również ubezpieczenie ich było tanie i nie wymagały corocznych przeglądów technicznych. Powyżej tych 50 ccm lub 50 km/h w myśl przepisów pojazd stawał się motocyklem z wszystkimi tego rygorami. Moim zdaniem więc teraz odblokowanym piździkiem możesz jeździć, ale przerejestrować i ubezpieczyć jako motocykl. Technicznie te silniki po zdjęciu blokad chodzą znacznie lepiej i nic im nie jest. Te silniki zrobiono właśnie do pracy bez blokad, blokady sztucznie wymyślili urzędnicy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
Wiec gwoli scislosci, NIELEGALNE jest odblokowywanie skuterow z prostej przyczyny bo przestaja byc motorowerem/skuterem wedlug polskiego prawa traca homologacje . Ale sa skutery/motorowery NIE przekraczajace 11KW i maxymalnej pojemnosci 125cm3 .
Reballing, BGA, Reflow, Service of all consoles and devices. Based in IRELAND for all your needs. Ostatnio zmieniany przez misiozol : 19.06.2015 o godz. 19:41 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pingwin specjalista.
Czyli nie ma legalnej metody? Jarson chyba ma prawo jazdy kat. B
więc może się poruszać motocyklem do 125cm w świetle nowych przepisów. http://www.dziennikzachodni.pl/artyk...pisy,id,t.html
![]() |
#8 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
Tak zauwaz jeszcze ze jest limit w postaci 11KW ~17.6 kucy co wystarcza do pedzenia 130km/h , ale problemem jest homologacja bo "uwalniajac" skuter lamiemy warunki homologacji jakie spelnil producent poniewaz ta jednostka miala homologacje na inne warunki ktore w znaczny sposob zostaly przekroczone , i traci tym swoja homologacje i nie moze byc dopuszczona do ruchu wiec skuter by musial przejsc ponownie homologoacje i zostac ponownie dopuszczony do ruchu , troche to powalone ale sens w tym jest bo elementy mogy buc dostosowane do nizszych predkosci w co nie wierze osobiscie , ale nic na to nie poradzisz bzdurne prawo .
![]() |
#9 |
Pingwin specjalista.
Mnie bawi tylko jedno... zgodnie z polskim prawem nie ma sensu wyrabiać prawa jazdy na motocykl
![]() wystarczy ten piździak 125cm, przynajmniej nie kusi ![]() ![]()
![]() |
#10 |
Guru
Data rejestracji: 06.12.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
to 60 km/h w nocy zostało zniesione. chyba...
![]() |
![]() |
#11 | |
Pingwin specjalista.
Nie strasz
![]() http://kodeks-drogowy.org/ruch-drogo...sc-i-hamowanie Cytat:
![]() |
![]() |
#12 |
Guru
Data rejestracji: 06.12.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
to jeszcze nie wprowadzili, ale mam dobrą wiadomość planują...
http://autokult.pl/2328,ograniczenie...nocy-i-w-dzien i tu coś o tym pisali http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Ko...?ticaid=115135.
![]() |
![]() |
#13 |
XV1100
No a te piździki 125ccm to są motorowerami czy już motocyklami? Bo chyba na kartę rowerową nie można tym jeździć? Chodzi mi tu np. o kwestie ubezpieczeń i przeglądów.
Kiedyś kodeks drogowy był jasny i prosty i przede wszystkim niezmienny, a teraz w nim grzebią co chwila że człowiek za tym nie nadąża. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Pingwin specjalista.
To już są motocykle i musisz mieć kat. B chyba minimum 4 lata na to.
edit. - uprawnienia B co najmniej od 3 lat ![]() http://www.dziennikzachodni.pl/artyk...gowy,id,t.html
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 19.06.2015 o godz. 21:22 |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
XV1100
A co, jeśli zdejmiesz blokady z 50ccm i przerejestrujesz na motocykl? Prawko B masz, resztę załatwisz i będzie OK?
Misiozol coś tu wyskoczył z homologacjami, więc może niekoniecznie będzie OK? |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Nowe Sterowniki Do Radeona | sharesnake | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 4 | 29.11.2007 09:53 |
Nowe TDK 1-16X -nowe FW- a tu nic.... | bogi66 | Nośniki optyczne | 17 | 29.01.2007 07:47 |
Swap 3.6 - blokady | spit | Hardware | 7 | 29.04.2006 12:21 |
Nowe zabezpieczenie anty-pirackie | Smiech | Napędy optyczne CD | 2 | 09.06.2001 16:06 |
Nowe forum jest COOL !!! | gAzZzZoR | Napędy optyczne CD | 4 | 10.05.2001 21:41 |