Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   UPS-y (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ups-y-50838/)

mikas 09.04.2005 20:42

Tylko listwa

Pawel_k 09.04.2005 20:55

Cytat:

Napisany przez Weron
Nie uzywam, ani listwy ani upsa. :)

a na ile wyceniasz spalony zasilacz i 500kb bad sektorow na dysku??? ;)

Weron 09.04.2005 21:19

Cytat:

Napisany przez Pawel_k
a na ile wyceniasz spalony zasilacz i 500kb bad sektorow na dysku??? ;)

Zasilacz to bedzie cos kolo 150zl.Co do dysku to zalezy, ktory ten nowszy jeszzce jest na gwarancji.;)

Ziele 09.04.2005 21:36

Cytat:

Napisany przez Pawel_k
EVER350 i spokojnie trzyma kompa [bez monitora] 7 minut a z monitorem 7 sekund ale to az nadto czasu aby skok napiecia sie skonczyl ;)

co to za monitor masz że czas podtrzymania spada z 7minut do 7 sekund :wow:

Pawel_k 09.04.2005 22:35

Cytat:

Napisany przez Ziele
co to za monitor masz że czas podtrzymania spada z 7minut do 7 sekund :wow:

no bo niestety to taki najtanszy ever [oznaczenie 350 czyli realnie trzyma 250W ;)] takze przy dzialajacym monitorze [LG17" z glosniczkami ] przekroczona zostaje "masa krytyczna" i UPS traci sily [przeciazenie czy jak to nazwac] ;)

Ziele 09.04.2005 23:12

Hmm no może. Ale troche dziwne. Przypuśćmy ze monotor bierze drugie tyle co komp więc czas powinien sie skrócić około 2-3 razy ale nie 60 :wow:... chyba ze ten typ tak ma ;)

yahol 09.04.2005 23:40

No! 1/4 nie zabezpiecza kompa niczym! A tylko 1/5 ma UPSa!!!
Ciekawe z czego to wynika? Bo chyba nie z ceny UPSow - sa tak tanie, ze kupno UPSa to wydatek rzedu 200 zl (Ever).
Albo ma tu miejsce wiara w Energetyke, albo wiara w cuda :D

@Maciej&Thanatos: przegladalem manual do mojego APC i nie widzialem zadnej wzianki o niedozwolonym wlaczaniu UPSa w listwe, czym to jest motywowane, bo pierwszy raz slysze!
Sam mam UPSa za listwa bez bezpiecznikow ale z wylacznikiem i z uziemieniem.
Bo wazne: listwa MUSI byc wlaczona do gniazdka z uziemieniem - inaczej nie zadziala

Skubi 09.04.2005 23:50

listwa ACAR 504WF

MaciejT 09.04.2005 23:55

Cytat:

Napisany przez yahol
@Maciej&Thanatos: przegladalem manual do mojego APC i nie widzialem zadnej wzianki o niedozwolonym wlaczaniu UPSa w listwe, czym to jest motywowane, bo pierwszy raz slysze!
Bo wazne: listwa MUSI byc wlaczona do gniazdka z uziemieniem - inaczej nie zadziala

Moj test wypadl tak:
EVER podlaczony do gniazdka, komputer pracuje i jest zasilany z UPSa. Wyjmuje wtyczke UPSa z gniazdka, i komputer dziala dalej.

EVER podlaczony do listwy z filtrami, jw. Wyjmuje wtyczke UPSa z listwy - UPS sie wylacza i komputer tez.

Z PowerCOMami juz nie probowalem, poniewaz: 1. znalazlem w jakiejs instrukcji UPSa, ze tak nie powinno sie robic, 2. nawet jesli moj test przeszedlby pomyslnie, to i tak pozostaje swiadomosc, ze tak sie nie robi, i ze kiedys i tak mnie to "zaskoczy" (zapewne wyrzadzajac najwieksza szkode - utrate danych - z mozliwych w danym dniu - vide Prawa Murphy'ego)

Cytat:

Napisany przez Skubi
listwa ACAR 504WF

Mam taka sama - to podobno najlepsza listwa z filtrami.

ThanatoS 10.04.2005 00:04

Cytat:

Napisany przez yahol
[...]

Tym ze UPS moze odbierany prad od listwy uznac jako "wadliwy" i zaczac podtrzymywac komputer ze swoich akumulatorow, gdyz sinusoida bedzie mocno zachwiana. Wszystko oczywiscie zalezy jaka siec masz w domu, bloku etc., do jakiego transformatora jestes podlaczony rowniez, ilosc gniazdek w sieci i urzadzen.

andy 10.04.2005 13:55

Mam tylko listwe. Firmy Lestar:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:23.