![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Taka sobie ksiegarnia
![]() Ale po kolei Zakladamy sobie konto podajemy "jakies dane" i kupujemy. Potem by bylo ciekawiej bo mamy mozliwosc wysylki kurierem za pobraniem. Niby nic dziwnego, ale .... Rejestrujac sie nie musimy potwierdzac konta mailowo, wiec dane moga byc fikcyjne, skrzynka tez , bo w konu po co nam ![]() Idac dalej na zakupy otrzymujemy informacje na poczte tylko o dokonaniu zakupow, nie musimy ich potwierdzac. Wiec po co nam skrzynka. Jak kogos bardzo nie lubimy mozemy zrobic wieksze zakupy i wyslac kurierem ![]() Ja sobie kupilem, by bylo wszystko jasne sam dla siebie i zamierzam odebrac ![]() https://klimczok.osdw.pl/onas ups zapomnialem ![]()
![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez prometeusz : 18.11.2009 o godz. 13:13 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
![]() ![]() |
Padaj mi swój adres to ci coś dokupię
![]() no i jeszcze adres tej księgarni |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
Adres powiadasz. Moge ci wyslac poczta polska , tylko podaj swoj bym mial jak zaadresowac
![]()
![]() |
#4 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dowcip to oni robią sobie, bo jak tak za kilka przesyłek w dwie strony zapłacą to może wprowadzą jakieś zabezpieczenia na stronie..
![]() |
#5 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nic z tego nie rozumiem.
Ja jeszcze nie widziałem polskiego sklepu internetowego, który potwierdzałby dane klienta. "Potwierdzałby", czyli sprawdzałby istnienie takiej osoby oraz czy to właśnie ta osoba dokonuje zakupów. Skrzynka mailowa nie jest przecież żadnym potwierdzeniem. Za pobraniem dla nowych klientów jest również opcją powszechną, ot choćby w agito.pl na pewno tak jest. A robienie zakupów dla kolegi... Policja bez trudu namierzy dowcipnisia, a jak wiemy lubią oni "sprawy internetowe", oj lubią ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Guru
Cytat:
Oczywiscie ze nikt nie potwierdzac ma naszych danych a jedynie wiarugodnosc adres mail-owego i tylko tyle. Kupujac zas tez przydalo by sie potwierdzenie tranzakcji a nie "pustka" . Powiedzmy ze podalismy przypadkowo zly adres pocztowy podczas rejestracji i skad teraz bedziemy mieli pewnosc ze zakupy sie dokonaly czy tez nie dokonaly skoro nie otrzymamy informacji na skrzynke ze zamowienie zostalo zrealizowane
![]() |
![]() |
#7 | |
Թ
prometeuszu,
założyłem konto w tym sklepie i dostałem na mail potw. rejestracji. Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
the one
CDRinfo VIP
No w sumie prawda, że mail wcale nie musi być żadnym zabezpieczeniem. W sumie dawno nie zamawiałem za pobraniem (jeśli w ogóle kiedyś..) to się nad tym nie zastanawiałem, ale ryzyko jest.
![]() |
#9 |
Թ
Pomyślałem, że jednak mail jest zabezpieczeniem psychologicznym - większość ludzi chyba nie rozumie, że mail nic nie potwierdza i zastanowi się przed zrobieniem dowcipu.
Mail może być też śladem dla Policji, o ile były na niego bezpośrednie logowania ze zidentyfikowanego łącza lub np. był wcześniej używany, podawany w sieci itp Ostatnio zmieniany przez pali : 18.11.2009 o godz. 17:52 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
lołn łulf
Data rejestracji: 15.07.2005
![]() ![]() ![]() |
o ile
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Թ
no właśnie, ale wcale niełatwo tak zupełnie nie pozostawić śladów
da się, ale to trochę zachodu kosztuje |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Guru
Potwierdzenie rejestracji w sensie informacje o zalozeniu konta czy tez informacje z linkiem o potwierdzenie konta.
Ja dostalem tylko ta pierwsza, nic potwierdzac nie musialem by kupowac w sklepie. Co prawda wczoraj z nimi o tym rozmwaialem, lecz watpie by tak szybko zmienili ![]() Dzis odbieralem ksiazke i nic nie wspominali A konto mam w domenie "pl.costam.com"
![]() |
#13 | |
Թ
Pytałem, bo pomyślałem, że może masz jakieś wp.pl czy onet.pl.
osdw ma swojego sendmaila i takie wp czasem odrzuca pocztę z prywatnych sendmaili. No ale nie w tym rzecz była. Cytat:
Już rozumiem o co Tobie chodzi ![]() Albo po prostu popsuli albo chcieli uniknąć przymuszania do maila. Gdybym miał za zadanie zrobić interfejs sklepu bez maila, to wyświetlałbym po złożeniu zamówienia spersonalizowany komunikat, np. jakiś wyraźny numer zamówienia plus zalecenie wydruku i najlepiej możliwość wysłania tegoż komunikatu na maila czy komunikator. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Pytam, bo miałem już kilka razy sytuację, kiedy spodziewałem się jakiegoś maila i nie przychodził. Ostatecznie nie było to aż tak ważne, żeby dochodzić, czy i kiedy został wysłany, ale aż sprawdzałem ustawienia antyspamowe, żeby się upewnić, czy wszystko do mnie dochodzi. I nie była to jednorazowa sprawa.
![]() |
![]() |
#15 |
Թ
Tak, wp, interia, onet nie gwarantują że otrzymasz wysłaną do Ciebie pocztę, w szczególności wp jest z tego znana.
Wyłączenie antyspamu nie pomaga, bo problem jest w komunikacji międzyserwerowej. Na dodatek w obecnych czasach bardzo prawdopodobna jest kolizja zabezpieczeń, która objawi się tym, że nadawca wyśle maila, odbiorca go nie otrzyma i żadna ze stron nie dostanie o tym komunikatu. Przed 2004 rokiem zazwyczaj przychodziły powiadomienia dla nadawcy, potem wirus Mydoom, różne ataki DoS i teraz admini serwerów pocztowych bardzo ostrożnie wysyłają info zwrotne. Pytałem prometeusza o jego mail, bo księgarnia osdw zdaje się ma swojego MTA (czyli serwer wysyłający pocztę: Sendmail, qmail, Postfix etc) , a takie małe niezależne, prywatne czy firmowe MTA są z zasady podejrzane dla dużych. Z różnych powodów odbiorca może odrzucić pocztę: braku domeny dla IP MTA, świeżej czy źle opisanej domeny czy kombinacji innych czynników, także w samym mailu. Podejrzane może być wielu odbiorców maila, czy nawet to co jest wpisane jako nazwa nadawcy (np. świeża domena jako nazwa nadawcy i wzmożona aktywność, widziałem taki przypadek) Inną przyczyną może być zła lub tylko niewłaściwa z punktu widzenia serwera docelowego, konfiguracja MTA. A dobra konfiguracja MTA nie jest trywialna i należy dobrze wiedzieć co się robi, zanim uruchomi się swojego sendmaila. Niestety obecnie często lepszym pomysłem, szczególnie dla nowej firmy, jest korzystanie z MTA dużego dostawcy, który jest zautoryzowany u innych, no i który to dba o swój serwer, bo robi na nim biznes. Jeszcze inny problem to php mail(). I tysiące innych scenariuszy. Przykład: w kółko gdzieś widzę tekst "Prosimy nie używać adresów wp.pl przy rejestracji". Np. po otwarciu nowego Universum OGame tysiące userów rejestrowało się, zapewne kilkuset podawało wp.pl i dostawali maile rejestracyjne po kilku godzinach albo wcale ich niedostawali. Bo system WP podnosił alarm. WP chyba używa ciekawego OpenSPF http://www.openspf.org/ No i też można podejrzewać, że niektóre portale mogą niekiedy blokować konkurencję, np. właśnie na rynku gier MMOSG... ale dowodów brak, no i to ew. margines. Bo jednak takie działanie dużych dostawców nie jest złośliwe czy nieumiejętne. Gdyby nie robili odsiewu, maila nie dałoby używać się, wpadałoby do niego tysiące spamu na minutę. A cały tej bajzel też wynika z tego, że mail ma już ze 100 lat i aby to działało, należałoby to wszystko napisać od nowa. MS kiedyś próbował, no ale nie wyszło mu (może i dobrze, bo chcieli przy okazji opłaty za maile ![]() * w powyższym poście są daleko idące uproszczenia ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Czy można sobie jeździć po drodze koparką? | pali | Off topic | 16 | 28.09.2009 06:48 |
Sprawdź, czy Twój komputer da sobie radę z 3D Mark Vantage | Jarson | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 31 | 28.02.2009 20:28 |
LiteOn LTR-52246S, czy to naprawdę taka dobra nagrywarka? | Apaczek | Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray | 2 | 21.01.2003 08:46 |
Samsung SW 216 chce sobie taka kupic mozesz walnac opinie na jej temat z gory tx | DjAdaho | Napędy optyczne CD | 1 | 16.12.2001 14:30 |
Co teraz jest na topie i co sobie sprawic? | cana | Napędy optyczne CD | 14 | 10.11.2001 16:19 |