![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
2 kompy skorosowanym do neta :]
na pierwszej sieciówce mam neta (sieć LAN) z DHCP (automatyczne przydzielanie adresu po MACu karty)
dziś wmontowałem druga sieciowke do tego samego kompa i połączyłem skrosowanym z drugim kompem z innego pokoju (oczywiście tamten komp tez ma 1 sieciowke ![]() teraz chciałem zrobić "myk" aby na tym drugim kompie był net (mostkowanie mi coś nie wychodzi ?) Winroute odpada bo mam win2003 (po instalacji bluescreen) Sieć z której mam neta jest zabezpieczona (jest zarajestrowany u nich tylko jeden MAC karty inne karty odrzuca). Kompy sie wzajemnie widzą (screen) Napiszecie co jak ?! ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Madafaker
Data rejestracji: 08.08.2004
![]() |
z tego co ja czytalem na "Jama Mastaha" to nie pojedzie... Potrzeba router(z opcja klonowania adresu MAC)
![]() |
#3 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
Trzymam za to w ręku kś eksperta 5/2003 gdzie dali program WinRoute ![]() Zobaczcie to co namalowałem i czy to możliwe ![]() mi się wydaje teoretyzując, że tak -bo podpinam tylko jednego kompa a nie kilka (do tego byłby switch)
![]() |
![]() |
#4 |
inżynier systemowy
Data rejestracji: 07.07.2004
![]() ![]() ![]() |
nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale masz u siebie sieciwke i przez nia net i chcesz przez druga sieciowke dac net drugiemu kompkowi
![]() jak tak to ja mam tak - polaczenie radiowe udostepnione i zaznaczylem wszystkie protkoły pozniej na drugim kompku wpisałem moj Ip jako brama i dns to dziala - na normalnym crosie |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
pokombinuje w ten sposób, a jaki masz windows ? dostawce neta ?
![]() |
![]() |
#6 |
..:: Ju-Jitsu ::..
Data rejestracji: 06.11.2004
![]() ![]() |
A nie mozna poprostu zrobic tak ze komp 2 laczy sie do internetu za posrednictwem kompa 1 ?? Nie wei mjak to jest w win2003 ale w XP jest cos takiego lecz nie sprawdzalem bo mam Neo ale tez udostepnione na 2 kompa przez LAN.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Madafaker
Data rejestracji: 08.08.2004
![]() |
Jak ma zapodawane ip do adresu mac to nie rozdzieli tego za cholere bez routera.
@Patrix Zobacz tutaj, jest pełno podobnych postów http://forum.infojama.pl/
![]() |
#8 | |||
Pingwin specjalista.
Cytat:
yy no nie kwestionuje Twojego zdania ale dokopałem się tutaj: http://forum.infojama.pl/viewtopic.p...dost%EApnianie Cytat:
noo dziś juz nie pokombinuje bo narazie kompy rozłączyłem, godzina nie ta ![]() Co o TYM sądzicie ? , bo tu miał gość problem z autoryzacją adresu MAC... DHCP to aż taki problem jest ? Zakładam, że w powyższym problemie jest DHCP skoro autoryzują MAC adresy... edit: echh przeoczyłem, doczytalem teraz -wychodzi na to że gość ma 2 karty zarejestrowane... Cytat:
![]() Tylko nie wiem co z tym DHCP skoro piszą, że tak miesza...może jednak ![]()
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 28.09.2005 o godz. 22:04 |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
inżynier systemowy
![]() ![]() ![]() |
w sumie w bialymsoku mam radiowo i adres przyznawany jest automatycznie na podstawie adresu MAC (DHCP) - mam zaznaczone te polaczenie do udostepnienia - drugie polaczenie jest przez cross i tam jako DNS wpisuje mojego kompka i zaczyna dzialac (win2k u mnie a na drugim winXP i Win2k3(w obu przypadkach dzialalo))
Cytat:
![]() Ostatnio zmieniany przez polakT : 29.09.2005 o godz. 07:30 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
1. Serwer
a). sieciówka do internetu - bez zmian i włączone udostępnianie połączenia internetowego (ICS w zaawansowanych opcjach połączenia sieciowego) b). sieciówka do drugiego kompa IP 192.168.0.1, maska 255.255.255.0 reszta bez znaczenia 2. Klient IP 192.168.0.2, maska 255.255.255.0, brama domyślna 192.168.0.1, DNS - takie, jak od dostawcy internetu (jak są złe, to internet chodzi, ale tylko po numerach - można przetostować wpisując w IE http://213.180.130.200 - jak zadziała, a onet.pl po nazwie nie chodzi, to trzeba właśnie z DNS powalczyć).
![]() |
#11 | |
inżynier systemowy
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
no własnie u mnie nie dzialalo z IP takim jak dostawcy u mnie przeszło tylko z moim IP jak glownym .... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
laser nieskalibrowany
Data rejestracji: 31.08.2004
![]() |
IMO normalnie jest tak jak Wawelski napisał, problem pojawia się gdy adres IP serwera jest z zakresu 192.168 ....... i podobny adres wpiszemy na swoim kompie z którego dalej chcemy udostępniać zresztą co będę pisał tu jest to wszystko opisane
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707 |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Pingwin specjalista.
oj dzięki za odpowiedzi
![]() jak to czytałem to troszkę wydaje mi się to zakręcone, ale to pewnie wyjdzie jak będę kolejno to robić ![]() Jak uda mi się stanąć przed faktem dokonanym to napiszę ![]()
![]() |
#14 |
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
Witka
![]() Korzystaj***261;c z tego i***380; istnieje w miar***281; podobny temat, wi***281;c nie b***281;d***281; zak***322;ada***322; nowego ![]() Tak jak Patrix posiadam neta przydzielanego po MAC-u karty sieciowej, no i chcia***322;bym podzieli***263; go na dwa kompy z tego co wiem mo***380;liwe jest to jedynie(?) za pomoc***261; routera klonuj***261;cego MAC, jednak przez przypadek trafi***322;em na pewien post w necie i pomy***347;la***322;em, ***380;e tym sposobem mo***380;na by zaoszcz***281;dzi***263; kilka z***322;ociszy kupuj***261;c switch-a zamiast router-a. no i tutaj "rodzi" si***281; pytanie czy taki spos***243;b dzia***322;a, poniewa***380; autor postu nie otrzyma***322;, ***380;adnej sensownej odpowiedzi? PS Zrobi***322;em te***380; ma***322;y test: przeskanowa***322;em swoj***261; sie***263; i skopiowa***322;em pierwszy lepszy adres MAC kompa, kt***243;ry by***322; w***322;***261;czony nast***281;pnie wpisa***322;em go w swoich ustawieniach karty sieciowej odczeka***322;em chwil***281; i ku mojemu zdziwieniu zosta***322; przydzielony mi adres IP kolesia, kt***243;rego MAC skopiowa***322;em.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Pingwin specjalista.
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |