![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Czy są już biopaliwa ?
Nie jestem w temacie, miały być od nowego roku, czy pytaliscie na stacjach benzynowych czy toto świństwo już mieszają, powyżej jakiego progu powinni oznaczyć dystybutory, trochę się boję o mojego diesla.
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
.: AT90S2313 :.
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
Ponoć ma jeszcze być normalnie przez pare tygodni. W sumie mi to zwisa bo mam instalacje gazową
|
|
|
|
#3 |
|
PiwoWar
Data rejestracji: 01.12.2003
![]() |
mieszane paliwa to są już conajmniej od pól roku.
jak masz diesla to i tak nie masz się czym martwić bo i tak najmniej zaszkodzi to twojemu silnikowi |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Disce puer.
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Zabrakło biokomponentów, więc mamy jeszcze kilka tygodni spokoju. A specjalne oznakowanie mają mięć dystrybutory z bio powyżej 5% (nie liczyłbym specjalnie na to, że zobaczysz oznakowany dystrybutor).
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
... dzięki kochani za info, czyli jeszcze trochę spokoju.
|
|
|
#6 |
|
User
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
narazie stacje maja jeszcze rezerwy "czystych" paliw poza tym niesadze aby dystrybutorzy chcieli na sile wciskac nam biobuble,
takze wg, mnie biopaliwka wejda na stacje tak za miesiac, i to raczej niezauwazalnie bo juz np rzecznik BP w tv gadal ze jego koncern niebedzie sprzedawal biopaliw [czyli tych o biozawartosci >5% tak ja to rozumiem] ![]() raczej na malo ktorej stacji bedzie pisalo ze tu mozna zatankowac biopaliwa raczej kazdy bedzie unikal tej nazwy jak ognia i sprzedawal benzynke o mniejszej zawartosci tych swinstw
|
|
|
#7 |
|
PiwoWar
Data rejestracji: 01.12.2003
![]() |
ja powiem tak. gdzie nie tankowałem olej napędowy to wszędzie był z biokomponentem.
choć bio lepsze niż opał lub jakieś gorsze paskudztwo |
|
|
|
|
|
#8 |
|
`
Data rejestracji: 10.08.2001
![]() |
pytanie trzeba uporzadkowac - tylko w Sejmie moga sobie pozwolic na ignorancje.
1. Benzyny - biokomponentem jest bezwodny etanol i go sie leje za wiedza lub bez producentow benzyn. Robione jest to po zwolnieniu z akcyzy producenta ( Polmosu). Nie wszyscy leja - takk ze biorac benzyne nic o tym nie wiemy 2. Diesle - estrow z rzepaku nikt w skali przemyslowej nie robi, ale mozna kupic w Czechach np. i dodawac. Poki co- lepij niz o biokomponenty w benzynie martwic sie o dolewany tam benzen, olej opalowy z siarka,utylizowane rozpuszczalniki , itp. Narazie mozna wlac wszystko - bo szumna akcja kontroli stacji dotyczyla detalistow ktorzy raczej kombinowali z liczydlami, niz hurtownikow gdzie taki proceder jest mozliwy ********************* zreszta ropa sie konczy i sadza, ze nim w Polsce opracowany zostanie wydajny system kontroli to problem sie sam rozwiaze
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Cytat:
W tym calym zamieszaniu o hurtownikach jakos cicho choc wiadomo ze to nie detalista miesza te swinstwa bo nie za bardzo ma jak i gdzie to zrobic po cichu, no ale hurtownicy maja wieksze plecy niz pompiarze. Idea tej calej nagonki jest w podniesieniu cen, im wiekszy rwetes tym latwiej a przy okazji i koziol ofiarny jest znany - rolnik. Do tego jeszcze dokladka do ceny na Pola z jego wyimaginowanymi autostradami....zaloze sie ze w tym kraju nigdy zaden plan roczny budowy drog i autostrad nie zostanie wykonany, no ale to juz tak poza tematem
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Disce puer.
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |