![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 03.03.2003
![]() |
Router z WiFi a LAN pomiędzy dwoma komputerami
Pozwolicie, że wklęję po kolei dwa posty z innego forum. Tyle tego
opisywania....a to już jest 3 forum na którym szukam pomocy :/ Ostatnio kupiłem sobie laptopa który ma kartę WIFI. Mam w domu router firmy D-LINK model DI-514. Mam też w domu stacjonarny komputer. Udało mi się za pomocą routera rozdzielić internet na obydwa kompy. Czy istnieje możliwość przesyłania danych z Laptopa (który jak już wspomniałem korzysta z WiFi) do staconarnego i na odwrót? Oczywiście oba korzystają z tego samego routera (sytuacja opisana w pierwszym pytaniu). Pytam, bo w otoczeniu sieciowym nie widzę żadnego komputera. Z góry dziękuję i przepraszam jeżeli powielam po raz setny jakieś typowe pytanie Otrzymałem wskazówkę, ale nic nie pomogła, więc napisałem następującą odpowied ź: Czytałem FAQ, które jest na pierwszej stronie działu, ale niewiele mi to pomogło. Problem polega na tym, że w otoczeniu sieciowym nie widzę nawet charakterystycznej ikonki drugiego koputera. otoczenie sieciowe jest dosłownie puste. W FAQ (przynajmniej mi się tak wydaje) nie jest opisane co zrobić w takim wypadku . Przepraszam, jeżeli "nie potrafię czytać". Jestem w tej dziedzinie zupełnym laikem, i oczekuję (wiem, że to nieodpowiednia postawa), że na każde moje pytanie istnieje jedna, prosta odpowiedź. Proszę zatem się na mnie nie gniewać Smile Oto jak wygląda sieć w u mnie w domu: www.mnc.pl/~malanski/siec.JPG Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mi pomógł ![]() Pozdrawiam Szymon |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
I have got my own WORLD..
Data rejestracji: 03.11.2002
![]() |
sprawa ma sie tak masz statyczne ip przydzielone dla laptopa i komputera stacjonarnego ?
jesli nie to ustaw sobie stale ip i jesli nie ma w otoczeniu to nic nie znaczy jeszcze... otoczenie sieciowe zawsze nawalalo i nawala chociaz w takiej malej sieci powinno dobrze dzialac ale nie istotne... po piererwsze musisz wlaczyc udostepnianie na obu komputerach... jak juz to zrobisz udostepnij na jednym jakis przykladowy folder... z komputera na komputer bynajmniej ja wchodze w nastepujacy sposob... start -> uruchom -> \\192.168.1.15 - to jest przykladowe ip z mojej sieci lan... jesli jest cos nie zrozumiale to pisz...
|
|
|
#3 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Dzięki za odpowiedź.
"sprawa ma sie tak masz statyczne ip przydzielone dla laptopa i komputera stacjonarnego ? " "jesli nie to ustaw sobie stale ip i jesli nie ma w otoczeniu to nic nie znaczy jeszcze... otoczenie sieciowe zawsze nawalalo i nawala chociaz w takiej malej sieci powinno dobrze dzialac ale nie istotne.." Jak mogę sobie ustawić stałe IP dla każdego komputera? W ustawieniach otoczenia sieciowego mam zaznaczone "Uzyskaj IP automatycznie" i "uzyskaj DNs automatycznie". |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() |
zrob tak... najpierw sprawdzimy z jakiej puli ip Twoj router przydziela adresy...
start -> uruchom -> cmd potem wpisujemy: ipconfig /all tam wyswietla sie informacje na temat jak masz wszystko ustawione i jest pozycja ADRES IP: moze to byc rozne 192.168.1.xxx - to chyba najbardziej popularne ale moze byc tez np 192.168.0.xxx albo 10.10.10.xxx czy tam wiele roznych ale z racji ze to d-link a sam mam tez d-linka w swojej sieci to 1lbo 192.168.1.xxx - takie mam standardowe na d-linku ale bez wifi brat w pokoju obok ma z wifi i podaje standardowe takie 192.168.0.xxx ale mniejsza o to jak juz bedziesz wiedzial z jakiej puli Ci przydziela to w ustawieniach polaczenia lokalnego we wlasciwosciach w protokole TCP/IP odznacz opcje zeby IP uzyskal automatycznie i wpisz mu jakies z puli z tym ze na kazdym komputerze musisz wpisac tak zeby roznily sie ostatnia liczba... oprucz tego musisz wpisac maske ktora jest standardowa 255.255.255.0 i brame brame wpisiujesz tez z tego czarnego okienka... jest to adres routera tak naprawde... moze teraz to pomoze... jak nie to pisz... sa jeszcze latwiejsze sposoby ale ten by byl na stale gotowy...
|
|
|
#5 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Hmmm.
Zrobiłem tak jak radziłeś i niestety nadal nic. Każdy ma teraz swój IP, ale i tak się nie widzą. Jak wpiszę bezpośrednio adres to też nie działa Może to wina routera? A może jeszcze coś w Windowsie? :/
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() |
rozumiem ze udostepnianie masz wlaczone w kazdym komputerze ?
zrobmy mala probe... udostepnij powiecmy cos na laptopie i powiecmy ze na laptopie masz 192.168.1.15 to tez na laptopie wpisz start -> uruchom -> \\192.168.1.15 i zobaczymy wtedy czy sprawa udostepniania jest okej i to samo zrob na stacjonarnym... na routerze nie mozesz miec tak jakby wymiany danych w sieci lokalnej jest jeszcze taka sprawa ze masz moze wlaczonego firewall'a na jednym i drugim komputerze albo tego windowsowego albo jakiegos innego ktory zainstalowales sam...
|
|
|
#7 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
ZELEA jest po prostu genialny. Połączyłem się z nim na gg i wszystko mi dokładnie wytłumaczył. WIELKIE BRAWA - od kilku dni szukałem pomocy i dopiero ZELEA był w stanie udzielić mi pomocy.
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
![]() |
Cytat:
nastepnym razem odrazu wal na cdrinfo... a co do sprawy ktora napisales na gg napisze jutro tylko przypomnij bo pewnie zapomne to tez bedzie z 5-10 minut roboty... pozdrawiam... i ciesze sie ze pomoglem...
|
|
![]() |
|
|