![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 29.04.2004
![]() |
c++ struktury
Witam mam do napisania program w ktorym zdefiniuje strukture danych
const int MAX = 100; const int STUD = 300; struct student { char nazwisko[MAX], imie[MAX]; int album; }; W petli głównej while zbuduj MENU: 1 ***8211; Dodaj studenta 2 ***8211; Znajdz 3 ***8211; Usun studenta 4 ***8211; Drukuj Q ***8211; Wyjscie Kazda z opcji powinna posiadac odpowiednia funkcje obsługi. Dane studentów powinny byc dodawane jako dynamicznie powoływane struktury przez operator new, a kolejne wskazniki wpisywane do globalnej tablicy wskazników na strukture student o rozmiarze STUD. Trzeba jeszcze zadbac o zunifikowana forme zapisu bez wzgledu na forme wprowadzania danych dla ułatwienia pózniejszego przetwarzania, np. zamieniac na duze litery poczatki imion i nazwisk, a reszta małe litery lub wszystko duzymi literami. Jak narazie napisalem niekompletna funkcje "dodaj studenta" i i cos co moze bedzie pozniej menu wyglada on u mnie tak #include <cstdlib> #include <iostream> #include <cstdlib> #include <conio.h> #include <stdlib.h> #include <string.h> #include <ctype.h> using namespace std; const int MAX = 100; const int STUD = 300; struct student { char nazwisko[MAX], imie[MAX]; int album; }; void Dodaj( ![]() ![]() ![]() ![]() student *nowe_student; nowe_student=new student; cout<<"Podaj nazwisko: ";cin.getline(nowe_student->nazwisko,MAX); cout<<"Podaj imie: ";cin.getline(nowe_student->imie,MAX); int i,dlug=strlen(nowe_student->nazwisko); nowe_student->nazwisko[0]=toupper(nowe_student->nazwisko[0]); for (i=1;i<dlug;i++) nowe_student->nazwisko[i]=tolower(nowe_student->nazwisko[i]); nowe_student->imie[0]=toupper(nowe_student->imie[0]); dlug=strlen(nowe_student->imie); for (i=1;i<dlug;i++) nowe_student->imie[i]=tolower(nowe_student->imie[i]); cout<<"Podaj album: ";cin>>nowe_student->album; } int main(int argc, char *argv[]) { char z; char nazwisko,imie; while(1){ cout<<"***************MENU******************"<<end l; cout<<"1 - Dodaj studenta"<<endl; cout<<"2 - Znajdz"<<endl; cout<<"3 - Usun studenta"<<endl; cout<<"4 - Drukuj"<<endl; cout<<"Q - Wyjscie"<<endl; z=getch(); switch (z) { case '1': Dodaj( ![]() ![]() ![]() case '2': case '3': case '4': case 'Q': default : cerr<<"nieprawidlowa cyfra"<<endl;;} system("PAUSE"); return EXIT_SUCCESS; }} i teraz mam takie pytanko jakie powinny byc argumenty funkcji i jak powinienem wywolywac (co trzeba wpisac w miejsce znakow zapytania) i o co chodzi z ta tablica wskaznikow PS mam nadzieje ze kod jest dobry z gory dzieki za pomoc |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|