![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.08.2005
![]() |
Laptop Fudita TM1000
Witam.
Widziałem wczoraj w Realu laptopy Fudita - nowa tania marka Optimusa - do kupienia za 1600zł (po obniżce 10% dla emerytów i rencistów za 1440zł). Procesor transmeta 1Ghz, 256M ramu, combo DVD, monitor 15 cali XGA, tv out, 4 usb, ethernet 1G, karta wifi, grafika volari. Laptop oczywiście bez systemu operacyjnego. Tandeta ale dosyć tania i 2 lata gwarancji ![]() Co o tym sądzicie? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Nie wiem jak teraz, ale Transmeta w swoich procesorach bazowala na powtarzalnosci wykonywanych instrukcji. Tzn ni mniej ni wiecej, ze dzieki zainstalowanemu w systemie sterownikowi procesora, zapamietywana jest czesc instrukcji dla procesora, aby szybko wywolac ponowne ich wykonanie. Dzieki temu, jak twierdzi Transmeta, mozna uzyskiwac duze predkosci pracy procesora (jedynie w przypadku instrukcji czesto powtarzajacych sie). Czyli uwzgledniajac, ze w specyfikacji podali 1GHz (najwyzsza predkosc), rzeczywista moze wynosic 450-500MHz. Szkoda czasu na zawracanie sobie tym glowy.
![]() |
#3 |
***Fakt jest faktem..***
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Po pierwsze tylko system Xp na innych nie chodzi - nie problem.
Po drugie brak "pcimci" - dos spory minus no i niezbyt wydajny notebook. Moim zdaniem szkoda kasy ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.08.2005
![]() |
Witam.
Po niezbyt pochlebnych opiniach wypożyczyłem go sobie na 2 dni do testowania ![]() I co się okazuje: Jest to ECS model 532 sprzedawany od końca 2004 roku - najprostszy laptop ECS. Dedykowany do XP ale da się zainstalować Linuxa Gentoo (wiem, wiem konfiguruje/instaluje się go z palca, ale tak go sprzedają lub rozdają w Niemczech). Po zainstalowaniu XPsp2, Norton antywirusa, firewalla, WinDVD i kodeków przeprowadziłem taki prosty test wydajności na Sisoft Sandra 2004 pokazuje wydajność dokładnie jak P4 1.2GHz (testowałem dla porównania też desktopa i testy wychodzą wiarygodnie ![]() Filmy DVD, divx, xvid czy rmvb chodzą świetnie. Napęd combo hałasuje (cdbremse lub drivespeed konieczny) Fakt brak wolnych slotów pcmcia i firewire (w jedynym jaki jest w laptopie znajduje się karta wifi) Jest sieciówka 1G, modem, karta wifi, 2USB 1.1 i 2USB 2.0 Nietypowa grafika XGI Volari X5 wspiera DX9 i jest gorsza od ATI ale lepsza od Intela. Dołączone Win DVD i program do wypalania (ciekawe - systemu nie ma a programy są?). Słaba bateria (4 ogniwa) - tania ![]() Brak wolnych slotów na RAM (2x128M) Zgłupiałem ![]() Z jednej strony proste to ale z drugiej niska cena i 2 lata gwarancji. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|