Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
10.09.2005, 00:31 | #1 | |
Prorok na F.O.R.U.M.
Data rejestracji: 01.01.2002
|
USB 2.0 to IDE ADAPTER 2,5 3,5', co o tym sądzicie?
Witam,
zastanawiam się nad kupnem USB 2.0 to IDE ADAPTER 2,5 3,5+ZASILACZ WERSJA BOX czyli kabla (adaptera) do podłączenia dysku lub napędu CD/DVD przez USB Cytat:
Ma ktoś coś takiego?? jak to się sprawuje? z opisu aukcji wynika że wszystko jest bardzo proste i nie ma z tym zadnych problemów . A jak jest w rzeczywistości? jak ze sterownikami? podobno na WinXP nie trzeba tego instalowac, prawda?? Jak z prędkością przesyłu danych? wogóle co o tym sądzicie??
"The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing" - Edmund Burke "Jedynym sposobem na to by zatryumfowało zło, jest gdy dobry człowiek nie robi nic." -------------------------------------------------------------------------------- Ten post NIE powstał w celu przekręcenia licznika o kolejną cyferke - copyright by nie Nimal ani nie Gallus a Eliasz __________________________________________________ _______________
|
|
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
10.09.2005, 00:35 | #2 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
|
Jezeli chcesz kupic, to raczej wersje chinska, jest jakosciowo lepsza.
Poza tym dziala OK. Podlaczasz kabelki, wlaczasz zasilanie, musisz chwilke odczekac az dysk sie rozkreci, podlaczasz kabelek USB i wsio gra. Nie jest to eleganckie, trwale rozwiazanie, ale tanie i skuteczne. Uzywam od czasu do czasu. Gdy mi sie spieszy. Tak uzywam kieszeni FireWire. |
10.09.2005, 02:45 | #3 |
ClassicGOD
Data rejestracji: 24.02.2004
|
Jezeli Dysk 2.5" mozna podpiac bez zasilacza (a raczej powinna byc taka mozliwosc - w koncu one na 5v chodza) to bomba - szukalem takiego czegos dlugo
10.09.2005, 11:02 | #4 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
|
idealna sprawa,
kieszen usb zajmuje raz duzo miejsca, dwa ze trzeba dysk wyjac, a tak to tylko podpinasz dysk i juz.
10.09.2005, 12:12 | #5 |
Głupi Yasio
|
Tak, ale UWAGA:
na tandetnie wykonanych, no name USB, mozna stracic dysk!!!!!! Lojalnie ostrzega przed tym sprzedajacy!!!!! Dlatego polecam CHINSKIE, solidniejsze zlaczki. |
10.09.2005, 14:23 | #6 |
|
a konkretnie jakis model, sklep, aukcja...
10.09.2005, 15:05 | #7 |
Prorok na F.O.R.U.M.
|
No właśnie, czy mógłbyś napisać też gdzie kupowałeś ten adapter? allegro czy jakiś sklep? jaką firmę polecasz itp.
P.S. Czyli raczej odradzasz zakupu na tej aukcji co podałem w pierwszym poscie?
"The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing" - Edmund Burke "Jedynym sposobem na to by zatryumfowało zło, jest gdy dobry człowiek nie robi nic." -------------------------------------------------------------------------------- Ten post NIE powstał w celu przekręcenia licznika o kolejną cyferke - copyright by nie Nimal ani nie Gallus a Eliasz __________________________________________________ _______________
|
10.09.2005, 15:11 | #8 |
Głupi Yasio
|
Dokladnie, to kupilem 2 takie jak ten:
http://allegro.pl/show_item.php?item=63419029 to jest Tajwan. Chinczykow po 70 zl jakos teraz nie widze. Ps: jak ktos slepy wlasnie tam jest link do Tajwanskich. A ja kupilem chinskie popiorkowalo mi sie wszystko Polecam Tajwanskie - nie chinskie Ostatnio zmieniany przez yahol : 10.09.2005 o godz. 15:43 |
13.09.2005, 17:53 | #9 | |
Prorok na F.O.R.U.M.
|
Cytat:
heheheheh, zartuje oczywiscie dzięki za zainteresowanie tematem
|
|
13.09.2005, 18:42 | #10 |
|
to pochwal sie jak sie sprawuja...
13.09.2005, 21:28 | #11 |
Prorok na F.O.R.U.M.
|
OK, jak będe miał to napisze.
pzdr.
|
22.09.2005, 11:58 | #12 |
Prorok na F.O.R.U.M.
|
Witam
Mam już ten adapter, przydatna rzecz. Oczywiście tak jak radził @yahol ( big thx) kupiłem wersję tajwańską, kosztowała prawie 2x drożej ale chyba się opłacało. Wszystko szybko się instaluje, (na WinXP nie potrzebne jest instalowanie sterowników -podłącza się tylko kable i już), dysk jest widziany przez system tak jakby był podłączony normalnie do kontrolera IDE, transfer - nawet, nawet, chyba maxymalnie ile pozwala na to USB 2.0 -ogólnie transfer OK. Instrukcja - wprawdzie na płycie - ale i tak jej nie czytałem, bo bo nie było takiej potrzeby (popatrzyłem tylko na obrazki i dawaj podłaczamy Wielkim plusem jest chyba wyłącznik- podpinamy wszystkie kable i gdy wszystko jest gotowe, naciskamy przełącznik i za sekunde, może 2, dysk jest już dostępny. W komplecie była tez śrubka do przykręcenia uziemienia dysku (bo jest taki specjalny kabelek uziemienia). W pudełku znalazła się także przejściówka z 3,5" na 2,5". Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to to że dysk w miejscu połączenia z końcówką IDE adaptera jest troche niestabilny, tzn. chwieje się w górę i dół, przez co sprawia wrażenie że w dysku może urwać się gniazdo IDE może trochę przesadziłem, bo tak odrazu to się pewnie nie urwie, jednak połaczenie to nie jest wzorowe (mogli by dać większą końcówkę IDE adaptera i wtedy chyba by się to tak nie ruszało). Ogólnie jestem zadowolony, moge polecić go innym.
|
01.11.2005, 02:36 | #13 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
Data rejestracji: 15.05.2004
|
Dopiszę się do tematu, ponieważ pytanie również dotyczy przejściówki USB2IDE, jednakże (dla mnie) problem jest bardziej skomplikowany. Otóż ostanimi czasy stałem się szczęśliwym posiadaczem takiej trójcy jak na zdjęciu:
Nie pytajcie proszę dlaczego tak, a nie inaczej, w czasie, gdy to kupowałem, nie miałem neta i nie mogłem skorzystać z tego tematu. Otóż pytanie moje jest następujące: jak to wszystko razem podłączyć do kupy aby nic nie zniszczyć, ani dysku, ani USB. Wszystko razem do siebie pasuje, niestety również "do góry nogami". O ile na przejściówce IDE 3.5 --> IDE 2.5 jest zaznaczony pin #1 (biała elipsa) na dysku również, jak mi się zdaje (zielona elipsa, nie wiem, czy dobrze interpretuję oznaczenia) to na przejściówce IDE-->USB nie ma żadnych oznaczeń, więc nie wiem jak ma być podłączona. Z której strony względem dysku powinna być wypustka zaznaczona żółtym prostokątem?
02.11.2005, 11:15 | #14 | |
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
|
Cytat:
Czy to napewno to samo - wiem upłynęły 2 mies, ale żeby aż tak w dół poszło.
02.11.2005, 23:49 | #15 | |
Prorok na F.O.R.U.M.
|
Cytat:
Ja kupowałem na tej aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=63458629 Sprzet wyglada dokladnie jak na zdjeciach. Napisz moze do sprzedawcy, i spytaj jak sie ma sprawa z tajwanskimi. Popatrzylem po tych wszystkich aukcjach i nie znalazlem takiego adaptera jak ja mam (i chyba yahol). Przede wszystkim czym sie roznia z "zewnatrz" to fakt ze wszystkie nie maja przelącznika on/off i kontrolek wskazujacych stan pracy, ksztalt tego mojego adapterka tez jest troche inny. Powiem tyle - gdybym mial kupowac teraz to chyba tez bym wybral ten sam model.
|
|
Opcje związane z dyskusją | |
Tryby wyświetlania | |
|
|